Operator TeliaSonera zal vanaf dinsdag mobiele datasticks gaan verkopen. Een LTE-abonnement kost in Stockholm 599 kroon (38 euro) per maand. Voorlopig is er geen datalimiet, maar later in 2010 zal de operator een maximum van 30GB per maand instellen.

De dongle ondersteunt alleen LTE dus als klanten buiten het dekkingsgebied komen, dan moeten ze een andere dongle gebruiken om online te gaan. Tweede helft 2010 volgen dongles die meer signalen kunnen ontvangen.

Vertraging

Aanvankelijk zal het netwerk de binnensteden van Oslo en Stockholm bestrijken. Later volgen andere grote steden in Zweden, Noorwegen en Finland. TeliaSonera onderhandelt in Denenmarken over een 4G-licentie.

Daarmee is de aangekondigde uitrol van 4G in Zweden met ongeveer een half jaar vertraging toch een feit. In mei meldde TeliaSonera van plan te zijn in het tweede kwartaal van 2009 Stockholm volledige dekking te geven met LTE.

19 commerciële netwerken

Verwacht wordt dat het LTE-netwerk downloadsnelheden tussen de 20 en 80 Mbps levert. Snel genoeg voor web tv, online gaming en webconferenties, aldus TeliaSonera.

De Global mobile Suppliers Association (GSA) verwacht dat er eind 2010 wereldwijd 19 commerciele LTE-netwerken in werking zijn. In Nederland doet KPN tests met LTE.