De 37-jarige Zweed Mikael Patrick Sallnert is vrijdag in het Amerikaanse Seattle veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. Hij verwerkte creditcardbetalingen voor een bende die volgens de Amerikaanse justitie met nep-antivirussoftware 960 duizend slachtoffers heeft gemaakt. De bende waar Sallnert voor werkte haalde miljoenen dollars binnen.

De bende infecteerde pc's met de scareware, die slachtoffers deed geloven dat hun computer besmet was geraakt met een virus, dat alleen met het nepprogramma zou zijn te verwijderen. Slachtoffers moesten hiervoor bedragen tussen 50 en 100 euro betalen. De Zweed moet van de rechter een half miljoen euro inleveren. Dat bedrag zou hij met de zwendel hebben verdiend.

Hulp Nederlandse politie

De Nederlandse Nationale High Tech Crime Unit leverde volgens de Amerikaanse justitie een bijdrage aan de opsporing van de Zweed. Hij werd in januari 2012 in Denemarken opgepakt. De Zweed werd in maart uitgeleverd aan de VS en bekende in augustus schuld. Ook de politie in Duitsland, Oekraïne, Londen, Letland, Sweden, Frankrijk, Canada, Roemenië, Cyprus en Denemarken werkten mee aan de vervolging van de Zweed.