Maar dat maakt het geen saaie aangelegenheid, zo'n upgrade. In tegendeel: als mensen vorig jaar de iPhone X te duur vonden voor wat je ervoor terugkrijgt, ben je misschien deze keer blij met alle extra dingen die je krijgt voor het geld dat je ervoor neertelt. Hier zijn vijf dingen die je moet weten over de iPhone XS.

1. Er zijn zes varianten van de XS

Er zijn modellen van 64, 256 en 512 GB, en dat in twee uitvoeringen. De iPhone X had maar één grootte met een beelddiagonaal van 5,8 inch. Dat klinkt groot, maar de smallere, hogere beeldverhouding dankzij de slanke bezel en het verdwijenen van de homeknop maakt het toestel handzamer en smaller dan de grote iPhone-modellen van 5,5 inch.

De iPhone XS heeft dus twee modellen met de drie geheugengroottes. Het is een model als de iPhone X van 5,8 inch met een resolutie van 2436 x 1125, en een iPhone XS Max van 6,5 inch groot en een resolutie van 2688 x 1242 pixels. Dat is dezelfde dichtheid van 458 ppi, uitgesmeerd over het grootste scherm in de geschiedenis van de iPhone.

Daarmee is de iPhone XS ongeveer dezelfde grootte als de iPhone 7 Plus of 8 Plus, alleen met een veel groter display naar de randen toe. Als je van grote toestellen houdt, heb je nu een nog grotere iPhone X om mee te werken.

De iPhone XS komt in twee groottes: groot en nog groter.

2. De prijs is fors

De iPhone X was de eerste smartphone die over de grens van 1000 euro heen ging en dat was zelfs de goedkoopste versie met 64 GB. De iPhone XS van dezelfde grootte en uitgerust met 64 GB is 1159 euro en voor de iPhone XS Max ben je nog eens 100 euro duurder uit. En dat is nog maar de startprijs: voor modellen met iets meer resources betaal je nog meer.

De iPhone X had een model van 256 GB die zo'n 150 euro duurder was. De nieuwe iPhone XS-modellen hebben die optie ook, tegen een prijs van 1329 euro voor de iPhone XS van 5,8 inch en 1429 euro voor de grote Max-editie. Wil je nog meer betalen? Dan is er ook een 256 GB model en die kost 1559 euro voor 5,8 inch en 1659 euro voor 6,5 inch.

Morgen (vrijdag 14 september) gaat de iPhone officieel in de voorverkoop en op 21 september verschijnen ze daadwerkelijk in de winkel.

Apple blijft de lat verleggen van wat we een acceptabele prijs vinden voor een telefoon.

3. De chip lijkt fenomenaal

De A11 Bionic die vorig jaar werd geïntroduceerd met de iPhone 8 en iPhone X was de snelste mobiele processor ter wereld. Zelfs een jaar later werkt hij nog steeds sneller dan de nieuwste high-end Android-toestellen. Nu heeft Apple een nieuw model: de Bionic A12.

In tegenstelling tot het grotere productieproces dat nu de norm is, en de moeite die chipmakers hebben om te krimpen voorbij de 10 nanometer, is de A12 Bionic gebrand met een lithografieproces op 7 nm. Volgens Apple zijn de high-performance cores van de A12 tot 15 procent sneller dan de vorige generatie, terwijl hij 40 procent energiezuiniger is. De hoge efficiëntie van de cores kunnen zelfs tot op de helft minder energie verbruiken. En GPU-prestaties zijn 50 procent sneller.

Die forse verbeteringen verbleken zelfs bij de nieuwe Neural Engine die machine learning-taken (onder meer voor het verfijnen van Siri) verbetert. Hij kan in plaats van de 600 miljard operaties in de A11 nu een krakende vijf biljoen operaties per seconde uitvoeren. Verder is er gigabit LTE voor meer snelheid en betere compatibiliteit wereldwijd, een snellere beeldverwerking, snellere opslagcontroller en diverse andere tweaks en verbeteringen.

Met andere woorden, de iPhone X is nog steeds een van de snelste telefoons ter wereld, zelfs een jaar later, maar de iPhone XS is nog veel sneller.

4. De camera is nóg beter

De concurrentie is stevig, maar de laatste jaren is de nieuwe iPhone steeds weer de beste op dit gebied en Apple lijkt niet voornemens zich van de troon te laten stoten met de iPhone XS. Het apparaat heeft twee camera's achterop, een groothoek en een telelens. Maar de camera voor een brede beeldverhouding heeft een nieuwe sensor met grotere en diepere pixels om beeldinformatie sneller te verwerken en dat zorgt ervoor dat je goede plaatjes kunt schieten in situaties met weinig licht of als je meerdere belichtingen maakt in HDR-modus.

Over HDR gesproken, er is een nieuw Smart HDR-systeem dat nog meer afbeeldingen schiet om ze te combineren via de eerder genoemde Neural Engine met meer dan een biljoen operaties voor elke foto. Volgens Apple betekent dit dat je meer details gaat zien in duistere gebieden, minder clipping, echtere kleuren en zelfs betere bokeh in portretmodus. De portretmodus kan volgens Apple randen beter detecteren, vooral met lastige gebieden als de randen van kroeshaar. Je kunt de diepte aanpassen van f/1.4 tot f/14 zelfs nadat je de foto hebt genomen.

De camera voorop is ook onder handen genomen. Hij is nog steeds 7 megapixel groot, maar is nu ook twee keer zo snel en kan daardoor 1080p-video opnemen in 60 fps, in plaats van de 30 fps op de iPhone X. De verbeterde camera richt zich ook op video-opnames die betere beelden opleveren en, voor het eerst, stereogeluid kunnen opnemen.

5. Hij is er ook in goud

De iPhone X was in twee kleuren beschikbaar: silver en spacegrijs. De eerste is meer een witte iPhone met een glanzende roestvrijstalen band over de randen, terwijl de tweede bijna zwart is, met eenzelfde stalen band erom.

De nieuwe iPhone XS-modellen hebben deze ook, maar nu ook een gouden versie. Dit is niet de roze gloed van roségoud dat we in eerdere versies zagen. Dit is een daadwerkelijk goudkleurige goudkleur. De stalen rand rond het toestel heen heeft ook een gouden gloed en de achterkant ziet er simpelweg extravagant uit.