Eind vorige week kondigde Vodafone aan dat het begin september limieten gaat stellen aan het dataverbruik van smartphones.

Nu oneerlijk

Volgens Vodafone is op termijn het huidige model met onbeperkt mobiel internet en een fair use policy (FUP) niet houdbaar en is betalen voor data eerlijker en transparanter. “Nu betaalt een grote groep voor een klein groepje grootverbruikers”, verklaart een woordvoerder het nieuwe beleid. “Twee procent van de abonnees verbruikt 50 procent van alle data op ons netwerk.”

Zoals alle operators ziet het bedrijf een ware explosie van dataverkeer op z’n netwerk door alle smartphones. Het gemiddelde gebruik stijgt snel en daarmee wordt ook de FUP automatisch ruimer. Die grens is namelijk gelegd op 10 keer het gemiddelde gebruik.

Volwassen markt

Vodafone benadrukt dat de nieuwe datalimiet ruimer is dan de huidige FUP. Volgens de operator is het gemiddelde dataverbruik momenteel 80 MB per maand en is de FUP dus 800 MB. Echter, alleen de limiet van 1GB die geldt bij duurdere abonnementen is ruimer. De ‘instapdatalimiet’ wordt namelijk 250 MB.

Het nieuwe beleid geldt vanaf 6 september voor alle nieuwe abonnementen en contractverlengingen. Eerder had KPN al gezegd nog dit jaar datalimieten te gaan invoeren. KPN benadrukt dat onbeperkt mobiel internet vooral diende om de markt aan te zwengelen, maar dat het model inderdaad niet houdbaar is. In de VS en Groot-Brittannië is een vergelijkbare tendens zichtbaar.

Android grootste datavreters

Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt overigens dat iPhone-gebruikers niet langer meer de grootste bandbreedte verbruikers zijn. Android-gebruikers blijken veel vaker online filmpjes - notoire datavreters - via 3G te bekijken dan iPhone-gebruikers. Die laatsten wachten in 44 procent van de gevallen tot ze multimedia via wifi kunnen binnenhalen, terwijl Android-gebruikers dat in slechts 28 procent van de gevallen doen.

Die trend zal met de ondersteuning van Adobe Flash in Android 2.2 alleen maar doorzetten, is de verwachting.

Onderwaterdata

KPN merkt webfilmpjes eveneens aan als grote dataslokkers, maar wijst bovendien op het sterk groeiende ongemerkt dataverkeer door updates van apps maar vooral van berichten, pushmail en status updates van bijvoorbeeld Facebook en Twitter. KPN noemt dit ‘onderwaterverkeer’. “Als je een eendje in de gracht ziet zwemmen, dan lijkt dat heel rustig. Maar onderwater gebeurt er intussen heel veel.”

Ook KPN vindt datalimiet eerlijker. Nu surfen de zwaardere gebruikers ten koste van de incidentele gebruikers, stelt de zegsman. Cijfers over het beslag wat grootverbruikers op het netwerk leggen zoals Vodafone kan KPN nog niet geven.

T-Mobile niet

T-Mobile zegt vooralsnog vast te houden aan onbeperkt mobiel internet. “Wij hebben op dit moment géén concrete plannen voor databundels”, aldus de woordvoerder.