Er zijn verrassend veel Android apps die ontwikkeld zijn voor de systeem- en netwerkbeheerder. Aan de andere kant is dat misschien juist niet verrassend, want systeembeheerders kunnen tools vaak goed gebruiken om hun werk beter te doen. En Android is vanwege de openheid misschien wel het meest geschikte OS voor sysadmins. Maar ook als je gewoon een thuisnetwerkje hebt, kunnen apps erg gemakkelijk zijn.

Uit de vele apps die helpen netwerken of systemen te beheren, zijn er een aantal die positief opvallen. Hier volgen dan ook vijf Android apps waardoor het bos hopelijk weer te herkennen is door de bomen.

Connectbot

Met deze app kun je via je Android-toestel inloggen op een Shell op een computer op afstand. Je kunt er dan bijvoorbeeld bestanden mee verplaatsen tussen je telefoon en de remote machine.

Connectbot is vooral handig als je met Unix/Linux systemen werkt en als je met Cisco apparaten wilt verbinden om die te beheren. Routers, switches en beveiligingsapparaten… met Connectbot kan het allemaal.

De verbinding kan beveiligd tot stand worden gebracht met SSH of lokaal onbeveiligd met Telnet. Je kunt al je commando’s intikken alsof je daadwerkelijk achter het systeem zit. Veel Nederlanders hebben de app al ontdekt en zijn behoorlijk tevreden.

Ping/HTTPing

Ping doet eigenlijk gewoon wat de naam suggereert. Als je snel even wilt kijken of iets nog in de lucht is, kun je dat met Ping via DNS of IP-adres checken. Meer doet het programma niet, maar soms is dat nu eenmaal alles wat je nodig hebt.

Als je meer nodig hebt dan een normaal Ping commando om te kijken of een host nog goed draait, is HTTPing misschien de te prefereren optie. Wil je bijvoorbeeld weten of een webpagina platligt, dan stuurt HTTPing een aantal HTTP Head requests naar de webserver die je ingeeft. Zo kun je zien of een webserver nog werkt en pagina’s serveert.

Als je webservers beheert en een Android telefoon hebt, is dit dan ook een erg handige tool. Daarnaast is deze app ontwikkeld door een Nederlander, die meteen even voor je uitgerekend heeft hoe je de Staatsloterij wint. Een prettige bijkomstigheid!

Wifi Analyzer

Deze app is erg geschikt voor degenen die thuis of op kantoor draadloze netwerken beheert. Met Wifi Analyzer kun je de eigenschappen van draadloze netwerken om je heen bekijken.

Met de verzamelde data kun je kijken welk kanaal het beste zal werken om je eigen draadloze netwerk op in te stellen. De app analyseert dit voor je en geeft beoordelingen per kanaal. Dat doet het op basis van signaalsterkte en welke andere access points er om je heen zitten en op welk kanaal. Wat InSSIDer voor Windows is, is Wifi Analyzer eigenlijk voor Android. Simpel en effectief.

Astro File Manager

Met dit bestandsbeheerprogramma kun je via Wi-Fi een netwerklocatie opzetten met behulp van het SMB netwerkprotocol. Vervolgens heb je volledige controle over de bestanden in een gedeelde netwerkmap of systeem. De opties van het programma zijn onder andere kopiëren, verplaatsen, verwijderen, hernoemen, eigenschappen raadplegen en bestandspermissies inzien.

Astro File Manager is overigens niet alleen bedoeld voor het verbinden met andere apparaten. Ook voor het beheren van de bestanden op de Android telefoon zelf is het een handig programmaatje. De app is inmiddels behoorlijk professioneel en zal bijvoorbeeld gewoon de opdracht afmaken wanneer je tussendoor gebeld wordt. Het programma heeft zelfs een ingebouwde functie om ZIP of TAR bestanden in te zien en uit te pakken.

WYSE PocketCloud

Een ander fijn appje, vers uit de beta fase, is WYSE PocketCloud. Hoewel er best een behoorlijk aantal apps zijn waar remote-functionaliteit in zit, is dit een van de beste. Het kan erg handig zijn om op afstand bij je systemen te kunnen. Soms kan het een behoorlijke reis schelen.

Wanneer je die remote access nodig hebt, is deze app ronduit een verademing. Dat komt onder andere doordat zodra je de server toevoegt en verbinding maakt, de grootte van het scherm automatisch verandert naar de resolutie van je mobiele apparaat. Verder is dubbelklikken mogelijk en slepen zoals je dat normaal met de muis doet ook. Dit werkt erg goed. Voor nog meer controlefunctionaliteit, zoals rechtermuisklik en toetscombinaties, kun je een menuutje oproepen. Verder zijn features als Remote Desktop Protocol en VNC aanwezig.