De software komt maar liefst vier maanden later uit dan verwacht. De vertraging is veroorzaakt doordat het ontwikkelen voor Vista's Windows Filtering Platform (WFP) langer duurde dan verwacht, aldus Laura Yecies van Check Point. WFP is een nieuwe Vista-architectuur die ontwikkelaars toegang geeft tot het tcp/ip-verkeer. De technologie wordt door Microsoft gebruikt in de firewall die standaard in Vista is ingebouwd.

Vorig jaar klaagden diverse softwaremakers, waaronder Checkpoint, Symantec en McAfee, nog bij Microsoft over de kernelbescherming in Windows Vista, genaamd Patchguard. In december gaf Microsoft gehoor aan de kritiek door een speciale application programming interface (api) uit te brengen die beveiligingssoftware van derden toegang geeft tot de kern van het besturingssysteem.

Zonealarm is één van de populairste gratis firewalls. De nieuwe firewall voor Vista is binnenkort gratis te downloaden. Ook het bedrijf woensdag zijn Internet Security Suite 7.1 aangekondigd. Dit softwarepakket is verkrijgbaar vanaf veertig dollar.