Het bericht dat Cisco stopt met de Flip minicamcorder zette ons aan het denken. Het is duidelijk dat de huidige generatie smartphones, voorzien van prima hd-videocamera’s, gedeeltelijk schuldig is aan de ondergang van de Flip. Hoeveel andere consumentenproducten en diensten zijn er al gesneuveld door het geweld van de grote, gemene smartphone? Hier volgt een lijst met mogelijke slachtoffers, te beginnen met de meest voor de hand liggende.

Mp3-spelers

Wanneer had je voor het laatst een draagbare digitale muziekspeler bij je die niet ook nog tientallen andere dingen kon doen? Met Apples onthulling van de eerste iPhone in 2007 was het lot bepaald: draagbare audiospelers zonder mogelijkheden om te gamen en te websurfen zouden langzaam uitsterven. De meest recente iPod Touch, inclusief FaceTime videochat, is eigenlijk al een wifi-videotelefoon. Goed, de iPod Classic bestaat nog, maar zijn dagen zijn geteld. En hoewel Apple grote winst blijft maken met de iPod, gaan de zaken niet meer zo goed als voorheen.

Draagbare spelcomputers

De Nintendo DS en de Sony PSP verkopen nog, maar deze draagbare gadgets lijken steeds meer op overblijfselen uit het tijdperk waarin mensen telefoons slechts gebruikten om te bellen. De nieuwe smartphones zijn spelletjesmonsters: de app-stores van Apple en Android bieden tienduizenden games aan. Dus waarom zou je nog een apart apparaat meezeulen? De producenten van gameconsoles doen hun best, maar de smartphonemakers gaan gelijk op. Ben je gek op de Nintendo 3DS vanwege 3D-spelen zonder brilletje? 3D-smartphones zoals de LG Thrill en HTC EVO 3D stellen eenzelfde soort sensatie in het vooruitzicht.

Pocketcamera’s

Met een goedkope richt-en-schiet camera zoals de Cyber-shot DSC-HX5V van Sony neem je waarschijnlijk betere foto’s dan met je mobieltje. Maar het zal niet lang duren voordat de nederige camera op je smartphone de digitale camera evenaart of voorbijschiet. Met de nieuwste toestellen, met name de iPhone 4, maak je prima, heldere foto’s, geschikt voor fotoalbum en diashows. Binnenkort kan je richt-en-schiet-camera voorgoed worden opgeborgen.

Draagbare videospelers

Herinnert iemand zich nog de draagbare mediaspelers van Archos? Of Apples iPod Video 5th Generation? Beide apparaten waren ontwikkeld voor het afspelen van video en audio, maar die twee functionaliteiten zijn sindsdien geïntegreerd in de smartphone. De wat grotere toestellen, zoals de HTC ThunderBolt met hoge resolutie, schermen van 4 inch of groter en 4G datasnelheid kunnen HD-video streaming afspelen. Daarmee zijn ze de nagel aan de doodskist van de afzonderlijke draagbare mediaspeler.

Memorecorders

‘Memo voor mijzelf: koop een jas met extra zakken voor mijn memorecorder, pda en mobieltje’. Dit bericht stond rond 2001 op mijn digitale opnameapparaat. Vooruit, dat was niet zo, maar die memorecorders waren wel alweer apparaat dat je bij je moest dragen. Geen wonder dat ze de pda achterna gingen (zie hieronder). Goedkope recorders als de ICD-BX800 van Sony en de Olympus VN-8100PC houden vol, maar een smartphone met een app als de gratis RecForge Free (voor Android) of de goedkope Voice Record (iPhone) haalt je al snel over de streep.

Draagbare gps-navigatie

Waarom een afzonderlijk gps-apparaat aanschaffen voor in de auto als je smartphone dezelfde taken kan verrichten? Draagbare navigatiehardware van grote spelers als TomTom en Garmin zijn verbeterd en goedkoper geworden, maar smartphones met gps bieden dezelfde mogelijkheden. Opmerkelijk genoeg dragen gps-leveranciers zelf bij aan de ondergang van hun draagbare apparaten door het aanbieden van apps als Garmins StreetPilot. If you can't beat them, join them.

Personal Digital Assistant (pda)

Je kunt je contacten ermee beheren! En er zit een takenlijst in! Het houdt je uitgaven bij! Ja, de pda bood uitkomst in tijden dat een desktop pc en monitor nog logge, loodzware apparaten waren. Rond 2001 begonnen mobieltjes de taken van pda’s over te nemen, zodat de glorietijd van de digitale assistent snel alweer voorbij was. Tegenwoordig klinkt ‘pda’ even ouderwets als ‘Pocket PC’. Hoewel, eigenlijk zijn de huidige smartphones een soort pocket pc’s revisited.

Horloges

Welke twintiger draagt tegenwoordig nog een horloge als noodzaak, en niet als mode-accessoire? De smartphone is het horloge van de 21ste eeuw geworden. Dit kan echter veranderen als slimme horlogemakers erin slagen de interesse van de consument terug te winnen. In techneutenkringen is het horloge alweer bezig aan een bescheiden opleving. Zo kwam Sony vorig jaar met een Android-horloge en hebben andere techneuten het voor elkaar gekregen om de multitouch iPod Nano in een horloge om te toveren.

Papieren plattegronden

Wanneer heb je voor het laatste een papieren kaart gekocht? Gebruik je ze nog? Smartphonegebruikers gebruiken de papieren plattegrond alleen nog in uiterste noodzaak als navigatiemiddel. Mobiele kaartenapps van Google, MapQuest en Bing bieden richtingen, satellietbeelden en zoekmogelijkheden die je op een papieren plattegrond niet hebt. Toch is het verstandig een papieren exemplaar achter de hand te hebben, vooral in gebieden met weinig bereik.

Nummerinformatie

Het gewone telefoongesprek lijkt met de opkomst van de smartphone al bijna tot het verleden te behoren, maar hoe zit het met het opvragen van nummerinformatie? Smartphonegebruikers zullen eerder gratis online tools gebruiken zoals Googles voice search dan naar 1888 van KPN bellen. Oude gewoontes zijn echter moeilijk af te leren. Vorig jaar berichtte Snopes.com dat Amerikaanse consumenten jaarlijks nog altijd zo’n 6 miljard keer belden naar nummerinformatiediensten, zelfs als telecomaanbieders 1 dollar of meer per gesprek rekenen. De nummerinformatie van de toekomst zal echter automatisch zijn, online en waarschijnlijk gratis.