De ontwikkeling van mobiele technologie gaat als een trein en we willen allemaal de nieuwste apparaten in bezit hebben. Dus stapelen de oude devices zich op terwijl we die nog heel goed kunnen gebruiken.

Hieronder staan zestien ideeën waarvoor de oude tablets of smartphones met Android-software nog gebruikt kunnen worden.

1. Draadloze trackpad en controller

Met de juiste software verander je oude smartphone in een on-demand controller voor je Windows-, Mac-, of Linux computer.

De App Unified Remote kan samen met een Wifi- of Bluetooth verbinding ervoor zorgen dat je je computer makkelijk kan worden bestuurd zonder je toetsenbord of muis aan te raken. De gratis versie heeft je standaard muis- en toetsenbord-functies samen met verschillende gespecialiseerde afstandsbedieningen voor media en energie gerelateerde commando's. De volledige versie (4,39 euro) geeft je applicatiespecifieke afstandsbedieningen voor bijvoorbeeld het geven van presentaties en andere belangrijke functies.

Het maakt niet uit welke versie je gebruikt, als je maar wel de server-side software installeert op je computer.

2. Remote computer terminal

Wil je je thuiscomputer kunnen bereiken vanaf je werk of andersom? Je oude Android telefoon of tablet kan een mooi scherm zijn om je systeem op afstand te bekijken.

De makkelijkste manier is om gebruik te maken van Google's gratis Chrome remote desktop-programma. Deze tool werkt op Windows, macOS, GNU|/Linux en Chrome OS. Installeer de Chrome Remote Desktop app op volg de aanwijzingen.

Installeer vervolgens de companion-app op je Android-toestel en je kan los.

3. Help de wetenschap een handje

Je oude Android-toestel kan wetenschappers helpen aardbevingen te voorspellen of Alzheimer's op te lossen. Dit is mogelijk dankzij het programma van UC Berkeley genaamd BOINC of Berkeley Open Infrastructure for Network Computing.

Het enige dat je hoeft te doen is de BOINC-app te downloaden en te kiezen aan welk onderzoek je wilt meewerken en hoe (en wanneer) de beschikbare rekenkracht van je apparaat kan worden gebruikt. Zolang je apparaat aan staat en verbonden is met een Wifi-netwerk, kunnen wetenschappers van verschillende instituten de rekenkracht van je mobieltje gebruiken om verschillende data-analyses uit te voeren.

Dit principe bestaat natuurlijk al jaren voor desktop computers, maar nu smartphones ook steeds krachtiger worden is het goed om te zien dat die nu ook worden meegenomen. Nu zal je oude mobieltje geen krachtpatser zijn, maar alle beetjes helpen.

4. Verkoop

Als je toestel niet te veel gebruikerssporen heeft, nog goed werkt of een gewild model is, kan je 'm verkopen. Dit kan je op verschillende manieren doen. Er zijn verschillende websites en winkels die zich specialiseren in het opkopen van tweedehands-smartphones. Het voordeel van zo'n dienst is dat je amper moeite hoeft te doen om van je apparaat af te komen. Vul het merk en type in en er wordt je direct verteld hoeveel geld ze bereid zijn te geven.

Een nadeel is echter dat je er altijd minder voor zal krijgen dan als je zelf je toestel verkoopt via Ebay of Marktplaats. Voor deze twee diensten zal je alleen wat meer moeite moeten doen. Je zal afspraken moeten maken met mensen en hopen dat je niet wordt opgelicht. Als je dat ervoor over hebt, kan je nog aardig wat verdienen. Zelfs als je toestel er niet zo goed uitziet wegens deuken, krassen of gebruikerssporen. Er zijn altijd mensen die interesse hebben in je toestel, al is het maar voor de werkende onderdelen.

5. Weggeven/doneren

Je kan je toestel natuurlijk ook weggeven of doneren aan een vriend, collega, familielid of een goed doel. Er zijn verschillende goede doelen waar je een speciale retourdoos of enveloppe kan bestellen voor je oude mobiel.

Ook zijn er in grotere steden inzamelpunten waar je je apparaat naar toe kan brengen. Soms worden deze toestellen gedoneerd aan mensen die het minder breed hebben, maar vaak zal het toestel uit elkaar gehaald worden en de onderdelen worden gerecycled.

6. Mediacenter

Je kan natuurlijk een Raspberry Pi aanschaffen en daar mediacenter-software op draaien, een mediacenter-software installeren op je (oude) pc of zelfs een gloednieuwe pc bouwen en die inzetten als mediacenter. Maar waarom zou je extra geld uitgeven als je nog een oud toestel hebt liggen. Tegenwoordig kan je Kodi zo installeren op je oude toestel en er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om je toestel aan te sluiten (of te casten) naar je TV.

7. Dedicated spellenmachine

Ok, er zijn meer dan genoeg apparaten in omloop waarop je kan gamen tegenwoordig. Er zijn zelfs meer dan genoeg dedicated Android-apparaten waar je los op kan gaan. Toegegeven, ze zijn niet allemaal even geslaagd maar daar gaat het nu even niet om.

Waarom zou je je huidige telefoon of tablet "vervuilen" met allerlei handige spelletjes of apps? Gebruik daar je oude toestel voor. Ideaal als er kinderen over de vloer komen en met hun vette/plakkerige vingertjes je toestel volplempen met vage games. Geef ze lekker je oude toestel. Dat is vooral handig als je vorige toestel een Sony Ericsson Xperia Play was.

8. Veiligheidscamera

Een extra oogje nodig in het kantoor, de garage of babykamer? Download dan de IP Webcam-app.

De gratis applicatie geeft een adres door dat je in je browser moet invoeren. Vervolgens kun je bepalen met welk programma je door de camera van je device kijkt: bijvoorbeeld in je browser, VLC Media Player of Skype.

Hoe gebruik je de IP Webcam?

9. App brengt je naar mooie plekjes

Heb je niet het mooiste uitzicht achter je bureau? Een oude tablet of smartphone kan je allemaal beelden van spannende en wilde locaties laten zien. Download de EarthCam Webcams app en je zult de grijze wolken om je heen een beetje vergeten.

Earthcam Webcam app:

10. Video chat terminal

Wie heeft een telefoon nodig als je WiFi hebt? Zorg dat op je oude device applicaties zoals Google Hangouts en Skype geïnstalleerd staan.

Plaats het apparaat op ooghoogte in de woonkamer, keuken of in je kantoor en je hebt je eigen, futuristische terminal voor face-to-face communicatie.

11. E-reader of MP3-speler in de auto

Verwijder alle applicaties op het Android-device en download alleen de apps die je nodig hebt om te lezen, zoals: Google Play Books, Amazon Kindle of Pocket. Simpel, maar je hebt wel 'gratis' een E-reader.

Je kunt er ook voor kiezen om het device leeg te halen en al je favoriete nummers te uploaden en als muziekspeler in je auto gebruiken. Verbind je telefoon met een sigarettenaansteker met USB-aansluiting voor de voeding, connect daarna je telefoon met bluetooth of de 3.5mm hoofdtelefoonaansluiting en zeg je cd-speler eindelijk vaarwel.

12. Hack je oude Android-device

Android is een droom voor elke telefoon-knutselaar. Het systeem is relatief eenvoudig te rooten, waardoor je het hele operatiesysteem kan veranderen en vette root-only applicaties kunt installeren.

Maar als je hackt dan loop je natuurlijk het risico het hele systeem te verpesten. Daarom is de oude smartphone of tablet daar juist heel geschikt voor.

En voor elke hacker geldt hetzelfde: Google is je beste vriend, dus typ in de zoekmachine "root" plus de naam van je device en daarna de naam van je device plus "ROM". Dan kom je er wel uit!

Zo root je een Android-smartphone:

13. Maak van je oude Android een Server

De gratis Android-app Servers Ultimate van appmaker Ice Cold Apps installeert servertoepassingen op je oude Android-telefoon (vanaf Android 2.1 "Eclair"), waardoor je media kan streamen, bestanden kan delen, een webserver kan opzetten enzovoort. In onderstaande cursus wordt stap voor stap uitgelegd hoe je hiermee aan de slag gaat.

14. Dedicated 2fa-apparaat

Er zijn steeds meer diensten die maar al te graag je telefoonnummer willen hebben zodat ze je een sms kunnen sturen als je ergens in moet loggen. Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat je je telefoonnummer niet graag aan Jan en alleman geeft alleen maar om zo snel mogelijk een leuke serie (Netflix) te kijken of een gamekaart te ruilen (Steam).

Als je een van de gelukkigen bent met een dual-sim-smartphone kan je makkelijk en snel een prepaid-simkaartje halen en het telefoonnummer van deze kaart geven aan al die diensten. Mochten ze je in de toekomst willen spammen (of mochten deze diensten gehackt worden en alle verzamelde gegevens op straat belanden) hebben ze in elk geval alleen je spam-nummer.

Maar wat nu als je geen smartphone met dubbele simkaartlezer hebt? Simpel, steek de Sim in je oude Android-apparaat. Negen van de tien keer heb je geen app nodig voor de 2fa-authenticatie dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je een oudere versie van Android hebt. Sterker nog, zelfs een oude feature- of dumbphone is voldoende voor het ontvangen van de smsjes.

15. Test/oefentoestel

Ben je zo blij met je huidige toestel dat je deze langer wilt blijven gebruiken dan de fabrikant van plan is 't te ondersteunen? Wellicht dat je de levensduur kan verlengen door een nieuwere versie van Android op de smartphone te flashen. Daar zitten natuurlijk altijd risico's aan en we kunnen ons voorstellen dat je dat niet aandurft op je mooie vlaggenschip.

Als je nog een oud toestel hebt liggen kan je daarop je flashdrang botvieren. Download een custom rom en flash deze op je oude toestel. Weet je niet hoe dit moet? Wij leggen het hier uit en daarnaast zijn er ook andere plekken waar je verschillende gidsen kan vinden. Een mooie plek om te beginnen (en om custom roms vandaan te halen) is het XDA-forum.

Oefen erop los, flash je oude toestel en wees niet bang fouten te maken. Mocht het toch fout gaan, dan gaat het toch maar om je oude toestel waar je niks meer aan hebt - en gaandeweg leer je hoe je het goed doet. Mocht de tijd rijp zijn om je huidige toestel te moeten flashen, dan heb je alle kennis en kunde in huis om dat goed voor elkaar te krijgen, dankzij je oude telefoon.


16. Maak er een high-tech klok/wekker van

Waarom zou je nog een losse bureauklok kopen of een wekkerradio als je nog een oude smartphone in je bureaulade hebt liggen? De standaard Google klok-app heeft al een hoop mogelijkheden om je toestel te gebruiken als bureau-klok. Wil je de klok gebruiken voor alarmen? Kijk dan naar de screensaver-optie onder het kopje "weergave" in de instellingen. Je kan daar instellen dat het scherm altijd aan staat als de stekker in het stopcontact zit.

Wil je het allemaal nog mooier maken? Kijk dan eens naar de Lucid DayDream Screensaver. Deze volledig aanpasbare screensaver kan de klok weergeven samen met de agenda, het weer en notificaties als je de smartphone niet gebruikt. De app is gratis, maar kost 1,19 euro als je alle functies wilt gebruiken.