Onderzoekers aan de Amerikaanse Rice University hebben een techniek voor snellere radioverbindingen toegepast op draadloze computernetwerken. Zenden en ontvangen gebeurt tegelijk en kan via een enkele frequentie, dankzij 'ruisonderdrukking'. Een extra antenne is wel nodig, maar die is dan niet voor gebruik van een andere frequentie, wat nu vaak wel het geval is.

Wegstrepen

“We versturen twee signalen zodat ze elkaar uitschakelen bij de ontvangende antenne, de 'oren' van het apparaat", legt professor Ashutosh Sabharwal uit. Het mobiele apparaat verstuurt zijn eigen verkeer twee keer, op dezelfde frequentie. Normaliter wordt het binnenkomende signaal 'vervuild' met het eigen uitgaande signaal, maar door dat twee keer uit te zenden kan het worden weggestreept tegen het binnenkomende signaal. De ontvangst van dataverkeer op dezelfde frequentie is daardoor helder. Dit wegstrepen gebeurt bij en door het mobiele apparaat zelf, waardoor andere apparaten er geen hinder van hebben voor hun eigen ontvangst.

Deze nieuwe techniek is van toepassing op WiFi, 3G, 4G en andere soorten draadloze netwerken. Het maakt multiplexing van draadloze signalen overbodig. Draadloze netwerken hebben nu óf twee aparte frequenties nodig óf moeten om-en-om zenden en ontvangen (zoals bij een ouderwetse walkie-talkie). Een combinatie van deze twee methodes wordt in de praktijk ook gebruikt, schrijft de Britse ict-nieuwssite The Register.

'Over paar jaar al'

Professor Sabharwal heeft samen met onderzoekers Melissa Duarte en Chris Dick de nieuwe techniek vorig jaar juli in een paper (PDF) beschreven. Het Rice-project bouwt voort op werk aan de Stanford University, wat eerder dit jaar al een functionele radio-opstelling heeft opgeleverd.

De Rice-onderzoekers prijzen hun techniek vooral aan voor mobiele operators; die kunnen de datadoorvoer van hun netwerken verdubbelen zonder extra zendmasten te plaatsen of nieuwe, kostbare frequenties in te zetten. “Onze oplossing vereist minimale nieuwe hardware, zowel voor mobiele apparaten als voor netwerken", zegt Sabharwal. Hij verwacht dat deze techniek over een paar jaar in gebruik komt, “wanneer de carriers upgraden naar 4,5G- of 5G-netwerken".

De onderzoekers van Rice University zetten hun versnellingstechniek voor draadloze netwerken uiteen: