Verschillende iPhone-gebruikers meldden vorige week dat zij hun foto’s in originele kwaliteit konden opslaan op Google Photos en dat dit niet van het opslagquotum van Google drive af ging. Dit kwam doordat Apple gebruik maakt van het efficiëntere HEIC/HEIF-formaat.

“Alle moderne iPhones schieten foto's in HEIC-formaat, dat is kleiner dan zelfs Googles gecomprimeerde JPG-bestanden, iPhone-gebruikers kunnen daarom gratis onbeperkt hun foto’s in het originele formaat bij Google stallen. Het zou Google te veel kosten om deze foto’s om te zetten (want als Google probeert de HEIC-foto’s te comprimeren, zouden de bestanden groter worden).

Dus Apple bespaart Google letterlijk miljoenen dollars door hun foto's in HEIC op te slaan en het komt ook de iPhone-gebruikers ten goede omdat ze gratis hun foto’s in originele kwaliteit kunnen back-uppen,” schrijft Reddit-gebruiker Sephenvsawyer.

De melding kwam op een ongelukkig moment omdat Google onlangs had aangekondigd dat de foto’s gemaakt met de Pixel 4 niet langer op originele kwaliteit worden opgeslagen zonder dat dit van het Google drive-quotum af gaat. Dat was bij oudere Pixel-telefoons wel het geval.

Foutje

Google heeft aan Android Police laten weten dat het om een fout gaat en dat het bedrijf al bezig is het “probleem” op te lossen.