Amerikaanse senatoren willen een onderzoek naar de veiligheid van atoomwapens in de wereld en of de veiligheidsmaatregelen bestand zijn tegen aanhoudende cyberaanvallen. Hackers zouden mogelijk de controle kunnen krijgen over de wapens en deze kunnen manipuleren of zelfs afschieten.

De Amerikaanse veiligheidsdiensten moeten daartoe een onderzoek doen, vinden de politici, en dan met name naar de veiligheid van atoomwapens in Rusland en China. In de Verenigde Staten zouden de atoomwapens redelijk beveiligd zijn, heeft generaal Robert Kehler, de bevelvoerder van het US Strategic Command, de senatoren verzekerd.

Hoe zit het met de Chinezen?

Volgens Kehler is een onderzoek naar de weerbaarheid van de ICT-infrastructuur van de Amerikaanse atoomwapensystemen wel handig, maar wordt een eventuele cyberaanval op die systemen “geregeld geëvalueerd", zo tekent website NextGov op. Maar, zo wilden de senatoren van de generaal weten, hoe zit het eigenlijk met de Russen en de Chinezen? Zijn die bestand tegen cyberaanvallen op hun command & control-servers voor de atoomwapens? Dat wist de generaal niet.

In de Verenigde Staten zijn naar aanleiding van de grootscheepse cyberaanvallen op bedrijven en overheden een flink aantal hoorzittingen en overleggen gaande over hoe om te gaan met dergelijke bedreigingen, daarbij in eerste instantie kijkend naar de veiligheid betreffende elektriciteits- en watervoorziening, maar ook naar het stelen van intellectueel eigendom van Amerikaanse bedrijven.

Onderzoek naar realiteit atoomaanval

De mogelijkheid dat cyberaanvallers, al dan niet met een terroristische achtergrond, atoomwapens van een ander land zouden kunnen gebruiken om de VS aan te vallen, zijn redelijk recent op tafel gekomen. De Amerikanen gaan nu onderzoeken hoe reëel een dergelijk scenario is.

“We denken niet dat onze command & control-systemen en nucleaire wapenplatformen belangrijke kwetsbaarheden hebben", zegt generaal Kehler. Hij meldt dat sinds het einde van de Koude Oorlog ook een redelijke transparantie is tussen Rusland en de VS over de raketten en zegt te hebben begrepen dat de Russen erg op hun hoede zijn betreffende de veiligheid van hun nucleaire systemen. “Daarom willen we ook meer transparantie van de Chinezen op dit vlak."