Want naast praktische, logische add-ons zoals een giroscoop, simkaarthouder of cameramodule kun je met straks met een modulaire smartphone heel veel meer. Wat begon met het Nederlandse concept Phonebloks van designer Dave Hakkens, is uitgewerkt op de Google Campus in Californië en gaat nu richting externe ontwikkelaars.

Met alle gevolgen van dien. Project Ara geeft het basisprincipe van de smartphone een flinke twist. Niet langer de grote bekende fabrikanten maken de dienst uit, nee jijzelf kunt kiezen waaruit je telefoon bestaat. Waarbij de keuzemogelijkheden, laten we het voorzichtig zeggen, ruim zijn.

Overigens wordt het eerste prototype van Google's modulaire smartphone later dit jaar uitgebracht in Puerto Rico.

1. Eigen knoppen

Met de modulaire smartphone ben jij de baas. Dus ook over je eigen knoppen. Met deze add-on voeg je zelf één, twee, drie of vier fysieke toetsen naar wens toe. Bijvoorbeeld voor je favoriete apps of je inbox. Wat je maar wilt.

2. Blaastest

Handig voor agenten: een blaaspijpje voor alcoholcontroles, maar dan op je telefoon. Deze module is een idee van Lapka, dat medische apparatuur ontwikkelt. Geeft licht in het donker.

3. Pillendoosje

Deze is voor iedereen die regelmatig medicijnen moet slikken. De module geeft niet alleen licht op gezette tijden zodat jij weet dat het tijd is voor je medicatie, ook is het tegelijkertijd een elektronisch pillendoosje. Net als de eigen knoppen één van de concepten van fabrikant Yezz, dat samenwerkt met Google.

4. Hartfilmpje

Wat te denken van medische toepassingen? Deze EKG-module bedacht door Lapka checkt de elektrische activiteit van het hart. Door enkel je telefoon vast te houden kun je je hartslag meten en doorsturen, zien of medicijnen aanslaan, hartritmestoornissen monitoren en tijdens het sporten je hartslagzone checken.

5. Braille display

Deze add-on zou een geweldige oplossing zijn voor blinden en slechtziende mensen. Het opklikbare braillescherm werkt op basis van haptische feedback en zou volgens de ontwerpers kunnen worden gemaakt van elastisch membraan. Zo ontstaat een braille display met volledige schermfunctionaliteit.

6. Fijnstof en CO2-meter

Niets zo onzichtbaar als het kleurloze en reukloze koolstofdioxide. Deze add-on werkt als een soort schone-luchtmeter, een uitkomst voor diegene die daar eens nieuwsgierig naar is. Naast het niveau van CO2, wat alleen in hogere concentraties giftig is, meet de sensor vluchtige organische stoffen, fijne deeltjes, temperatuur en vochtigheid.

7. Afstandsbediening.

Op naar alles op één apparaat. De modulaire smartphone kan ook je afstandsbedieningen, zoals die voor je auto, integreren. Zo zet je de auto op slot, open je de achterklep of start je de motor gewoon met je telefoon.

8. Versterker

Zie hier de audiomodules Proteus en Amphon van Sennheiser. De eerste heeft dubbele jack-connectoren. Zo kun je met een vriend of vriendin tegelijkertijd muziek luisteren van hetzelfde apparaat. Of een microfoon aansluiten en samen karaoke zingen. De tweede is een 150mW-versterker voor eindelijk echt hoge kwaliteit geluid van je telefoon.

9. Geheime snoeptrommel

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Deze (analoge) snoeptrommel is in het geniep gewoon onderdeel van je telefoon. Verstop er je snoep, kauwgom en koekjes in.

10.Datingstatus

Tot slot ééntje voor de jeugd. Met light mood kunnen tieners zichzelf op een handige manier uiten bij het daten of uitgaan. Groen staat voor single, geel voor waag het er eens op en rood betekent bezet. De kleuren zijn af te lezen van het modulaire LED-matrix of OLED scherm.