Huisartsen en apothekers die het populaire informatiesysteem Mira gebruiken van leverancier CGM krijgen na 8 april geen ondersteuning meer als zij dan nog Windows XP gebruiken.

Dat zegt leverancier CompuGroup Medical (CGM) desgevraagd. Veel huisartsen en andere zorgaanbieders gebruiken het softwarepakket Mira op Windows XP. In combinatie met de KPN-dienst E-Zorg kunnen zorgverleners via Mira patientgegevens uitwisselen.

Tip van een Webwereld-lezer

Webwereld benaderde CompuGroup Medical na een tip van een lezer die bij een aantal praktijken nog Windows XP zag draaien in combinatie met Mira. Volgens CGM doet de leverancier er alles aan om zijn klanten nog voor 8 april te laten overstappen op een nieuw besturingssysteem en een upgrade van Mira.

"We hebben al onze klanten een brief gestuurd met de mededeling dat Microsoft stopt met de ondersteuning van Windows XP en dat zij hun werkplek door ons kunnen laten omzetten", zegt marketingmanager Peter Eickmans van CGM.

Niet iedereen voor 8 april over

Volgens Eickmans heeft "een groot deel" van de zorgverleners positief gereageerd. "Maar de keuze is aan hen. Wij hebben ons aanbod gedaan." De weigeraars of degenen die niet reageren, zullen na 8 april geen ondersteuning meer krijgen vanuit CGM. "Wij geven geen garantie na 8 april, dat risico gaan wij niet nemen." Hij benadrukt dat het uitwisselen van medische gegevens gebeurt "via de beveiligde lijnen van KPN en E-Zorg", die daarvoor vpn-tunnels gebruiken.

CGM zelf heeft zijn zorginformatiepakket Mira volgens Eickmans "al een jaar geleden" omgebouwd voor gebruik met Windows 7 en hoger. Sindsdien wordt er geen werkplekken (hard- en software) meer geleverd met een XP-versie van Windows en Mira, zegt hij. Om hoe veel werkplekken het in totaal gaat kan hij niet zeggen.

Een leven zonder Windows XP. Webwereld en Computerworld brengen in de maand februari onder de naam XPocalypse de gevolgen in kaart van het besluit van Microsoft om de ondersteuning op het meest populaire besturingssysteem ooit te stoppen. Volg het dossier XPocalypse en geef je mening!