De lijst (pdf) is de afgelopen maanden flink gegroeid. Toen de OPTA in mei van dit jaar begon met het inventariseren van 'foute' telefoonnummers stonden er nog maar drie nummers op de lijst. Dialers zijn programma's die via internet een nieuwe, dure telefoonverbinding opzetten.

Kleine eilandjes zijn goed vertegenwoordigd op de zwarte lijst van de OPTA. Zo is het eilandenrijk Tuvalu (zo'n 11.600 inwoners) goed voor maar liefst achttien telefoonnummers. Diego Garcia, een eilandje in de Indische Oceaan, staat op de tweede plaats met zestien vermeldingen.

De OPTA stelt de zwarte lijst samen om tegen te gaan dat de makers van dialers consumenten geld uit de zak kunnen kloppen. Diverse telecomaanbieders hebben toegezegd dat zij de nummers op de zware lijst zullen blokkeren. Ook wordt er geen geld uitgekeerd aan deze bedrijven die achter deze nummers zitten.

Dialers worden onder meer gebruikt door pornosites die hun bezoekers op deze manier laten betalen. Consumenten klagen echter regelmatig over deze software. Het komt geregeld voor dat mensen die een dialer installeren elke keer als ze contact maken met internet direct inbellen op een duur betaalnummer.