De afgelopen jaren is de mobiele markt in het geniep overspoeld met kitscherige peperdure prullaria. Zonder dat misschien veel mensen dat weten, want wie koopt er nu een met bladgoud bedekte smartphone van duizenden of zelfs miljoenen euro's? Of je moet ervan houden natuurlijk. Rappers? Miljonairs zonder smaak? Mr. T? Gordon?

Afijn, er is blijkbaar een bloeiende markt voor, want fabrikanten spelen er handig en structureel op in. Wat wel blijkt uit de volgende opsomming.

1. Apple Watch Edition

Vers van de pers en binnenkort bij jou in de Store: Apple's exclusieve en beperkt beschikbare Apple Watch Edition. Is iets duurder dan de sport- en standaardversie van het veelbesproken slimme horloge uit Cupertino. Waarvoor het precies dient? Geen idee, maar vanaf 10 april kun je het glimmende 42 millimeter grote apparaat à 13.000 euro bestellen, met de lastige keuze tussen geel en roze 18-karaats puur goud. Dat kan omdat Apple goud opnieuw voor je heeft uitgevonden.

"Het resultaat is goud dat elegant is en toch compromisloos duurzaam."

2. Aston Martin goes Android

Dan Aston Martin, de Britse maker van voor velen 's werelds mooiste auto's. Het nam in 2012 een zijstapje in de mobiele wereld in de hoop een slaatje te slaan uit het populaire product de smartphone. Maar of zelfs James Bond interesse heeft in de luxueuze 24-karaats gouden Aston Martin Aspire van 1590 dollar valt te bezien. De specs waren zelfs voor die tijd dramatisch: een 800MHz processor, een magere 256MB aan RAM met een 3.2 inch HVGA-beeldscherm. Laat het smartphonemaken maar aan de smartphonemakers over, alstublieft.

3. BlackBerry's wanhoopspoging

Of niet, want ook BlackBerry rijdt mee met de bling-bling brigade. Zie hier de BlackBerry Passport Gold. De naam verklapt het natuurlijk al een beetje, maar ook deze smartphone is van goud. Voor de liefhebber met een iets minder dikke portemonnee. Want dit model gaat al van de hand voor slechts 899 dollar. Geen geld voor zo'n kek apparaatje. Wees er snel bij want er zijn er maar 50 stuks van gemaakt. Limited Edition!

4. So Duits

Je hebt marketing en je hebt marketing. Koptelefoonmaker Beats by Dre, inmiddels opgeslokt door Apple, speelde zichzelf het afgelopen WK voetbal in de kijker met deze 27 miljoen keer bekeken reclamevideo. Om de campagne luister bij te zetten, Sony was namelijk de officiële koptelefoonleverancier van de voetbalspelers tijdens officiële bijeenkomsten zoals persconferenties (serieus), kreeg Die winnende Duitse Mannschaft plus bondscoach Joachim Löw deze 24-karaats gouden exemplaren van de Beats Pro. Naomi Campbell heeft 'm ook!

5. Edele vlaggenschepen

Dat kunnen wij ook, moet ze bij Microsoft gedacht hebben. Daarom deze gouden edities van de Lumia 830- en 930-smartphones. Toegegeven, ze zijn niet helemaal van goud. Deze edele 5 inch Windows 8.1-paradepaartjes komen in wit en zwart met geanodiseerde gouden omlijsting, die je smartphone helemaal afmaken. Van alle gemakken voorzien en inmiddels beschikbaar in een beperkt aantal landen in Europa, Azië, China, India, het Midden-Oosten en Afrika. Prijzen variëren, maar wat zou het.

Maak een groot, gedurfd statement dit jaar, aldus Microsoft zelf.

6. De nieuwste MacBook

Terug naar Apple, dat dol is op goud. Zo dol, dat ook de nieuwste variant van de MacBook in goud komt. De nieuwe MacBook, zoals het apparaat in vakjargon genoemd wordt, is met 1,31 centimeter waarschijnlijk de dunste laptop (correctie: MacBook) ooit gemaakt, maar daar lever je wel op in qua specificaties. Er zit namelijk een mobiele processor in en nog zo'n unicum: de nieuwe MacBook heeft maar één USB-C poort en verder niets. Eat it, hipsters!

7. iPhone van 15,3 miljoen dollar

We blijven nog even bij Apple. Want hoewel ze er zelf niets mee te maken hebben, kan dit nog wel eens het duurste mobiele apparaat ooit gemaakt zijn. Het gaat om deze met goud en diamanten belegde iPhone 5. Ontwerper Stuart Hughes, een juwelier uit Liverpool, heeft als hobby Apple-apparaten nog duurder maken, en kwam in 2013 met dit idee op de proppen. Het kostte hem 9 weken om de smartphone met de hand te bewerken met onder meer een 26-karaat zwart diamanten home-knop. Het resultaat liegt er niet om en ligt in de handen van een zakenman in China.

8. De MOBO-phone

Nog geen pijn aan je ogen? We gaan nog even door met deze HTC One. Prijskaartje? 2750 pond, op dit moment zo'n 3800 euro. Zoals onze collega's van Smartphone.nl al samenvatten "een klein fortuin", maar dan heb je wel wat. Vanwege het 18-jarige jubileum van de MOBO Awards, de Britse muziekprijzen voor onder andere hiphop en soul, bracht HTC vijf exemplaren van deze glimmende gouden HTC One uit. Mét MOBO Awards-logootje.

9. Goud in de mond

Als dit geen bling-bling is, wat dan wel? Ben je helemaal niet zo van de gouden mobiele apparaten maar heb je toch een hang naar goud, dan is er altijd nog deze 24-karaats Gold Plated Unicorn e-Cigarette. Wie zei er dat de elektronische sigaret goedkoper is dan het roken van gewone sigaretten? Echt niet. Het apparaat is nog populair ook, want bij de Britse maker Goldgenie is ie momenteel uitverkocht. Dan maar een gouden tand?

We sluiten af met het voorlopige dieptepunt hoogtepunt der gouden apparatuur. De exclusieve Æ+Y-telefoon van AEsir uit 2011 is van puur goud en kost je een slordige 42.000 euro. En het allermooiste is, je kunt er niet eens mee het internet op, laat staan een foto maken. Maar daar gaat het je natuurlijk niet om.


Jeuken je handen om ook een onvervalst gouden apparaatje te kopen? Sla je slag: Phones Archives - Goldstriker International