Het is intimiderend om van platform te veranderen. Alles is opeens anders. Of je nu van iOS, BlackBerry of Windows Phone afkomt - of misschien zelfs nog een dumbphone - Android heeft verrassingen voor de meeste gebruikers, omdat je dingen kunt doen die eerder niet mogelijk waren. Maar dat betekent niet meteen dat je ze zou moeten doen.

Eindelijk kun je pictogrammen kwijt waar je maar wilt, ze kopiëren en verschuiven en zelfs de hele look en feel van de interface, inclusief de standaard-iconen, wijzigen. En je kunt het geheugen van het apparaat uitbreiden met een micro-sd-kaart. Maar je zult ook missers begaan. Zoals interactieve achtergronden gebruiken die je accu leegtrekken. Of per ongeluk een duidelijk van malware voorziene app downloaden en installeren. Hier zijn tien fouten die we bijna allemaal gemaakt hebben toen we begonnen met Android.

1. Interactieve achtergronden gebruiken

Twee nadelen: ten eerste loopt je accu ontzettend snel leeg en ten tweede word je door deze actie meteen herkend als een newbie.

2. Apps lukraak downloaden

Ah, 'Sexy Wallpapers 100% Not a virus', dat lijkt me verstandig.

3. Overal widgets plaatsen

De bedoeling van widgets is dat je er productiever van wordt. Maar vijf homescreens tot de nok toe gevuld met widgets levert gegarandeerd chaos op.

Hierna: Het andere uiterste.

4. Nergens widgets plaatsen

Wat is het nut van een smartphone als het toch nog twintig seconden moet verspillen voor je de weersvoorspelling hebt opgezocht? De widgetvermijder is eigenlijk:

5. Schimmige apps side-loaden

Het is heel fijn dat je apk's vanaf de micro-sd-kaart kunt installeren, maar dat betekent niet dat je alles moet downloaden wat je op dat moment interessant lijkt.

Dan: Google-diensten of niet?

6. Geen Google-diensten gebruiken

Gmail, Maps en Now zijn een grote meerwaarde voor Android-gebruikers. Bovendien past het allemaal bij elkaar en functioneren de diensten goed. Door ze niet te gebruiken, wordt je smartphoneleven hectischer dan nodig is!

7. Alle verbindingen openhouden

Houd je WiFi, Bluetooth, gps en nfc aan? Je hebt nog 50 procent van de accu over in 3, 2, 1...

Hierna: Het is soms even wennen.

8. Vergeten dat je micro-sd hebt

Waarom is je telefoon zo vol? Oh ja, je hebt nog 64 GB over op de micro-sd-kaart.

9. Niks personaliseren

Dit is jouw telefoon:

Terwijl het zo zou kunnen zijn:

Tot slot: iPhone?

10. Doen alsof het een iPhone is

Waarom?