Uit een analyse van WMMania kwam naar voren dat zo'n 40 procent van alle Windows Phone-toestellen geen upgrade naar Windows 10 mobile zal krijgen. Zelfs sommige populaire toestellen als de Lumia 520 worden overgeslagen.

De door AdDuplex gemaakte lijst schopt veel gebruikers tegen het zere been en op verschillende fora en en op twitter is het geklaag niet van de lucht. Veel gebruikers zijn juist overgestapt van Android naar Windows (phone/mobile) om in elk geval de zekerheid te hebben dat hun toestel langer wordt ondersteund. Dit blijkt voor een groot deel van de gebruikers dus niet het geval.

512 MB

Het frustreert gebruikers vooral omdat er in het verleden werd gesuggereerd dat oudere (midrange en low-end) toestellen praktisch net zo goed zouden worden ondersteund als high-end toestellen. Nu blijkt dat toestellen die 512 MB RAM of minder aan boord hebben geen upgrade naar Windows 10 zullen ontvangen. Microsoft bevestigt dit via twitter.Op de volgende pagina: Tóch een upgrade naar Windows 10 mobile?

Ook gebruikers, die hoopten dat sommige van deze apparaten misschien op een later tijdstip alsnog een upgrade zouden krijgen komen van een koude kermis thuis. Voorheen was het nog wel eens het geval dat er een "2nd wave" zou plaatsvinden voor toestellen die in eerste instantie geen upgrade zouden krijgen, iets dat het geval was voor Windows phone 7 toestellen. Maar ook dat zal deze keer niet gebeuren.

Goede gebruikerservaring

Microsoft heeft laten weten waarom deze toestellen geen upgrade krijgen naar Windows 10: "Windows 10 levert veel nieuwe innovaties waardoor veel oudere apparaten geen succesvolle upgrade kunnen krijgen zonder dat deze een flinke impact heeft op de gebruikerservaring. Ons doel is om de Windows 10 upgrade alleen aan te bieden aan apparaten waarvan wij zeker weten dat deze een goede gebruikerservaring kunnen leveren."

Zoals het er nu uit ziet zijn dit de toestellen die een upgrade krijgen naar Windows 10 mobile: Lumia 1520, 930, 640, 640XL, 730, 735, 830, 532, 535, 540, 635 1GB, 636 1GB, 638 1GB, 430, 435, BLU Win HD w510u, BLU Win HD LTE x150q, and MCJ Madosma Q501.

Tóch een upgrade?

Mocht jouw toestel niet voorkomen in deze lijst, geen nood. Sommige Windows-toestellen die niet in die lijst stonden kunnen toch Windows 10 mobile draaien. Door jezelf aan te melden bij het Windows Insider programma van Microsoft zou je een preview-versie van Windows 10 mobile kunnen installeren op je toestel. Zelfs als de uiteindelijke versie van Windows 10 mobile niet wordt ondersteund. Je kan dan in elk geval gebruik maken van de nieuwste features die Windows 10 te bieden heeft. Het is echter op dit moment nog niet bekend hoe lang deze versies nog worden ondersteund.