Waar begin je? Je kon al veel met een Chromebook zonder deze apps, omdat er van menig belangrijk applicatie een webgebaseerde versie is. Dus je kunt de Android-versie van Google Docs installeren, maar wat voegt dat toe aan de Chrome-applicatie? Die heeft zelfs een uitgebreidere en complete featureset. Dus waarom zou je?

De truc is dus uitzoeken welke apps iets bieden wat Chrome OS nog niet heeft, door ofwel een gat te vullen in het platform zelf of iets nieuw en praktisch toe te voegen aan de Chromebook-ervaring. Maar met zoveel Android-apps en overlappende utilities of mobiel-specifieke ervaringen is het niet eenvoudig om een selectie te maken van noodzakelijke apps.

We bieden je daarom hulp. Ik heb vele, vele uren met de Chromebook doorgebracht en ben me behoorlijk bewust van alle voordelen en beperkingen van het platform. Daarom heb ik vooral gekeken naar Android-apps die iets kunnen betekenen voor mijn Chromebook zodat ik werk kan verrichten dat ik voorheen niet kon doen.

Ik ben begonnen met deze lijst op basis van categorie. Kijk welke het beste voor jou werken. Deze apps veranderen je Chromebook van een cloudgebaseerde laptop naar een platform-agnostisch systeem met lokaal geïnstalleerde toepassingen.

Word, Excel, PowerPoint

We beginnen met de voor de hand liggende optie: als je niet genoeg hebt aan Google Documenten en Office Online op dezelfde manier te veel beperkingen heeft, kun je een vollediger Office-pakket gebruiken middels de Android-apps van Microsoft. De apps voor Word, Excel en PowerPoint hebben alle features als je een Office 365-abonnement hebt en ze zijn een welkome aanvulling op Microsofts schamele web-aanbod.

OfficeSuite Pro

Heb je liever een pc-achtige oplossing nodig zonder abonnementskosten? OfficeSuite Pro van MobiSystems is wellicht wat je zoekt en de beste tweede keus. De app kost €14,99 en nog een tientje meer als je nog meer beschikbare lettertypes wilt. Als je de app hebt gekocht voor je Chromebook, kun je hem daarnaast ook gebruiken op je Android-toestel.


Evernote

De Android-versie van Evernote is stukken handiger dan de webversie, met onder meer offline toegang tot je bestanden. Daarnaast heeft het handige toevoegingen als het maken van een vlugge notitie via een optionele altijd aanwezige melding.

Microsoft OneNote

De Android-app van OneNote werkt op mobiele apparaten stukken beter dan zijn webgebaseerde broer, vanwege de lokale toegang tot notities en uitgebreide handschriftondersteuning.


MyScript Nebo

Als je een Chromebook met een stylus bezit, is deze app van € 3,09 een een aanrader. MyScript Nebo heeft een paar goede tools om te tekenen en schrijven op het scherm. Je kunt tekst opmaken en diagrammen tekenen en de app vertaalt alles naar HTML, platte tekst of een opgemaakt Word-document.

Skype

Voor veel gebruikers was het gebrek aan een Skype-client om te videobellen de achilleshiel van Chrome OS. Die beperking is niet meer, omdat je nu de Android-app van Skype kunt gebruiken.


Hangouts Dialer

Ik weet het, ik weet het: Hangouts? In 2018? Google's strategie om een berichtenplatform groot te maken is rommelig, maar het constant veranderende platform Hangouts heeft een feature die heel handig is voor Chromebook-gebruikers: bellen met je eigen telefoonnummer vanaf je laptop met een wifiverbinding. Gebruik Hangouts en de Dialer en ofwel een geverifieerd telefoonnummer of een Google Voice-account om te bellen vanaf je Chromebook.

Facebook Messenger

Als je Facebook gebruikt voor communicatie is de Android-app Messenger een welkome afwisseling op de oude optie binnen Chrome OS om de website de hele dag open te houden. Je kunt de pop-ups beter uitschakelen (de optie Chatheads in de instellingen) omdat ze afleiden en niet consistent werken op alle Chromebooks.


Microsoft Outlook

Zit je vast in Microsofts e-mailuniversum? Vergeet de suffe webversie en stap over op de Android-versie van Outlook. Dan kun je ook offline bij je berichten en het is opmerkelijk sneller dan de browserversie.

Google Agenda

De webinterface van Google's Agenda ziet er tegenwoordig anders uit, maar de Android-versie heeft nog steeds dezelfde look gecombineerd met een touch-vriendelijke UI. Vooral als je Agenda gewend bent op je telefoon, is het handig om deze app op je Chromebook te hebben.


Trello

Mocht je Trello gebruiken voor projectmanagement, is de app een absolute aanrader. Het voelt daardoor alsof je op een tablet werkt in plaats van de lompe touch-navigatie die de site biedt.

Google Trips

De Google-app Trips maakt automatisch reisschema's aan op basis van informatie in je Gmail-postvak, zoals vluchtbevestigingen, huurauto-gegevens enzovoorts. Er is geen webversie van trips, zodat je de toepassing voorheen niet kon gebruiken op een Chromebook, maar die beperking is nu dus voorbij.


Google Maps

De webinterface van Google Maps is een prima optie, maar met de app heb je onder meer gebaren die je kunt gebruiken en een paar extraatjes als meldingen bij gewijzigde verkeerssituaties.

VidTrim

Webgebaseerde video-editors zijn een beetje teleurstellend. De meeste opties in Google Play zijn ofwel veel te simplistisch of juist zo complex dat je ze liever mijdt. VidTrim van Goseet is een aardig midden: makkelijk te gebruiken en genoeg features voor videobewerken zonder pc. Het werkt foutloos met Chrome OS. De app is gratis en de advertentievrije pro-versie is € 2,39.


Snapseed

Google's fotobewerker Snapseed is verrassend goed en erg gemakkelijk te gebruiken. Je kunt er beeld mee bewerken op een manier dat voorheen onmogelijk was op Chrome OS.

SketchBook

Deze app van Autodesk is bedoeld om ideeën voor een bedrijfspresentatie vlug op papier (bij wijze van spreken) te zetten. Vooral als je een Chromebook met stylus hebt, is SketchBook een waardevolle toevoeging. Als je de app serieus wil gebruiken is er een in-app aankoop (zo'n vijf euro) om te upgraden naar een versie met een hoop extra tools.

Infinite Painter

De artistieke mensen onder ons kunnen concepten professioneel illustreren met Infinite Painter. Ook deze app maakt optimaal gebruik van een drukgevoelige stylus en bereikt mede hierdoor dingen die niet mogelijk zijn met een webtool.

Netflix

Netflix-abonnee's opgelet: de app heeft als grote voordeel ten opzichte van de webversie dat je content kunt downloaden om offline te bekijken. Daarmee kun je collega's met MacBooks jaloers naar je setup laten kijken onderweg.


YouTube

De YouTube-app heeft hetzelfde voordeel als bij Netflix, namelijk de optie om video's te downloaden naar je Chromebook. Er is één addertje onder het gras: je hebt een abonnement nodig op ofwel YouTube Red of anders Google Play Music.

Pocket Casts

Houd je favoriete podcasts bij met de uitstekende app Pocket Casts van Shifty Jelly, die automatisch je shows en afspeelinformatie synchroniseert tussen verschillende apparaten. Het kost €2,99 en dat bespaart je ook de eenmalige bijdrage die de webplayer vraagt (namelijk 9 dollar).


Google Play Books

Ook in dit geval is de Android-app veel aangenamer dan de webinterface, onder meer door de bladzijdenomslaande animaties en een hoop touch-vriendelijke opties. Google Play Books werkt ook met een stylus om tekst te markeren of selecteren.

Google Play Music

Je hebt de app technisch gezien niet nodig voor offline toegang tot muziek, maar hij werkt makkelijker dan de web-app. In de webversie kun je muziek als mp3 downloaden; met de Google Play Music-app kun je albums, afspeellijsten en liedjes direct benaderen.


Spotify

Ook bij deze laatste app in dit overzicht is de offline ondersteuning de grote trekpleister van de mobiele app van Spotify.