Maar dat gaat hopelijk veranderen. Qualcomm, MediaTek, Samsung en LG werken allemaal producten die de manier waarop we smartphones gebruiken echt weer een stap verder brengen. En dat is hard nodig.

1. Zelflerende, energiezuinige processoren van Qualcomm

De Snapdragon 820-processor van Qualcomm zal de eerste van de chipfabrikant zijn die op de eigen ARM-gebaseerde Kryo-architectuur draait. Het 64-bit Kryo is in de eigen keuken van het Amerikaanse bedrijf ontwikkeld en richt zich voornamelijk op duurzaam energieverbruik, wat de gebruiksduur van smartphones enorm ten goede moet komen.

Ook zal het als eerste mobiele processor gaan werken met het Zeroth-platform waardoor mogelijkheden voor machine-learning ontstaan. Deze technologie maakt het mogelijk om bijvoorbeeld snel van een gemaakte foto op te zoeken wat het precies is of wat het betekent en kunnen smartphones eindelijk echt je handschrift leren lezen. Ook moet Zeroth zelfstandig malware gaan herkennen en zich daar steeds beter tegen gaan wapenen.

Beide technologieën moeten in de tweede helft van 2015 beschikbaar zijn voor mobiele fabrikanten. De eerste toestellen op basis van de technologieën worden begin 2016 verwacht.

2. Stoere dunne beeldschermtechnologie van LG

Schermen worden steeds dunner, groter en voorzien van hogere resoluties maar dat mag geen nieuws meer heten. Wel aardig is waar LG mee bezig is, namelijk het verkleinen van de schermrand van smartphones. Het bedrijf liet eind vorig jaar al weten dat het de afstand van het scherm tot de rand van het toestel tot 0,7 millimeter heeft weten terug te brengen; dit is minder dan de dikte van een bankpas.

LG noemt de technologie Neo Edge. Het productieproces van de nieuwe type schermen behelst onder andere dat LG voor de bevestiging van het scherm in het omhulsel van het toestel niet langer gebruikt maakt van dubbelzijdig tape, maar van lijm. Zo nemen de PCB en de achtergrondverlichting van het scherm minder ruimte in.

Naar verwachting is het vlaggenschip van LG, de G4, het eerste toestel dat van het bijna randloze scherm gebruik gaat merken. De resolutie van de LCD zal hoogstwaarschijnlijk 2880 bij 1620 pixels bedragen, wat neerkomt op 660 ppi met een 5,5 inch scherm. LG kondigt nieuwe toestellen meestal in mei aan en brengt ze in juni officieel uit.

3. Samsung: meer opslagcapaciteit voor midrange toestellen

Duurdere high-end smartphones en tablets bieden al jaren het voordeel dat ze veel meer opslagcapaciteit bieden; zonder problemen kan 128GB intern geheugen worden geboden. Low-end en midrange modellen konden daar niet aan tippen en moeten het meestal met maximaal 16GB doen, wat eventueel is uit te breiden met een SD-kaart.

Maar Samsung deed vorige week een aankondiging die hier een eind aan moet maken. Het brengt namelijk een 128GB opslagmodule uit die bedoeld is voor de midrange apparatenmarkt. Waarom deze grote opslaghoeveelheid wel in goedkopere toestellen kan worden gebruikt is simpel: de snelheid van het lezen en wegschrijven van data ligt lager, dus het geheugen is goedkoper te produceren. Toch moet de snelheid hoog genoeg zijn voor bijvoorbeeld het bekijken van full HD video.

Samsung verwacht op korte termijn goedkope(re) toestellen met 128GB storage te kunnen bieden. Het is te hopen dat leveranciers die nu nog 8GB gebruiken of blijven aanmodderen met MicroSD hierin meegaan.

4. Draadloos opladen dankzij Mediatek

Draadloos opladen is nog altijd zeldzaam en enkel terug te vinden in high-end modellen, maar ook dat moet dit jaar gaan veranderen. MediaTek kondigde eind februari een technologie aan die draadloos opladen ook naar low-end en midrange toestellen brengt.

Het grootste voordeel van de MT3188 chipset voor draadloos opladen is dat deze compatible is met bestaande standaarden voor draadloos laden, wat betekent dat gebruikers meerdere typen opladers kunnen gebruiken. Volgens de Taiwanese chipfabrikant wordt de technologie al op grote schaal geproduceerd, dus naar verwachting zullen binnen enkele maanden de eerste smartphones met de MT3188 chipset in de winkels liggen.

Naast MediaTek is ook het Nederlandse NXP bezig met draadloos opladen. Het Eindhovense bedrijf bedrijf toonde vorig week een referentieontwerp dat de kosten voor draadloos opladen via de Qi-specificatie sterk omlaag moet brengen. Op basis van het referentiedesign kunnen fabrikanten goedkopere Qi-oplaadpunten produceren die zullen werken met NXP-chips.