Het is inmiddels algemeen bekend dat mobiele devices en apps werknemers productiever maken en daarmee onder de streep organisaties veel opleveren. Bovendien zorgt een goede oplossing voor Enterprise Mobility Management (EMM) voor optimalisatie van bedrijfsprocessen die mobility raken, waardoor de productiviteit nog verder zal toenemen. Maar tegelijkertijd leidt een ongecontroleerde instroom van apparaten en applicaties tot grote beveiligingsrisico's.

Waar moet je bij de keuze voor een EMM-pakket op letten? Dit zijn volgens Ovum vijf eisen om rekening mee te houden.

Whitepaper: EMM-vendors tegen het licht

De markt voor enterprise mobility management (EMM) groeit hard. Steeds meer ondernemingen willen duidelijkheid scheppen in het gebruik van mobile devices door werknemers. Onderzoeksbureau Ovum bracht de markt in kaart.

  • 70% werknemers gebruikt privédevice voor werk
  • Mobiel werken maakt werknemers productiever
  • Overzicht van alle belangrijke EMM-spelers
Download hier de whitepaper >
1. Hoe compleet is de oplossing?

Een goed EMM-pakket biedt niet alleen mogelijkheden voor mobiel device management (MDM) om apparaten te beveiligen en te beheren, maar laat bedrijven ook (bedrijfs)applicaties uitrollen, beheren en beveiligen via mobiel applicatiemanagement (MAM).

Daarnaast biedt een complete EMM-suite mogelijkheden voor mobiele applicatieontwikkeling, zodat organisaties eenvoudig maatwerkapplicaties kunnen bouwen die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van de business.

Tot slot moet in het EMM-portfolio functionaliteit zitten voor identiteits- en toegangscontrole en moeten organisaties hun kosten kunnen meten en beheersen via Telecoms Expense Management (TEM).

2. Hoe volwassen is het EMM-pakket?

Hoewel Ovum de algehele EMM-markt nog als jong en onderontwikkeld beschouwt - dit betekent dat er nog veel ruimte is voor groei - onderscheidt het wel verschillende volwassenheidsniveaus. EMM is inmiddels mainstream en onderdeel van breder IT-servicemanagement. Dit houdt in dat een volwassen EMM-oplossing binnen één overkoepelende beheerconsole te managen is.

Volwassen EMM-pakketten bieden een rijk scala aan functionaliteit en scoren op alle eerder genoemde onderdelen (zie eis nummer 1) een voldoende. Let erop dat je leverancier een roadmap voor de toekomst heeft klaarliggen en eerdere acquisities om de EMM-functionaliteit aan te vullen goed heeft geïntegreerd.

3. Hoe gemakkelijk is het pakket uit te rollen?

Organisaties die voor een EMM-oplossing kiezen willen natuurlijk zo min mogelijk bloed, zweet en tranen tijdens de uitrol. Ovum constateert flinke verschillen tussen de aanbieders. Eenvoud in deployment is van belang omdat de behoeften per organisatie verschillen en er ook op niveau van teams en individuen andere eisen kunnen gelden. Dat vraagt om een brede inzet van verschillende policy's en tools en dus om een flexibele oplossing.

4. Hoe schaalbaar is het pakket?

Nu al meldt Ovum dat maar liefst 70 procent van de zakelijke professionals (persoonlijke) mobiele devices inzet voor het werk, maar de verwachting is dat dit nog verder toe gaat nemen. Ook het aantal apparaten per werknemer groeit. In 2020 draagt de gemiddelde persoon zelfs vier of meer met internet verbonden devices bij zich, zo voorspelde Strategy Analytics onlangs.

Wie nu een EMM-pakket kiest, moet er dus niet alleen voor zorgen dat het pakket in de toekomst kan meeschalen met de groei van de organisatie, maar ook dat het een veel grotere groei in persoonlijke apparatuur aankan. De grotere leveranciers kunnen sowieso opschalen naar 100.000+ licenties. Wel is daarbij belangrijk goed te kijken naar de kosten die de EMM-leverancier in rekening brengt.

5. Wat is de reputatie van de leverancier?

Hoewel een aantal EMM-leveranciers inmiddels een goede naam heeft opgebouwd, zijn er flink wat spelers die pas net komen kijken en nog geen of weinig cases kunnen laten zien. Kijk daarom goed naar de reputatie van het bedrijf, naar de branches waarin ze klanten bedienen en naar de ervaringen van deze partijen.

Meer weten? Kijk snel op IBM Security Software.

Whitepaper: MDM in 8 basisprincipes

null