Maar kies je dan voor een universele adapter, enkel een nieuwe kabel of een geheel nieuwe en originele oplader? De mogelijkheden zijn eindeloos. Daardoor is het kopen van een nieuwe oplader voor je laptop helemaal niet zo eenvoudig meer. In dit artikel helpen we je om de juiste keuze te maken.

1. Doe goed onderzoek

Voordat je direct naar de winkel vertrekt of een willekeurige oplader in een webshop aanschaft, is het belangrijk om eerst goed onderzoek te doen. Welk type oplader heb je nodig? Als je een oplader voor de laptop aanschaft, zal je logischerwijs een hogere voltage nodig hebben dan bij een smartphone of laptop. Zelfs als deze dezelfde aansluiting hebben. Onderzoek daarom goed je huidige oplader. Meestal staan er belangrijke gegevens op aangeven.

Bekijk daarnaast ook welk soort aansluiting je apparaat heeft. Bij telefoons en tablet zien we vaak een zogenaamde usb-aansluiting. Doordat die aansluiting vaak voorkomt, zijn er genoeg universele laders te vinden. Bij een laptop is dat iets ingewikkelder. Bijna elke fabrikant komt namelijk met een andere aansluiting. Als je een willekeurige oplader kiest, is de kans groot dat deze niet eens op je laptop aangesloten kan worden.

2. Losse componenten kopen

Bijna alle opladers bestaan uit twee verschillende componenten. Welteverstaan de kabel die je aan de laptop bevestigd en de stekker die je vervolgens in het stopcontact steekt. Als je een nieuwe oplaadkabel aanschaft, ontvang je meestal een compleet pakket. Dit is echter niet in alle gevallen zo. Sommige fabrikanten verkopen de componenten los, omdat ze er vanuit gaan dat niet beide onderdelen tegelijkertijd stukgaan. Hierdoor ben jij in staat om enkel de onderdelen te kopen die nodig zijn, zo bespaar je een hoop geld. Een slimme gedachte natuurlijk, maar minder handig als je opzoek bent naar een complete set. Lees daarom altijd goed wat je precies aanschaft, zo voorkom je teleurstellingen bij thuiskomst.

3. Merk- of naamloos product?

Ook beschik je over de keuze om voor een merk- of naamloos product te kiezen. Kies je de originele lader van de fabrikant of kies je voor een non-merk oplader. Het verschil zit hem vaak in de prijs. Je kunt tientallen euro's besparen door voor een oplader zonder merknaam te kiezen. Natuurlijk moet je jezelf wel afvragen of deze besparing het waard is. Werkt deze oplader even goed? Zal deze niet binnen enkele maanden opnieuw stukgaan? Bovendien kan je je laptop schade aanrichten als je van slechte opladers gebruik maakt. Daarom is het belangrijk om voldoende research naar het product te doen.

Lees bijvoorbeeld de recensies van de merkloze oplader. Zijn deze algeheel positief? Dan kan je de gok zeker wagen. In de meest bekende en kwalitatieve winkels kan je er wel vanuit gaan dat de producten die ze verkopen van goede kwaliteit zijn. Als dit niet het geval is, heb je altijd nog te maken met een vriendelijke klantenservice en garantie. Hierdoor is er van een miskoop minder snel sprake.