Als je simpel vermaak zoekt voor je smartphone, heb je games die tegelijkertijd je hersenen stimuleren. De Google Play Store staat vol goede puzzelgames en we hebben 15 van onze favorieten uitgezocht die er op dit moment zijn. Ze variëren van originele variaties op bekende klassiekers tot bizarre en lastig te omschrijven games die je eeuwig bijblijven.

Prune

Dit is een lastige game om te categoriseren. Is het een Bonsai-simulator? Verrassend ontspannende arcade-game? Tactisch tuinieren? Prune past niet zo netjes in het genre puzzelaar als andere games op deze lijst, maar het is zonder twijfel een van de origineelste en unieke games die je op Android kunt spelen.

Elk level begint met met het plaatsen van een kiem en het is jouw taak om de boom zo hoog mogelijk te laten groeien door op tijd overtollige takken te snoeien en optimaal gebruik te maken van het beschikbare licht. De 48 levels bieden verschillende gevaren die groei in de weg staan, van te veel wind tot obstakels van bijvoorbeeld rotswanden en je moet experimenteren met plaatsing en knippen om elke uitdaging te overwinnen.

Play Store: Prune

Prijs: € 3,99

Shadowmatic

Als je ooit schaduwfiguren maakt op de muur met je handen, dan is dit misschien een leuke puzzel. Het basisidee is hetzelfde: je roteert en verplaatst objecten voor een virtuele lichtbron om het vereiste figuur te maken op de muur. Als je een grillig object op de juiste manier draait, zie je bijvoorbeeld een konijn of theeketel op de in-game muur.

Dit is een perfect concept voor een touchscherm om objecten te manipuleren. Het spel wordt uiteraard steeds moeilijker naarmate het vordert en je meerdere objecten krijgt die je op de juiste manier moet combineren om tot een oplossing te komen. De gratis versie geeft je een voorproefje en voor 2,99 krijg je de hele game met meer dan honderd puzzels, extra doelstellingen en meer.

Play Store: Sgadowmatic

Prijs: Gratis / € 2,99

You Must Build a Boat

Puzzle Quest was pionier in de Match 3-games maar You Must Build a Boat - het vervolg op de uitstekende game 10000000 - steekt het naar de kroon met zijn opzwepende toon. Je avonturier sprint bovenop het scherm door een kerker, schip of iets anders en je moet objecten combineren om hem te laten slagen in zijn queeste.

Als hij een monster tegenkomt, geef je hem een wapen door bijvoorbeeld drie of meer blauwe zwaarden of rode toverstaven te combineren. Met schatkisten doe je hetzelfde met gelijke sleutels. Snelheid is belangrijk en de kaarten worden willekeurig gegenereerd zodat iedere playthrough anders is. Met elke speelronde kun je je spullen upgraden, je boot uitbreiden (met ruimtes en bemanning) en je wordt steeds sneller en sterker. Verslavend!

Play Store: You Must Build a Boat

Prijs: € 2,99

Monument Valley

Deze game is surrealistisch en prachtig, wat het tot een van de meest memorabele games maakt waar je helemaal van in de ban raakt. Je speelt prinses Ida die moet navigeren door een onbekend terrein dat niet is gegrond in realisme. Monument Valley speelt met perspectief om verbluffende locaties te bouwen die je manipuleert met knoppen, roterende trappen en meer.

Elk level is een juweeltje op zich. In de ene moet je bijvoorbeeld een toren beklimmen zonder vooraf duidelijk pad, terwijl de andere een puzzelkluis is die nieuwe verrassende gebieden ontsluit. Het is een relatief korte game (in een paar uur ben je erdoorheen) maar is lief, mooi, uitdagend en heeft een interessant verhaal te vertellen. De uitbreiding The Forgotten Shores is zijn € 1,79 ook meer dan waard.

Play Store: Monument Valley

Prijs: € 2,99

Lara Croft GO

In tegenstelling tot de Tombraider-hoofdgame, is dit geen third person-game, maar een ouderwetse puzzelaar. Sqare Enix maakte ook mobiele varianten van grote game-franchises als Hitman GO en Deus Ex GO, maar Lara Croft Go is zonder twijfel de beste. Dit spel verandert de actievolle missies uit Tomb Raider in platformachtige puzzelaar waarbij je onder meer omgevingsobjecten moet ontwijken.

Je beweegt over het speloppervlak om vijanden aan te vallen, schakelaars om te zetten, obstakels te ontwijken en puzzels op te lossen om verder te kunnen. De game heeft meer dan 100 puzzels en er worden er meer beloofd. Dit spel is een indrukwekkende vertaling van de aantrekkingskracht van Tomb Raider naar een slimme mobiele game.

Play Store: Lara Croft GO

Prijs: € 1,99

The Room

Touchapparaten geven je een gevoel van tastzin dat je simpelweg niet hebt met een gamepad of muis. Daar maakt mobiele klassieker The Room handig gebruik van. Dit is een first-person adventure waarin je een serie 3D-kluizen moet kraken die elk sloten, codes, verborgen deuren, draaiknoppen en andere hersenkrakende mechanismes hebben.

Het is nooit één oplossing, de uitdaging ligt in het vinden van een aanpak die de volgende kans ontsluit enzovoorts, terwijl je de huidige doos onderzoekt en les op aanwijzingen en nieuwsgierigheid opwekkende details. Het is atmosferisch en gejaagd, met prachtige graphics en slim ontworpen dozen. Er zijn ook een deel 2 en 3 die het concept verder uitbouwen.

Play Store: The Room

Prijs: € 0,99

Framed

We hebben al games zien langskomen die gebaseerd zijn op strips en stripfiguren, maar wat dacht je van deze game die speelt met de opmaak van een strip? Framed is een met een noir-stijl doordrenkte puzzelaar met een man en vrouw die ergens voor op de vlucht zijn. Op elke pagina krijg je te maken met een logicapuzzel en het is jouw taak om de kaders opnieuw in te delen, zodat de vluchteling een veilig pad heeft.

Elk hokje heeft een andere gebeurtenis en ze hebben invloed op elkaar, dus je moet weten wat er op elk plaatje gebeurt om te zien hoe je jouw held veilig naar het laatste kader brengt. Je schuift met vakken en kijkt hoe de actie zich vervolgens ontvouwt en maakt vervolgens weer aanpassingen gebaseerd op die resultaten. Deze trial-and-error-game is een compacte maar erg inventieve mobiele game.

Play Store: Framed

Prijs: € 3,39

Alphabear

Scrabble en beertjes met superkrachten - welkom in de wondere wereld van Alphabear, een woordpuzzelaar met strategische trekjes. Je maakt woorden van de letters die je vindt en de beren groeien in de ruimte die je vrijspeelt. Hoe groter de beren aan het eind van de ronde, hoe meer punten je krijgt. Klinkt simpel, nietwaar?

Maar zo makkelijk is het ook weer niet. Lettertegels die je niet op tijd omdraait, veranderen in steen waardoor de beer niet die kant kan opgroeien. De beertjes zelf evolueren met unieke bonussen die de eindscore beïnvloeden, dus kies verstandig. Er zijn dagelijks missies en nieuwe beren om te ontgrendelen en daarmee is het een verrassend verslavende game met een originele feel.

Play Store: Alphabear

Prijs: Gratis / In-app aankopen

Blek

Dit is wéér een superoriginele game die niet voldoet aan traditionele genres en structuren. Ja, er is waarschijnlijk een ideale oplossing voor elk level, maar het doel van deze inventieve puzzelaar is om de speler te motiveren zijn of haar creativiteit en volledige vrijheid in te zetten om een mooie oplossing te bedenken.

Het klinkt heel simpel: je moet de gekleurde bollen in één keer wegspelen door een krabbel te tekenen. Die krabbel wordt als je het scherm loslaat net zo vaak herhaald tot het alle gekleurde bollen heeft weggewerkt of een zwarte stip raakt. In dat laatste geval ben je af en moet je een andere krabbel proberen. Dit is net als bijvoorbeeld Prune of Monument Valley iets volledig anders dan andere games, afgezien van de kloons die de originaliteit kopiëren.

Play Store: Blek

Prijs: € 2,99

A Good Snowman is Hard to Build

Dit lijkt in eerste instantie misschien op een game die je beter in de winter kunt spelen, maar het slimme en verslavende spel is het hele jaar door leuk. Je moet een serie sneeuwpoppen bouwen in een tuin met drie bollen in verschillende groottes. Dat klinkt heel simpel, maar het heeft behoorlijk wat Sokoban-achtige uitdagingen.

Je moet ze namelijk naar elkaar toe rollen, maar elke rol maakt de bol groter, dus je moet precies uitvogelen waar welke grootte uitkomt. Met afwijkende bollen kun je geen sneeuwpop bouwen. Het is dus zaak om te bepalen in welke volgorde je de bollen rolt en waar ze uitkomen. Dat is uitdagend, want met één denkfoutje kun je opnieuw beginnen.

Play Store: A Good Snowman is Hard to Build

Prijs: € 4,99

Mini Metro

Het reissysteem van een openbaar vervoer-netwerk lijken vaak een kluwen van complexe lijnen als je de stad niet gewend bent en Mini Metro geeft je inzicht in de beslissingen achter zulke ogenschijnlijk contra-intuïtieve kaartsystemen. Het spel geeft je de leiding over een steeds verder uitbreidend openbaar vervoer-netwerk.

Het begint heel simpel met een paar stations die je moet verbinden met een spoor. Als er meer reizigers komen, verschijnen er meer stations met ongeduldige passagiers en je moet uitvogelen hoe je ze allemaal verbindt zonder dat de stations te vol komen te staan. Hoe langer je het volhoudt, hoe meer sporen, wagonnen en bruggen je krijgt. De vijftien kaarten zijn gebaseerd op de stadsplanning van echte steden.

Play Store: Mini Metro[/b]

Prijs: € 4,99

World of Goo

Deze game is oorspronkelijk gebouwd voor een muis of Wii Remote, maar het voelt als een touchgame. Deze puzzelgame draait om het bouwen van structuren uit levende bollen stroperige vloeistof. Je sleept er eentje van een bestaande toren of brug en laat hem los om de structuur ervan te verbeteren. Het doel is om verbinding te maken met een zuignap om de andere levende bollen te redden.

Inderdaad: lastig te omschrijven. De simpele taak wordt snel complexer met twists als obstakels en herbruikbare bollen, waardoor de gameplay steeds verandert en geen level op de andere lijkt. De kleurrijke graphics en enerverende soundtrack passen goed bij elkaar en er is zelfs een vreemd verhaal dat zich ontvouwt.

Play Store: [urlx=https://play.google.com/store/apps/details?id=com.twodboy.worldofgoofull]World of Goo

Prijs: € 3,99

Threes!

Rekenen is leuk in Threes! Deze puzzelgame is gebaseerd op optellen. Je moet tegels samenvoegen om te voorkomen dat het bord volloopt en na elke zet verschijnt een nieuwe tegel. Tegels 1 en 2 vormen 3 en alle meervouden van drie die volgen kunnen alleen samen worden gevoegd met hetzelfde getal om grotere getallen te maken.

Het doel is om grotere en grotere getallen te maken om op een zo hoog mogelijke score uit te komen. Elke zet kun je een tegel verplaatsen of samenvoegen en je moet goed nadenken over je zet om rekening te houden met de mogelijke scenario's die volgen. Het is een slimme, methodische puzzel die maar blijft spelen.

Play Store: Threes!

Prijs: Gratis / € 3,41

Two Dots

Dit is een simpel concept - en nog gratis om te spelen ook - die zich uitbreidt naar iets echt uitdagends. Het draait om het verbinden van cirkels: je kunt een lijn trekken tussen twee van dezelfde kleur en dan verdwijnen ze van het veld. In elke fase moet je een bepaald aantal van elke kleur wegwerken.

Maar het duurt niet lang voor het concept evolueert. Lijntje worden vakjes en daarna krijg je bommen, vuur en ankers die het lastiger maken, maar de game ondertussen toegankelijk houden. Two Dots heeft erg veel content - op dit moment meer dan 1000 levels - en het is een prachtig design. De sequel Dots & Co. belooft nog meer speelplezier.

Play Store: Two Dots Prijs: Gratis