Huawei Mate X

Met de Huawei Mate X als merknaam is het apparaat klaar om zowel Huawei's eerste opvouwbare smartphone als hun eerste 5G-smartphone te zijn.

Hoewel vergelijkingen met Samsung's Galaxy Fold onvermijdelijk zijn, neemt de Mate X het idee van de opvouwbare telefoon in een heel andere richting.

In plaats van gebruik te maken van een primair scherm aan de buitenkant en een groter scherm aan de binnenkant, is de Mate X gebouwd rond een uniek scharnier en een 8-inch flexibel scherm dat kan worden gebogen en gebruikt in meerdere displaymodi als dat nodig is.

Standaard is de Mate X een 8-inch tablet. Opgevouwen kan het gebruikt worden als 6,3-inch of 6,6-inch smartphone. Onder de motorkap wordt hij gevoed door Huawei's Kirin 980 CPU, 8 GB RAM en 512 GB opslagruimte (uitbreidbaar via Huawei's NanoMemory kaarten).

De Huawei Mate X beschikt ook over een 4500mAh dual-batterijsysteem dat een snelle oplading tot 55W ondersteunt. Er is ook een vingerafdruksensor ingebouwd in de aan/uit-knop van het apparaat.

Wat de 5G connectiviteit betreft, is de Huawei Mate X uitgerust met Huawei's eigen 7nm 5G chipset: de Balong 5000.

Op de andere kant van het toestel zie je Leica camera, die in het scharnier van de Mate X is ingebouwd. Het is niet duidelijk of dit systeem met drie camera's hetzelfde is als dat van de Mate 20 Pro en P20 Pro, maar verwacht dat Huawei in de toekomst hun Leica-fotografie hardware als een selling point gaan inzetten.

In Europa zal de Huawei Mate X vanaf medio 2019 verkrijgbaar zijn voor 2299 euro.

TCL (Dragonhinge)

TCL heeft zelf geen opvouwbare toestellen aangekondigd, maar werkt wel aan een technologie die gelicentieerd kan worden aan andere fabrikanten.

"Samen met de steun van ons zusterbedrijf CSOT laten we zien dat TCL een innovator en leider kan zijn op de markt voor mobiele apparaten van de toekomst", aldus Peter Lee, General Manager, Global Sales and Marketing bij TCL Communication.

"Als we kijken naar het potentieel van onze flexibele apparatenportfolio, zijn we uiteraard erg enthousiast over wat we op de markt gaan brengen. We zijn echter niet in een race om de eerste te zijn, omdat we het gevoel hebben dat het verantwoordelijker is om niet alleen de hardware-uitdagingen geduldig en doordacht op te lossen, maar ook samen met onze partners aan softwareoplossingen te werken om ervoor te zorgen dat we een zinvolle gebruikerservaring leveren".

"Als we kijken naar de praktische toepassing van flexibele displays en opvouwbare mobiele apparaten, zijn er echt drie uitdagingen die overwonnen moeten worden: het flexibele AMOLED-display zelf, een duurzame mechanische behuizing en natuurlijk de software die zich naadloos kan aanpassen aan deze nieuwe vormfactors", zegt Shane Lee, General Manager, Global Product Center bij TCL Communication.

"Door de verticale integratie van TCL met CSOT hebben we veel van de uitdagingen met flexibele displays overwonnen en nu met de aankondiging van DragonHinge kunnen we de wereld laten zien hoe we de mechanische behuizingsproblemen kunnen oplossen om deze nieuwe vouwbare vormfactors te ondersteunen. We hebben nu een hardware-oplossing om uit te bouwen, waarmee we de unieke software-ervaringen die deze nieuwe technologie mogelijk maakt, kunnen aanpakken."

TCL is van plan volgend jaar zelf een opvouwbare smartphone uit te brengen.

Samsung Galaxy Fold

Samsung kondigde dit toestel al aan voordat de MWC losbarstte, maar we noemen 'm toch even en we beginnen met de specs:

Aan de buitenkant heeft de Galaxy Fold een 4,6-inch scherm, terwijl aan de binnenkant een enorme 7,3-inch QXGA+ zit. Samsung heeft nog niet alle specificaties gedeeld, maar we weten dat het vol zal zitten met camera's en aardig wat RAM aan boord heeft evenals een behoorlijke accucapaciteit.

  • Buitenste display: 4.6-inch HD+ AMOLED, 21:9
  • Binnenste display: 7.3-inch QXGA+ AMOLED, 4.2:3
  • Processor: Snapdragon 855
  • RAM: 12GB
  • Opslag: 512GB
  • Camera aan de voorzijde: 10MP, f/2.2
  • Camera achterkant: 16MP ultrawide, f/2.2 + 12MP groothoek, f/1.5-f/2.5, OIS + 12MP telefoto, f/2.4, OIS
  • Binnenin de camera: 10MP, f/2.2 + 8MP diepte, F/1.9
  • Batterij: 4,380mAh

Samsung heeft ook een "een geavanceerd scharnier met meerdere in elkaar grijpende tandwielen" gebouwd dat bestand is tegen honderdduizenden plooingen. Het heeft AKG-speakers en ondersteunt universele flashopslag 3.0 voor supersnelle bestandsoverdracht. Het wordt geleverd in een trio van hippe kleuren en zelfs het scharnier is in kleur aanpasbaar.

LG

LG mocht eerder wel gezegd hebben nog niet met een opvouwbaar toestel op de markt te komen, maar heeft wel een oplossing gepresenteerd die daarop lijkt in de vorm van een tweede scherm dat kan worden vastgemaakt aan de LG G50 ThinQ. Hierdoor zou dit toestel in elk geval veel goedkoper zijn dan de concurrentie, maar daar krijg je daar wel een rand tussen de twee schermen voor terug.

En daarbij heeft het toestel, zoals LG eerder beloofde, ook gewoon een koptelefoonaansluiting.


De "rest"

We willen niet oneerbiedig te doen door andere opbouwbare toestellen te scharen onder "de rest", maar aangezien daar nog te weinig over bekend is, leek ons dat op dit moment het handgist. Xiaomi heeft eerder dit jaar al laten zien dat het werkt aan een opvouwbare telefoon en wij verwachten deze week meer te weten te komen over dit apparaat, ook Motorola werkt aan een nieuwe RAZR-phone. Een opbouwbare smartphone in dezelfde stijl van de destijds populaire RAZR dumbphone.

ZTE komt hoogstwaarschijnlijk met de Nubia smartphone op de proppen, ook een opvouwbaar toestel. Wij zullen in elk geval alles nauwlettend in de gaten houden deze MWC.

De opvouwbare smartphone van Xiaomi