Sinds dit weekend krijgen gebruikers van de gratis firewall ZoneAlarm regelmatig een pop-up te zien met iets dat sterk lijkt op een virusmelding. Er zou een virus op de computer van de gebruiker gevonden zijn. De gebruiker kan dat virus vervolgens alleen verwijderen met Internet Security Suite, betaalde software van Check Point, de maker van ZoneAlarm.

Zeus

Het virus dat gevonden wordt heet ‘ZeuS.Zbot.aoaq’ en verwijst naar de bestaande trojan ‘Zeus’. Dat virus hoeft echter niet op de computer te staan als iemand een melding krijgt. Mensen die doorklikken om extra beveiliging aan te schaffen zien dat alleen deze Suite zou beschermen tegen dat virus. Dat is echter niet waar, alle gangbare virusscanners houden de trojan tegen.

De tactiek van Check Point doet erg denken aan scareware. Ook met scareware worden mensen vaak bang gemaakt door een valse virusmelding. Vervolgens moeten zij software kopen om die melding weg te krijgen. Het grote verschil tussen gangbare scareware en ZoneAlarm is echter dat scareware over het algemeen software is die niets doet. ZoneAlarm is nog steeds een werkende firewall.

Agressief

Check Point scoort onder haar gebruikers geen punten met de actie. Op het forum van de softwarefabrikant spuien gebruikers hun gal over de marketingtactieken. Zij ervaren die als agressief en misleidend. Er zijn zelfs gebruikers die aangeven ZoneAlarm voortaan te boycotten. Voorheen adverteerde de gratis versie van ZoneAlarm ook voor het betaalde pakket, maar toen ging het om een dagelijkse pop-up.

Check Point reageert zelf laconiek op het probleem. Via het forum laat de softwaremaker weten dat ze gebruikers alleen willen waarschuwen voor het virus. Mensen wiens computer al goed beschermd is tegen virussen kunnen de melding negeren volgens Check Point.