Bezelless smartphones

Een heleboel toptelefoons zien er totaal anders uit ten opzichte van hun voorgangers. Veel fabrikanten brachten dit jaar een telefoon met zeer dunne schermranden uit. Deze telefoons hebben een veel groter scherm (sommige zijn meer dan 6 inch groot), zonder dat de smartphones zelf groter worden.

Win-win natuurlijk en hierdoor stalen de Samsung Galaxy S8, LG G6 en iPhone X dit jaar de show. Deze telefoons hebben bovendien de schermverhouding van een (Univisium) breedbeeldscherm: 18:9. Hierdoor zijn ze ideaal voor het kijken van video's. Op deze manier hopen de fabrikanten zich extra te onderscheiden van concurrenten.

Nog beter betaalbare telefoons

Telefoons uit het topsegment zijn stevig aan de prijs. Toch laten sommige fabrikanten zien hoe het ook kan. Zo kwamen er dit jaar ook veel betaalbare smartphones die je goed kan combineren met je Sim Only-abonnement. Deze smartphones presteren als echte toppers. En veel van deze telefoons zien er ook nog eens mooi uit, hebben een scherm met hoge resolutie én zijn snel. Steeds meer betaalbare telefoons krijgen ook 'premium' functies, zoals een vingerafdruksensor.

Het ziet er zelfs naar uit dat er dit jaar midrange toestellen uit zullen komen met een randloos ontwerp. Droidlife heeft zelfs al ontwerpen van enkele toekomstige Motorola-toestellen uitgelekt waarin te zien is dat de Moto Z3 Play (de midranger uit de Z-serie) een "6 inch borderless" scherm heeft.

Uitgelekte promotiesheet Motorola/Lenovo Moto Z3 Play

Bellen en internetten in het buitenland

Een écht hoogtepunt van het telefoonjaar 2017 kwam op 1 juni. Toen werd het namelijk mogelijk om je bel- en internetbundels in het buitenland te gebruiken. Dit geldt voor alle landen van de Europese Unie, plus een aantal omliggende landen als Noorwegen en Zwitserland. Een hoge telefoonrekening door van de camping in Frankrijk naar huis te bellen? Verleden tijd. Hoge kosten vanwege internetten in Spanje? Foetsie.

Inkomenstoets en BKR-registratie

Veel Nederlanders maakten dit jaar kennis met termen als inkomenstoets en BKR-registratie. Het kopen van een telefoon op afbetaling, bijvoorbeeld in combinatie met een abonnement, is een lening en vanaf 1 mei zijn daar consequenties aan verbonden.

Neem je een telefoon op afbetaling en betaal je een bedrag van 250 euro of meer af? Dan moet je eerst een inkomenstoets doen. Gecheckt wordt dan of je genoeg inkomen hebt om de lening af te kunnen lossen. Ook wordt de lening geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie. Zo'n lening beïnvloedt het maximale leenbedrag van andere leningen, zoals die van je toekomstige hypotheek.

Best wel ingrijpend, toch? Veel mensen stappen hierdoor over naar een Sim Only-abonnement en kopen hun toestel los. Hiermee ga je geen lening aan en hoef je dus ook geen toetsen te doen. Dat scheelt je weer een extra registratie.


Met dank aan Tom de Beer van Dutch Tech Blog