Dit meldt de Volkskrant woensdag. Eind april werd het 'Draaiboek Project Bank Zonder Naam' door de fiscus online gezet. De Belastingdienst wilde op die manier voorkomen dat betrokkenen rechtszaken zouden aanspannen om zo informatie in handen te krijgen.

In het online gezette document (pdf) heeft de Belastingdienst gevoelige informatie zwart gekleurd, zodat deze onleesbaar is. Met de zoekfunctie is de tekst echter wel weer leesbaar te maken, zo heeft de Volkskrant ontdekt.

Onder andere de naam van de bank, Van Lanschot, is uitgelekt. Als er bijvoorbeeld op deze naam wordt gezocht, zijn delen van de zwartgemaakte tekst weer leesbaar. Ook is nu bekend hoe de Belastingdienst de informatie heeft verkregen. Zo beschikt de dienst over namen, rekeningnummers, banksaldi, aandelen en obligatieportefeuilles.

De gegevens zijn bij een huiszoeking door de Belgische justitie in beslag genomen. Vervolgens zijn de gegevens overgedragen aan de Nederlandse Belastingdienst.

In het document schrijft de Belastingdienst dat de gegevens met opzet zwart zijn gemaakt, omdat openbaarheid van de gegevens in eenvroeg stadium kan leiden tot ongewenst anticiperend gedrag van mensen die bij de actie betrokken zijn of in de actie betrokken worden.

Van Lanschot vindt dat de Belastingdienst onzorgvuldig heeft gehandeld, maar doet nog geen uitspraak over eventuele juridische consequenties.