Op 3 april 2010 was de door Steve Jobs in januari ontulde iPad voor het eerst verkrijgbaar (Nederland moest wachten tot juli), en het product bleek meer dan alleen 'een grote iPhone'. Direct barstte de tabletmarkt los en hoewel de rek daar momenteel uit lijkt te zijn, is de tablet een blijvertje gebleken. Vijf toepassingen waarvan we denken: waarom eigenlijk?

1. Selfies maken

De originele iPad die vijf jaar geleden werd geïntroduceerd, had geen camera. Dat gemis werd gecorrigeerd in de tweede versie, toen iPad-gebruikers plaatjes konden schieten met een glorieuze 0,7 megapixel. Ook kwam er een VGA-cameraatje voorop, wat wel zo handig is als je wilt videochatten. De huidige generatie is uitgerust met een 8-megapixelcamera.

Gevolg: tijdens een concert wordt je uitzicht belemmerd door iemand die een tablet van 24 bij 17 cm boven z'n hoofd houdt. Waarom, mensen, waarom? Inmiddels hebben we vreemde gebeurtenissen gezien: iPads bij de introductie van de nieuwe Paus, iPad-selfies voor de badkamerspiegel en zelfs een iPad-selfiestick.

Alsof smartphones bij concerten niet erg genoeg waren. Gelukkig werkt de uitvinding van Ramones-drummer Marky Ramone ook prima voor iPads:

2. Onder rokjes filmen

In het featurephonetijdperk hadden sommige landen zoveel last van plotselinge gluurders, dat het verplicht werd gesteld dat een fotocamera een geluidje produceerde, zelfs als het geluid is uitgeschakeld. Dat weerhoudt voyeurs er niet van om zo subtiel mogelijk foto's onder rokjes te schieten, wat geen inbreuk is op privacywetgeving volgens deze rechter.

Subtiliteit is duidelijk niet het fort van deze iPervert, die een iPad gebruikte om onder het rokje van een fotomodel te kijken en prompt in de kraag werd gevat.

3. Om de duisternis op te heffen

Je iPad gebruiken als zaklamp. Omdat het kan. Of waarom een analoge spiegel gebruiken als je een digitale tot je beschikking hebt? Kijk gewoon via de frontcamera en je hebt een spiegel 2.0, compleet met filters, zodat je er nog beter uit kan zien dan irl. Toegegeven, het kan handig zijn onderweg als je net een spinaziesalade hebt gegeten en geen spiegel hebt. Of reflecterend oppervlak. Of telefoon.

4. Om reclame mee te maken

De iPad funtioneert hier als display in de borst van een robot. Nou ja, een mens in een robotpak dan. Bedoeld voor reclame-doeleinden. Ook de iPad kunnen klanten dan ook hun advertenties draaien. De Alkmaarse Mrobot was afgelopen weekend nog te bewonderen op de Dutch Comic Con in Utrecht, waar uiteraard een dcc-afbeelding prijkte op de iPad.

5. Om je seksleven te verbeteren

Aanschouw de Fleshlight Launchpad, voor wie vindt dat zijn ervaring met de iPad een stukje broodnodige intimiteit ontbeert. Hartstikke leuk voor mensen die gevangen zitten in een langeafstandsrelatie, waarbij je jouw betere helft zeeziek kan maken door haar of hem te laten kijken naar de rustgevende deining van je iPad. Tjsa. Maar kijk vooral deze analyse van de gadget.

Bonus: Worstjes braden

Een verborgen feature van de iPad: hij kan ook als barbecue fungeren. Maar geloof ons niet op onze blauwe ogen, bekijk de video!