-=Webwereld blikt de komende dagen terug op de belangrijkste ICT gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Deze berichten zijn te herkennen aan '2007' in de kop=-

De komst van twee nieuwe besturingssystemen van twee 'prominenten', Apple's iPhone en Google's Android, zorgt voor flink wat veranderingen binnen de mobiele sector.

De hoeveelheid aandacht en investeringen die worden besteed aan de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten is opvallend, aangezien de smartphone nog nauwelijks echt van de grond is gekomen. Slechts 8 procent van alle mobiele telefoons die in 2006 zijn verkocht waren smartphones. Dit aantal zal in 2007 iets hoger liggen, maar blijft onder de 20 procent. Nieuw modellen en functionaliteiten moet de populariteit van de smartphone vergroten.

Netwerken open

Daarbij zien providers steeds meer af van hun allescontrolerende rol en stellen hun netwerk open voor andere bedrijven. De Amerikaanse telecomproviders Verizon en AT&T lieten onlangs al weten dat zij hun netwerken opengooien voor het gebruik met meer toestellen, een belofte die overigens niet zonder waarschuwing komt. De twee bedrijven geven namelijk ook aan niet verantwoordelijk te zijn voor een goede werking van toestellen van derden en bieden daarvoor dan ook geen ondersteuning aan.

Kopzorgen

De toename van mobiele besturingssystemen bezorgt ook ontwikkelaars flinke kopzorgen. Het is volstrekt onduidelijk welk platform het breedst ondersteund zal gaan worden, waardoor ontwikkelaars of moeten gokken op een bepaald platform of voor alle platformen moeten gaan ontwikkelen. Voor de eindgebruiker heeft de versnippering ook grote gevolgen. Waar consumenten nu moeten kiezen tussen het Symbian besturingssysteem en Windows Mobile, zijn er straks veel meer opties. De consument zal dan eerst goed moeten uitzoeken welk besturingssysteem het beste aansluit bij zijn of haar wensen.

Geen bedreiging

Experts zijn het er overigens wel over eens dat de komst van nieuwe besturingssystemen voor de mobiele telefoon geen bedreiging zal vormen voor bestaande platformen: "Hoe meer spelers op de markt, hoe sneller deze markt op dit moment groeit, daar hebben we allemaal baat bij", aldus Scott Horn, general manager van de afdeling mobiele communicatie binnen Microsoft.