KPN en Vodafone onthulden deze week nieuwe abonnementen. De bottom line: Wie meer wil internetten, moet meer belminuten afnemen en dus (veel) meer betalen. Die stap is nodig omdat de bedrijven veel minder inkomsten hebben door de populariteit van diensten als Skype en Whatsapp. Mensen bellen en sms'en minder, maar internetten meer. Dat kost ook meer aan netwerkonderhoud. Dat moet terugverdiend worden, desnoods door mensen op te zadelen met veel te veel belminuten.

Maar weiger je als nieuwe klant voor de gestegen kosten en gedaalde inkomsten van KPN op te draaien, dan is één van deze vijf alternatieven wellicht een goede oplossing.

Stem met je voeten

KPN en Vodafone zijn gelukkig niet de enige providers met landelijke dekking en bundels met internet inbegrepen. Er is nog één andere aanbieder met een eigen netwerk en daarnaast zijn er bovendien nog behoorlijk wat virtuele aanbieders. Ga dus weg bij die veel te dure provider en stap over naar een aanbieder die mobiel internet nog 'ouderwets' aanbiedt.

T-Mobile heeft bijvoorbeeld nog geen plannen om de 'zachte' datalimieten van 1GB en 2GB te verlagen. Wie daar nu een abonnement afsluit zit dus goed, over de limiet heen betekent slechts een snelheidsverlaging. Dat geldt ook voor Ben, de sim-only aanbieder van T-Mobile en bijvoorbeeld Hyves Mobile.

Maar vertrouw je de ontvangst van dat netwerk niet helemaal, dan kun je voorlopig ook nog bij het oude vertrouwde KPN-netwerk blijven. Telfort komt pas in december met nieuwe abonnementen en kent nu nog een vriendelijke datalimiet van 1,5GB voor 15,95 per maand. MTV Mobile (ook KPN) kent zelfs nog een zachte limiet. Net als T-Mobile.

Voor een volledig overzicht van beschikbare providers waarbij je een internetabonnement kunt afsluiten kun je kijken op sites als bellen.com of telecomvergelijker.nl. Het vergelijken van tarieven kan lonen en zelfs tientallen euro's per maand besparen. Wel is het zo dat de andere aanbieders niet stilzitten en zelf ook met nieuwe abonnementen zullen komen. Het is alleen de vraag wanneer.

Provider zonder internet

Geen zin om ineens veel meer te betalen als je abonnement wordt verlengd of als je te veel internet? Misschien is het slim om te gaan voor een provider of abonnement waar internet überhaupt niet eens mogelijk is. Geen internetbundel dus. Dat is inderdaad afstand doen van Whatsapp, Skype, e-mail en Twitter op je mobiel maar deze optie kan tientallen euro's per maand besparen. Zeker als je niet zo oplettend bent.

Wie toch wil internetten maar niet voor verrassingen wil komen te staan als hij per ongeluk te veel internet, kan natuurlijk ook kiezen voor pre-paid bellen, sms'en en internetten. Daarmee weet je immers op voorhand altijd hoeveel geld je aan je mobieltje spendeert.

Doe het met onbeveiligde wifi of Fon

Een telefoonabonnement zonder internet lijkt heel erg 1999, maar laten we wel wezen: echte diehards hebben geen internet van een telco nodig. Zij vinden het prima als ze af en toe niet te kunnen internetten en ze kiezen er bewust voor om geen dure SIM in hun telefoon te hebben zitten. Zo weten ze tenminste zeker dat ze niet over hun datalimieten heen gaan, en kunnen ze er tegelijkertijd gerust op zijn dat bedenkelijke technieken als DPI niet tegen hen worden gebruikt.

En dankzij wifi (waarvan veel mensen vergeten het te versleutelen) en technieken als Fon (een model waarin gebruikers elkaars wifi-verbinding delen) kun je zonder telecomprovider een heel eind komen, met bijvoorbeeld VoIP, social media apps en instant messaging. Zeker als je in een drukke stad woont en nauwelijks reist, kan dit een aantrekkelijke optie zijn. Bovendien zijn er steeds meer gratis hotspots in bijvoorbeeld cafés en restaurants. Gemakkelijk hotspots vinden in Nederland en België doe je trouwens hier.

Misbruik een tabletabonnement

Voor wie al in de toekomst leeft en nooit of nauwelijks belt en bovendien ècht, ècht, ècht geen afstand kan doen van mobiel internet is een data-only abonnement een oplossing. Daarmee koop je geen belminuten of sms'jes in maar alleen data. De meeste telco's verkopen dit soort abonnementen, met alleen een simkaart, soms alleen als tabletabonnement.

Dat is voor datagrootverbruikers veel goedkoper dan een abonnement met belminuten. Vodafone biedt bijvoorbeeld voor 27,50 euro per maand een abonnement van 2GB aan. Niet genoeg? T-Mobile biedt een flinke 15GB voor 50,00 euro per maand. Met telefonie krijg je daarvoor een gigabyte dataverkeer. Misschien iets meer. Dit soort abo's is ook voordelig voor wie geen telefoonaanbieder wil. XS4ALL biedt het namelijk ook aan.

Met behulp van apps als Whatsapp, Ping, Skype, Scydo en Viber kun je bovendien nog prima bellen en sms'en. Zelfs met een mooi lokaal telefoonnummer als je wilt. Zo is het voor anderen ook nog eens goedkoper om jou te bellen. Op een website als mobielinternetbestellen.nl of, opnieuw, bellen.com zijn dit soort abonnementen te vergelijken.

Gooi je mobiel de deur uit

Doe die dure mobiele telefoon de deur uit en kies voor een ouderwetse vaste lijn. Altijd bereik, geen limieten en voordelig bellen naar het buitenland. Een vaste lijn nemen kan via KPN, maar ook via VoIP bij internetproviders als Tele2, Scarlet, Ziggo, UPC of Online. Ja, dan moet je thuis bellen en ben je onbereikbaar, maar en heel goedkoop mobieltje met een prepaidkaartje kan dat oplossen.

Dit artikel is gebaseerd op een artikel dat eerder op Computerworld verscheen.