De ORDB blacklist wordt al meer dan een jaar niet meer bijgehouden. Tot nu toe betekende dat dat geen enkel IP-adres op de zwarte lijst verscheen. Sinds dinsdag is er echter radicaal verandering gekomen in deze situatie: ORDB blokkeert nu alles.

Andreas Plesner Jacobsen, een voormalige beheerder van ORDB, verklaart tegenover iX dat er voor deze maatregel is gekozen omdat er nog steeds veel queries binnenkomen. De boodschap voor beheerders van mailservers kan inderdaad niet misverstaan worden: stop met het gebruik van het ORDB voor het filteren van spam. Het simpelweg verwijderen van het domein was volgens Jacobsen geen alternatief, omdat het verkeer zich dan zou verplaatsen naar de .org name server.

Vanzelfsprekend is niet iedereen te spreken over de radicale manier waarop ORDB het roer heeft omgegooid. ISP-Planet schrijft bijvoorbeeld: "Het is een bijzonder slechte manier om je tot actie te dwingen, maar je moet desondanks in actie komen."

Het is overigens niet voor het eerst dat een blacklist alles blokkeert. In 2003 zette de anti-spamorganisatie Osirusoft al eens alle adressen ter wereld op zijn zwarte lijst. Osirusoft hanteerde destijds dezelfde argumentatie als ORDB nu. De actie was bedoeld om iedereen duidelijk te maken dat de dienst ophoudt te bestaan. Bron: Techworld