De wederrechtelijk ontvreemde OPM-database bevat antecedentenonderzoeken van alle medewerkers van Buitenlandse Zaken. Alleen medewerkers van inlichtingendienst CIA staan er niet in.

Juist de afwezigheid van deze gegevens in de database wijzen erop dat onder de hoed van Buitenlandse Zaken opererende 'ambassademedewerkers' spionnen kunnen zijn. Daarom heeft de CIA agenten uit China teruggetrokken. Een maand geleden dachten we nog aan een Big data-analyse om spionnen te ontmaskeren, maar zo moeilijk hoeft het dus helemaal niet te zijn.

Online oorlog vermijden

Het terugtrekken van CIA-agenten kwam naar buiten in een hoorzitting van een Amerikaanse senaatscommissie die meer wil weten over de hack op de Amerikaanse P&O-dienst. Boze senatoren schreeuwen om wraak op China, maar inlichtingenbaas James Clapper is daar niet happig op.

Ten eerste omdat de OPM-hack mogelijk uit China afkomstig is, maar het lastig zo niet onmogelijk is te bewijzen dat de overheid erachter zit. Ten tweede omdat de hack niet als 'aanval' wordt gezien maar als 'inbraak'. En ten derde omdat geen van de partijen staat te springen om een hackoorlog, waarbij represailles over en weer de webwereld er niet veiliger op maken.