Android begon pas twee jaar nadat het in 2007 uitkwam echt aan te slaan. Vergeleken met januari 2010 is het marktaandeel van het besturingssysteem in het derde kwartaal 2010 verdubbeld. Gartner voorspelt dat de verkoop van Android-toestellen die van BlackBerry- en iPhone-apparaten zal overstijgen. Dan heeft Android alleen nog maar Symbian voor zich als het meest gebruikte mobiele platform ter wereld.

In den beginne

De eerste twee jaar kon Android geen potje breken. Het eerste Android mobieltje was de HTC G1 van T-mobile. Die kwam in het najaar van 2008 uit en moest het opnemen tegen sterke tegenstanders als de iPhone en de Blackberry Storm.

Ondanks het feit dat Android gratis en open source was, waren ontwikkelaars volgens Morgan Slain van applicatieontwikkelaar SplashData aanvankelijk huiverig om iets voor het platform te maken, ook al was het gratis en open source.

“We ontwikkelden al vroeg iets voor Android, maar het platform was alleen maar een hype. De applicaties verkochten niet. Voor ons was het een nieuwe platform met veel mogelijkheden, maar het was vervelend dat we er niets aan konden verdienen", aldus Slain.

Afwachtende houding

Scott Webster volgt Android al jaren met het populaire Android Guys blog. Hij bemerkte ook een sterk afwachtende houding bij de ontwikkelaars in de pioniersjaren van Android. "Zij wisten gewoon nog niet wat het precies was en besloten af te wachten tot er wat mee zou gebeuren." Google investeerde veel geld om ontwikkelaars over de streep te trekken.

In totaal was er 10 miljoen dollar aan prijzengeld te verdelen in de eerste Android Developer Challenge. Slain en andere ontwikkelaars deden hieraan mee, maar ze bleven onzeker over de lange adem van Android. Het systeem was immers nog niet beschikbaar op belangrijke toestellen, dus het vermoeden van een hype bleef bestaan.

Geen onaantrekkelijk platform

Toch was Android geen onaantrekkelijk platform. Voor ontwikkelaars was het eenvoudig om ervoor te programmeren omdat het een Linux-platform was met Java als programmeertaal. Google maakt het bovendien eenvoudig om nieuwe apps op de Android Market te zetten, omdat ze niet zoals bij de appstore van Apple van tevoren gecontroleerd worden, Google verwijdert ze pas na klachten van gebruikers.

Volgens Steve Drake van IDC deed Google goede zaken bij de ontwikkeling van Android. “Het systeem was open, werd simpel gehouden en iedere nieuwe versie bevatte werkelijk nieuwe verbeteringen.” Het besturingssysteem en de randvoorwaarden waren dus prima in orde, maar nu moest de markt het nog oppikken.

Droid

Dankzij de Motorola Droid kreeg Android de mogelijkheid om echt door te breken. Het toestel was belangrijk, omdat het werd ondersteund door de telecomgigant Verizon.

Verizon slingerde het toestel agressief de markt op als beter alternatief voor de iPhone. Het had een fysiek toetsenbord en kon in tegenstelling tot het apparaat van Apple wél meerdere apps tegelijkertijd draaien.

De Droid legde het weliswaar af tegen de iPhone in verkoopcijfers, maar er gingen er toch ruim 1 miljoen over de toonbank. Android stond vanaf dat moment op de kaart.

Interesse van zakelijke gebruikers verdubbeld

Paul Carton van ChangeWave constateert dat de interesse van zakelijke gebruikers voor Motorola tussen augustus en november 2009 is verdubbeld. Het percentage door zijn onderzoeksbureau ondervraagde respondenten uit het bedrijfsleven dat aangeeft Motorola-producten te zullen aanschaffen is in die periode gestegen van 5 naar 10 procent.

"We waren verbaasd over de sterk groeiende belangstelling voor Motorola in het vorige jaar. Waarom was dat vorig jaar anders? Allemaal vanwege Android", meent Carton.

Android in Nederland

In Nederland is Android inmiddels ook niet meer weg te denken. Door de inspanningen van HTC werd Android een goed alternatief als besturingssysteem voor smartphones. Vervolgens nam Samsung het stokje over als wereldwijde marktleider in Android-toestellen.

Ook dat hebben we in ons land gemerkt. De Samsung Galaxy S i9000 is daar voor een groot deel verantwoordelijk voor. De telefoon was goedkoper dan de iPhone en was toch op veel fronten gelijkwaardig aan de iPhone. Dat gegeven overtuigde velen die de iPhone nog te duur vonden om toch aan de smartphone te gaan. Android steeg in bekendheid, waardoor steeds meer mensen de overstap aandurfden.

Toekomst

In de toekomst zal Android proberen voet aan de grond te krijgen in de sterk groeiende markt van tablet computers, waar Apples iPad momenteel nog de dienst uitmaakt. Android is al gebruikt als besturingssysteem voor tablets als de Samsung Galaxy Tab, maar Google sleutelt aan een nieuwe versie van de software die beter geschikt is voor grotere beeldschermen.

Android-watcher Scott Webster is benieuwd hoe ingrijpend die aanpassingen zullen zijn. "Zullen ze de bediening veranderen? We moeten afwachten tot volgend jaar, want het kan zes maanden duren voordat de aanpassingen publiek zijn."