In 2008 is de iPhone voor het eerst officieel in Nederland verkrijgbaar. Van een speeltje voor early adaptors groeide de Apple-telefoon uit tot een toestel voor de massa.

Cruciaal voor het succes is de lancering van Apple's App Store die zowel bewondering én kritiek oogstte. Concurrenten zoals Nokia, RIM en Microsoft kondigden prompt aan ook een eigen softwarewinkel te zullen openen. Kritiek was er op het gesloten bedrijfsmodel van de App Store en het feit dat zowel de kwaliteit als het gemiddelde prijspeil van de applicaties in het eerste maanden na de lancering sterk achteruitging.

Sommige ontwikkelaars verdienden in korte tijd een fortuin met de App Store, terwijl andere klagen dat er met goed fatsoen geen droog brood mee te verdienen valt. Dat tweeslachtige karakter van de App Store is ook bij de applicaties terug te vinden: er zijn uitermate nuttige maar ook uitermate zinloze, flauwe en beschamende applicaties in de App Store te vinden.

Webwereld zet de 10 beste zakelijke iPhone-applicaties van 2008 op een rijtje:

10. Jaadu VNC

Jaadu VNC (€19,95) geeft overal waar een internetverbinding beschikbaar is toegang tot de computer thuis of op het werk, ongeacht of het een Windows-pc of een Mac is. Het complete bureaublad verschijnt op het scherm van de iPhone, met de mogelijkheid om elke applicatie te starten, lokaal bewaarde bestanden te openen en de iPhone te gebruiken als draadloze touchpad voor een notebook. Alle functietoetsen zijn beschikbaar en het is ook mogelijk om toetscombinaties zoals Ctrl-Alt-Del uit te voeren, de computer in slaapstand te zetten of helemaal uit te schakelen. Gratis alternatieven zijn Remote Desktop Lite en Mocha VNC Lite, maar die hebben minder functionaliteit.

9. SyncContact

Zakelijke gebruikers die al hun adresboek op via een Microsoft SharePoint Server raadplegen kunnen met SyncContact (€2,39) de gegevens synchroniseren. De applicatie ondersteunt ook Google Contacts. Synchronisatie vindt overigens maar in één richting plaats: SyncContact haalt de gegevens op uit de bron en werkt ze bij zodra er updates zijn. Wijzigingen invoeren op de iPhone is niet mogelijk. Voor wie niet met SharePoint werkt zijn er alternatieven die bijvoorbeeld Lotus Notes of Salesforce.com ondersteunen. Minder zakelijk maar ook nuttig is een applicatie als Friend Import, waarmee u foto's en telefoonnummers vanuit Facebook naar het iPhone-adresboek kunt kopiëren.

8. iSpreadsheet

De iPhone zou met ingang van firmware 2.0 geschikt worden voor de zakelijke gebruiker, beloofde Apple. Er kwam ondersteuning voor Exchange en voor push e-mail, maar wat nog steeds ontbreekt is een kantoorpakket om Word- en Excel-bestanden te kunnen lezen en bewerken. SavySoda kiest met iSpreadsheet (€2,39) voor een omweg via Google Docs. Vrijwel alle veelgebruikte spreadsheet-functies zijn beschikbaar. Zoals formules, cel-opmaak, grafieken en een contextafhankelijke werkbalk. Dat klinkt veelbelovend maar iSpreadsheet is nog steeds geen volwaardige oplossing. Van naadloze samenwerking met Excel op de desktop is nog lang geen sprake en bij het opslaan naar CSV-formaat (andere formaten ondersteunt de applicatie niet) gaat veel verloren.

7. Trails

Groot pluspunt bij de introductie van de iPhone 3G was de GPS-mogelijkheid. Maar verder dan wat halfslachtige pogingen om navigatiesoftware te maken is het in 2008 nog niet gekomen. Navizon en xGPS kunnen weliswaar routes uitstippelen, maar verwacht geen 'TomTom op de iPhone' met gesproken route-instructies. Toch zijn er slimme toepassingen bedacht die de GPS-functie van de iPhone gebruiken. Er zijn bijvoorbeeld applicaties waarmee de gebruiker zijn eigen positie of de positie van vrienden op de kaart kan zien. Trails (€1,59) is zo'n applicatie die er op dit gebied uitspringt, omdat het de enige applicatie is waarmee het mogelijk is om routes in het veelgebruikte GPX-formaat te importeren en te exporteren. De applicatie meet ook de hoogte en heeft tijdens het vastleggen van routes geen internetverbinding nodig.

6. iTalk Recorder

Op vrijwel elke smartphone is de memorecorder een standaardfunctie, maar bij de iPhone zult u extra software moeten installeren. Accessoirefabrikant Griffin waagde zich op vreemd terrein in de App Store met twee verrassende applicaties: een kaartspelletje en twee virtuele fruitmachines. De applicatie iTalk Recorder (gratis) past beter bij het gangbare aanbod van Griffin: met deze applicatie is het mogelijk om voicememo's op te nemen. De app is geschikt voor het opnemen van gesprekken, presentaties of hoorcollege's. Dankzij los verkrijgbare desktopsoftware (geschikt voor Windows en Mac) kunt u de opnames via wifi naar de desktop kopiëren. Er zijn veel meer memorecorders in de App Store, maar die van Griffin onderscheidt zich vanwege de overzichtelijke interface, de desktopsoftware en de lage prijs: gratis. Er is ook een reclamevrije versie van €3,99.

5. ShoZu

De App Store heeft ertoe geleid dat er heel wat nieuwe start-ups zijn opgericht: goudzoekers die na verhalen over extreme winsten ook wel eens de gok wilden wagen met een eigen iPhone-applicatie. ShoZu (gratis) voldoet niet aan dat profiel: de dienst bestaat al jarenlang op andere mobiele platformen en heeft gaandeweg de functionaliteit steeds verder uitgebreid. Met ShoZu krijgt u toegang tot weblog-, video- en fotodiensten zoals Twitter, Photobucket, Blip.tv, Hyves, Netlog, Picasa, WordPress, Typepad en Windows Live Spaces. Zelfs gespecialiseerde diensten zoals Nokia's Ovi en de Samsung Fun Club worden ondersteund. Bloggen, foto's uploaden of in contact blijven met vrienden: ShoZu brengt het allemaal bij elkaar via één interface.

4. Air Sharing

Eén van de beperkingen van de iPhone is dat u niet zomaar bestanden in het geheugen kunt opslaan. Het meenemen van een Word- of een PDF-document is niet zomaar mogelijk. Air Sharing (€5,49) omzeilt deze beperkingen met een bestandsbrowser, waarmee u door de bestanden op uw computer (Mac, Windows of Linux) kunt bladeren, waarna u de bestanden op de iPhone kunt lezen. Bijna alle veelgebruikte bestandsformaten worden ondersteund: Office, iWork, PDF, HTML, PDF, RTF, broncode van C/C++, Javascript, Perl, Python, video-, audio- en afbeeldingsbestanden.

3. Nimbuzz

De gemiddelde Nederlander beperkt zich niet tot Hyves, maar moet ook in Windows Live Messenger, Skype en Facebook voortdurend online en bereikbaar zijn. De Nederlandse applicatie Nimbuzz (gratis) combineert alle populaire sociale netwerken in één applicatie, zodat u gelijktijdig met meerdere mensen via verschillende protocollen kunt chatten. Gratis bellen via Skype of één van de andere ondersteunde netwerken is ook mogelijk. Nimbuzz ondersteunt emoticons, heeft een extra breed toetsenbordje om het typen gemakkelijker te maken en is nog gratis ook. Verstokte hyvers die meer mogelijkheden willen om foto's en krabbels naar Hyves te uploaden kunnen overigens ook de los verkrijgbare Hyves-applicatie voor de iPhone installeren.

2. Evernote

Evernote is een succesverhaal en tevens een bewijs dat de iPhone bestaande diensten een enorme impulse kan geven. Met Evernote (gratis) kunt u notities maken en organiseren. De software zorgt ervoor dat de notities overal toegankelijk zijn: op Windows en Mac, maar ook op het web en op mobiele platformen. De iPhone-versie van Evernote heeft de gebruikersgroep totaal veranderd: tegenwoordig krijgt bijna 60% van de Evernote-gebruikers toegang tot de notities via de iPhone. Ook handig: Evernote kan dankzij Optical Character Recognition tekst in foto's omzetten naar een geschreven notities, zodat een foto van een whiteboard later nog doorzoekbaar is. Evernote heeft kan zelfs gesproken notities opnemen, zodat de Griffin iTalk Recorder niet eens meer nodig is.

1. iPhone-firmware 2.1

Firmware 2.1 is niet via de App Store verkrijgbaar, maar toch een mijlpaal voor iPhone-bezitters overal ter wereld. Firmware 2.0 had de iPhone voor veel gebruikers praktisch onbruikbaar gemaakt: de batterij raakte te snel leeg, het synchroniseren met iTunes duurde minstens een half uur, de 3G-verbinding viel steeds weg en pas geïnstalleerde applicaties liepen voortdurend vast. Twee maanden lang werd er stevig geklaagd en werden er online petities gestart totdat Apple op 12 september 2008 firmware-update 2.1 uitbracht. Dit bevatte wat kleine vernieuwingen zoals Genius-afspeellijsten maar werd vooral enthousiast ontvangen omdat vrijwel alle eerdergenoemde klachten in één keer waren opgelost.