De Zweedse politie heeft 'aangifte' gedaan tegen Tele2 bij de telecomtoezichthouder omdat de provider de bewaarplicht heeft geannuleerd en de data gewist.

Het statement van de politie is duidelijk maar opmerkelijk, omdat

de Zweedse telecomtoezichthouder juist heeft aangegeven die bewaarplicht niet meer te handhaven, omdat het EU-Hof de richtlijn waarop de wet is gebaseerd ongeldig heeft verklaard.

Na die mededeling staakten zeven grote providers het opslaan van allerhande metadata, maar volgens de politie overtreden ze daarmee de wet, meldt Veckans Affärer. De politiejurist was overigens nog niet op de hoogte dat ook zes andere providers (naast Tele2) waren opgehouden met de bewaarplicht.

Het Europese Hof was klip en klaar: de richtlijn bewaarplicht is disproportioneel en schendt fundamentele rechten.

Nederland wacht op Teeven

Tot nog toe lijkt de kwestie alleen in Zweden op de spits te worden gedreven. In Nederland kijken de providers de kat uit de boom in afwachting van een standpunt van de regering, dat nog twee maanden op zich laat wachten. Tot die tijd zal de bewaarplicht sowieso worden gehandhaafd, liet waakhond Agentschap Telecom al aan Webwereld weten.

Ondertussen neemt de weerstand tegen de voortdurende bewaarplicht toe. GroenLinks komt met een initiatiefwet om de verplicht dataretentie te annuleren en in Brussel roept D66 de Europese Commissie op om lidstaten te verbieden nog langer de bewaarplicht te handhaven.

UPDATE: verduidelijkt dat het gaat om 'aangifte' bij de telecomtoezichthouder.