Ontwikkelaars, hobbyisten en enthousiaste gebruikers konden vijf jaar geleden voor het eerst proeven van besturingssysteem Android. Op 12 november 2007 werd de SDK van het OS officieel vrijgegeven. Net als versie 0.9 die in augustus het jaar erop volgde, wordt deze software nog als bètaversie gezien.

Eerste stapjes van Android

Android Inc. werd in 2003 opgericht door onder meer Andy Rubin. Het bedrijf hield goed verborgen wat het nu precies deed, maar wekte de interesse van zoekgigant Google. In 2005 nam Google Android Inc. over om zich meer op de mobiele markt te gaan richten. Rubin bleef aan als vice-president van Google's mobiele divisie en is vandaag nog steeds de grote Android-baas.

Google werkte achter de schermen samen met verschillende telecomaanbieders en fabrikanten om Android op grote schaal in te kunnen zetten. Al maanden werd er druk gespeculeerd over de 'Gphone' en begin november maakte Google een einde aan de geruchten. De Open Handset Alliance, met onder meer chipmaker Qualcomm, smartphonefabrikant Motorola en telco T-Mobile, werd onthuld op 5 november.

De eerste commerciële versie van Android verscheen in september 2008. De T-Mobile G1 (ook wel de HTC Dream) was het eerste Android-toestel en kwam een maand na de release van SDK 1.0 in de winkel. Tegelijkertijd opende de app-winkel van Google, toen nog Android Market geheten, zijn deuren met iets meer dan 50 apps.

De eerste Googlephone

Nog voordat Android officieel werd onthuld, werd een officieel toestel van Google verwacht. Maar die volgde pas in 2010 toen Google samenwerkte met fabrikant HTC om de Nexus One uit te brengen. Dit was tevens de onthulling van Android 2.1, waar de verrassing al een beetje af was omdat Motorola al iets eerder was met de Droid, die versie 2.0 draaide.

De Nexus One verscheen in januari 2010. De Android Market begon in dat jaar op stoom te komen en ging in het half jaar volgend op de Nexus One van zo'n 20.000 naar meer dan 100.000 apps. Qua verkoopcijfers gooide de Nexus One geen hoge ogen, maar Google-topman Eric Schmidt vond dat de officiële Google-phone het besturingssysteem vleugels had gegeven.

Verschillende form-factors

Voor de opvolger van de Nexus One stapte Google naar Samsung die de tweede Google-phone nog datzelfde jaar op de markt zette als Nexus S. Traditiegetrouw kreeg de Nexus S als eerste de allernieuwste versie van Android, Gingerbread. Bijna 2 jaar later is 2.3 nog steeds het meest gebruikte Android-OS.

Ongeveer rond dezelfde periode kwam Android, na enkele weinig indrukwekkende tablets - Android is ontworpen voor smartphones en dat was aanvankelijk te merken - met een tabletversie. Versie 3.x (Honeycomb) was speciaal bedoeld voor tablets. Een grote vlucht nam Honeycomb niet en Google kreeg de kritiek dat de fragmentatie van Android alleen maar in de hand werd gewerkt met de komst van een apart tablet-OS.

Ondertussen probeerden fabrikanten het publiek met allerlei verschillende form-factors te bekoren. Zo probeerde Acer het met BlackBerry-achtige toestellen in de BeTouch-serie, Motorola deed een voorzichtige poging het Amerikaanse Droid-succes te herhalen met de Milestone 2 die wat wegheeft van de eerste Googlephone G1 en Sony had een opvallend tablet met twee schermen. (Zie foto-overzicht.)

Android groeit door

Google gooide het roer om met Android 4.0. Samsung had wederom de primeur, deze keer met de Galaxy Nexus. In oktober 2011 werd het nieuwe paradepaardje van Android onthuld. De versie Ice Cream Sandwich heeft een versimpelde interface, die geschikt is voor zowel tablets als smartphones. Schaalbare widgets, gezichtsherkenning, spraakherkenning, databeheer en NFC door Android Beam zijn enkele vernieuwingen van de software.

Versie 4.1 verscheen voor de eerste keer niet als eerste op een smartphone, maar op de Google-tablet Nexus 7. Deze compacte mediatablet van 7 inch hangt zwaar aan de cloud en Google mikt net als Amazons populaire tablet Kindle Fire op de verkoop van content.

Ook versie 4.2 draagt de naam Jelly Bean en deze verschijnt volgens Android-traditie het eerst op de nieuwe Nexus, die deze keer door fabrikant LG is geproduceerd. De Nexus 4 wordt in de loop van de maand in Nederland verwacht.