Volgens Apple zijn er in 2007 in totaal meer dan 3,7 miljoen iPhones verkocht. Telecomprovider AT&T, die het exclusieve recht heeft voor de levering van het telefoontje in de Verenigde Staten, heeft echter 'slechts' iets minder dan 2 miljoen iPhone klanten, meldt Reuters.

Bij die 2 miljoen kunnen echter weliswaar 400 duizend klanten van andere telecomproviders uit Europa worden opgeteld. Maar dan nog zijn er 1,3 miljoen iPhones waarvoor geen abonnement is afgesloten.

Unlocken

Als de verkoopcijfers van Apple kloppen, is de kans groot dat de 1,3 miljoen 'vermiste' toestellen zijn gekocht om te unlocken. Klanten kunnen ze dan gebruiken op andere netwerken of kunnen applicaties installeren die door Apple niet zijn goedgekeurd.

Het kan ook zijn dat consumenten een iPhone cadeau hebben gekregen voor de kerst en deze nog niet hebben geactiveerd, bijvoorbeeld omdat zij wachten tot een oud contract afloopt. Het is echter onwaarschijnlijk dat deze groep een groot deel van de 1,3 miljoen iPhones voor zijn rekening neemt.

Minder vraag

Tim Cook, chief operating officer bij Apple, heeft eerder deze week aan analisten laten weten dat hij op de hoogte is van het grote aantal geunlockte iPhones. Hij wilde echter niet aangeven om hoeveel iPhones het volgens Apple ging. Volgens Toni Sacconaghi, van onderzoeksbureau Bernstein Research duidt het aantal van 1,3 miljoen inderdaad op een grote markt voor geunlockte iPhones.

Hij schrijft het hoge aantal echter ook toe aan grote voorraden: "Het geeft aan dat de vraag naar iPhones bij eindgebruikers lager ligt dan de inkopers dachten. Daardoor zitten zij nu met een flinke voorraad. Ook deze telefoons zijn uiteraard niet geactiveerd".