Niet alleen Android is de afgelopen jaren flink veranderd, ook de mobiele technologie op zich is volwassener geworden en veel van de standaardfuncties in Android zijn uitgebreid. Dit heeft ervoor gezorgd dat bepaalde apps simpelweg niet meer nodig zijn. Tel daarbij op dat sommige ontwikkelaars bepaalde apps geen aandacht meer geven en je hebt een stapel apps die niets meer zijn dan een vage herinnering.

Wij nemen je mee in een trip down memory lane en helpen je herinneren welke apps je vroeger zo hard nodig had of gewoon met veel plezier installeerde.

Zaklantaarn-apps

Tegenwoordig zit de feature om de camera-led te gebruiken als zaklantaarn standaard in Android en zelfs voordat dat het geval was, waren er al fabrikanten en (custom) rom-bouwers die de feature standaard inbouwden. Of het nou een widget, snelkoppeling in je pulldown-menu of gesture was, het inschakelen van de led kon met een simpele handeling worden uitgevoerd.

Weg met al die honderden apps die hetzelfde doen, maar ondertussen je telefoon ook vervuilen met advertenties, je contactlijst uitlezen, locatie opslaan of te pas en te onpas allerlei "handige tips" geven. Toegegeven, er zaten er een paar tussen die echt alleen braaf je lampje in- en uitschakelden, maar daar moest je lang en hard naar zoeken. Het overgrote deel leek meer op malware dan een behulpzame app. Nee, dit is een van die apps die we geen seconde zullen missen.

Simpele afbeeldingsbewerking-app

Tegenwoordig is het tekenen van een pijl, het bijsnijden van een afbeelding of het aanpassen van de kleuren een fluitje van een cent en iets dat al een tijdje mogelijk is in Android. Voorheen moest je voor deze simpele handelingen een 3rd party-app installeren uit de Play Store waarvan sommige, net als de zaklantaarn-apps om veel meer machtigingen vroegen dan zij in eerste instantie nodig hadden.

Veel van deze functionaliteit is ondergebracht in de standaard galerij-app of Google pictures-app (en gelukkig geen losse app, Android moet nou ook weer niet veranderen in een bloatware-os). Mocht je iets verder willen gaan dan alleen het simpel aanbrengen van markeringen, kan je uiteraard nog wel op zoek gaan naar geavanceerdere bewerkings-apps. Wij zullen binnenkort voor je uitzoeken welke apps je daar het beste voor kan gebruiken.

Advanced Task Manager

Het handmatig managen van taken en het uitschakelen van apps om geheugen te besparen is lange tijd een populaire bezigheid geweest van Android-liefhebbers. Hoewel het eigenlijk niet nodig was installeerden mensen maar wat graag allerlei apps waarmee dit proces kon worden geautomatiseerd. Apps als Advanced Task Manager hebben zelfs een tijdje op nummer 1 gestaan in de Android Market.

Tegenwoordig hebben Android-toestellen zoveel geheugen dat gebruikers zich er al helemaal niet meer mee bezig te hoeven houden, daarbij heeft Google het geheugenmanagement nog beter onder handen genomen waardoor het installeren van zulke apps alleen nog maar averechts werkt.

ADW Launcher

Toen Nova Launcher en Action Launcher nog niet bestonden was ADW een van de populairste launchers. Gebruikers met een Android 2.x-toestel konden met deze software hun toestel inrichten naar eigen wens en het uiterlijk flink onder handen nemen. De app zat tjokvol opties om de interface van je smartphone een make-over te geven.

De maker van deze launcher, Ander Webbs, is na jaren radiostilte overigens weer begonnen met het bouwen van een nieuwe ADW Launcher, al zal deze app voor de meeste van ons niets meer zijn dan een associatie met de groengetinte Gingerbread-dagen.

Lees ook: De beste Android-launchers

LauncherPro

Naast ADW was er nog een andere populaire custom launcher in het Gingerbread tijdperk. LauncherPro van Federico Carnales. Ook hij heeft er jaren geleden de brui aan gegeven en de reden is tot op de dag van vandaag niet bekend. De app is al jaren niet bijgewerkt en is niet meer te vinden in de Play Store.

Ook Carnales zelf lijkt van de aardbodem verdwenen. In z'n laatste tweet liet hij nog wel weten dat alles goed gaat, maar die is ook alweer vijf jaar oud.


My Backup Pro

De ingebouwde back-up-mogelijkheden van Android waren niet om over naar huis te schrijven en verschillende ontwikkelaars speelden daarop in door zelf met back-up-apps op de proppen te komen en zo gebruikers meer controle te geven. Rerware's My Backup Pro was een van de populairdere Back-up-oplossingen en gaf gebruikers de mogelijkheid foto's muziek, berichten, contacten en zelfs apps te back-uppen. Al deze gegevens werden lokaal opgeslagen (op je geheugenkaart).

De app bestaat overigens nog steeds, maar nu Google zelf goede back-up-functies heeft, heb je deze eigenlijk niet meer nodig. De app is dus vooral handig voor mensen die niet per se alles in de cloud willen opslaan. Wij prefereren trouwens Titanium Backup, deze app geeft je nog meer mogelijkheden en controle over je toesteldata en back-ups, al vereist deze app wel root-machtigingen.

Car Locator

Edward Kim's Car Locator was dé app voor Android- en auto-eigenaren. Parkeer je auto en geef in de app aan waar je auto staat zodat je altijd de weg terug kan vinden naar je voertuig. Helaas voor Kim zit deze functionaliteit tegenwoordig standaard in Google Maps waardoor je geen extra app meer nodig hebt. Car Locator is nog wel te vinden in de appstore, maar is al niet meer bijgewerkt sinds 2014.

PdaNet

Tethering was iets dat niet elke Android-smartphone kon (of mocht). Het maken van een hotspot was iets waarmee je de toorn van een mobiele provider op je hals kon halen. Met apps als PdaNet kon je makkelijk tetheren zonder dat je provider het doorhad en toestellen (waarbij deze feature was uitgeschakeld) alsnog ombouwen tot hotspot.

Astro File Manager

Ok, deze app is misschien nog niet helemaal nutteloos. Er zijn nog best veel gebruikers die hun bestanden op deze manier managen. De app wordt ook nog steeds actief ontwikkeld, maar wordt niet meer zoveel gebruikt als vroeger. Daarbij heeft deze app zoveel concurrentie van andere bestandsbeheerders-apps dat uiteindelijk geen van deze apps tegenwoordig hoog op verlanglijstjes komt te staan.

App2SD

Laten we het even hebben over oude twee zekerheden rondom het Android-ecosysteem. Het eerste is dat er nooit genoeg interne opslag beschikbaar was. Het tweede was dat externe opslag vaak een optie was. Helaas zit Android zo in elkaar dat het externe geheugen maar door weinig apps wordt (h)erkend waardoor een veelgehoorde klacht toch altijd is dat mensen een gigantisch grote geheugenkaart in hun toestel proppen en alsnog de foutmelding krijgen dat er geen ruimte is om nieuwe apps te installeren.

Veel apps lieten zichzelf niet installeren op je geheugenkaart en ook de optie om apps te verplaatsen naar je geheugenkaart werkte maar deels. Gelukkig was daar App2SD, een app die andere apps wél volledig kon verhuizen naar je externe geheugen waardoor er eindelijk weer wat ademruimte op je toestel ontstaat.

Gelukkig zijn we nu in een tijdperk aangekomen waarin smartphones meer dan genoeg opslagruimte hebben en Android nu zelf het volledig verplaatsen van apps naar je geheugenkaart ondersteunt. Toch is App2SD niet helemaal van de radar verdwenen. Sommige mobiele fabrikanten schakelen deze optie namelijk zelf uit (Samsung, Sony, we kijken naar jullie!) waardoor App2SD nog steeds wat gebruikers uit de brand kan helpen.

Extended Controls

Android heeft niet altijd een Quick Settings-paneel gehad waarin je snel bepaalde systeemfuncties kon in- en uitschakelen. Apps als Extended Controls gaven je de mogelijkheid een widget te maken waarin je met een druk op de knop onder andere Wifi, Bluetooth, GPS, Flight Mode, Mobiele Data en geluid kon in- en uitschakelen.

Google heeft deze features vrij snel geïntegreerd in Android zelf waardoor 3rd party-apps als deze niet meer nodig waren. Dit werkte zo goed dat Apple deze feature snel kopieerde en toevoegde aan iOS.

Beautiful Widgets

En nu we het toch over widgets hebben. Deze app gaf gebruikers de mogelijkheid zelf widgets te bouwen. Combineer elementen als de klok, weersinformatie en quick settings en maak er prachtige geanimeerde widgets van.

De ontwikkelaar van deze app zegt dat dit de eerste app was waar een miljoen keer voor is betaald. De app is nog steeds te vinden in de Play store, maar is al ruim een jaar niet meer bijgewerkt.

JuiceDefender

Als je in de begindagen van Android wilde dat je accu langer meeging op een lading, dan was JuiceDefender waarschijnlijk een app die je op je telefoon had staan. Deze app automatiseerde een aantal processen waardoor Android zuiniger omging met systeembronnen.

Tegenwoordig kan Android dit zonder hulp van extra software en deze app is daarom ook overbodig geworden. Toch is JuiceDefender nog te vinden in de Play Store, al heeft deze al geen update meer ontvangen sinds 2012.

Setting Profiles

Kan je je Locale nog herinneren? Zoja, dan ken je de spirituele voorloper ook nog wel. Deze app kon je zien als een vroege versie van Tasker. Het gaf gebruikers de mogelijkheid complexe if-then-achtige regels te maken die bepaalde processen in je telefoon automaiseert. Behoorlijk indrukwekkend voor die tijd, maar tegenwoordig nauwelijks te vinden op de moderne smartphone.

De app is nog steeds te vinden in de Play Store, maar is niet meer bijgewerkt sinds 2012.

Google Shopper

Deze app hielp je de goedkoopste versie van een product te vinden. Scan de barcode van het product dat je wilt kopen en er verschijnt een prijsvergelijkingsschema op je toestel. De 3rd party-app ShopSavvy deed destijd hetzelfde.

Google stuurde Shopper in 2013 met pensioen en leidt gebruikers nu om naar de standaard Google zoek-app.

Places Directory

Nog een app van Google die met pensioen is gestuurd. Places Directory liet je alle bedrijven in jouw buurt zien, restaurants, theaters, noem maar op. Je kon zelfs reviews en foto's bekijken. Al deze features zijn nu standaard aanwezig in Google Maps, daarom snappen wij heel goed dat deze app niet langer meer bestaat.

WidgetLocker

WidgetLocker gaf gebruikers de mogelijkheid widgets op je vergrendelingsscherm te plaatsen. Google heeft deze feature op een gegeven moment geïntegreerd in Android en later weer verwijderd. Deze app gaf je de mogelijkheid je toestel nóg meer naar je hand te zetten. Google heeft deze feature uiteindelijk de nek omgedraaid vanwege de vele beveiligingsrisico's die de app met zich meebracht.

Meer informatie over deze app is nog steeds te vinden op de website van de maker van Nova Launcher, Kevin Barry.

WaveSecure

Deze app kon worden gebruikt om je gegevens te back-uppen, je telefoon op afstand te volgen en je toestel op afstand te wissen als deze werd gestolen. Android bezit deze features nu zelf waardoor apps als deze niet meer nodig zijn.

WaveSecure is in 2010 overgenomen door McAfee en uitgefaseerd. De functionaliteiten van deze app zitten nu in de standaard security suite van de fabrikant.

Google Reader

Ah, die goeie oude tijd. Wat een app was dat. Wist je dat de app nog steeds gevonden kan worden in de Play store en zelfs op je hypermoderne toestel kan worden geïnstalleerd? Je krijgt alleen wel een foutmelding als je probeert in te loggen. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven te vinden voor deze geweldige app. Je merkt het al, we missen 'm nog steeds.

Lees ook: 17 gefaalde projecten op Google's kerkhof