Last van dwingende personen die zich afvragen waarom je niet reageert? WhatsApp heeft een - blijkbaar nogal controversiële - feature toegevoegd waarin er ook een leesmelding wordt gegeven. Een afzender ziet dan wanneer de ontvanger een berichtje ook daadwerkelijk heeft gezien. Voorheen zag je alleen dat het bericht is afgeleverd. Vier manieren om dit potentiële sociale mijnenveld te navigeren, plus één methode die alleen deze week nog werkt.

1. Zet de dataverbinding uit

Deze truc kennen mensen die zo balen van de 'laatst gezien om...' melding al langer. Zet de dataverbinding uit, check het bericht, en zet de verbinding weer aan. Geen blauwe vinkjes naar de afzender. Er zijn zelfs apps die dit voor je regelen. Vroeger kon je de 'laatst gezien'-feature enkel uitzetten op de iPhone, tegenwoordig zit die functie ook in Android (onder Instellingen>Account>Privacy).

2. Schaf Android Wear aan

Android Police wijst op een interessante optie: via een micro-app in Android Wear kun je wel berichten lezen, maar wordt er geen terugkoppeling gemaakt. Dus met een Android smartwatch kun je nog lekker ouderwets WhatsAppen. Eindelijk een sellingpoint voor die horloges!

3. Gebruik de meldingenbalk

In de meldingenbalk zie je wie er aan het appen is en ook de eerste regel van de boodschap. Dat is meestal voldoende om te zien of het dringend is of dat je ook wel even kunt wachten. (Pro-tip: het kan altijd wel even wachten.) En door naar deze info te kijken, wordt de app niet geopend en gaat er geen signaal naar de afzender.

4. Stap over op Telegram

WhatsAlternatief Telegram heeft wel vinkjes om aan te geven dat een bericht is aangekomen, maar niet om te verklikken dat je wel degelijk het bericht hebt gelezen. Zo kunnen jij en de twee andere mensen die je kent op Telegram dat gevoel behouden dat je niet direct hoeft te reageren op berichten.

5. Niet updaten

Klinkt logisch, maar die vlieger gaat niet op. Gebruikers zullen misschien al hebben gezien dat de app waarschuwt dat hij bijgewerkt moet worden en dat is inderdaad een tijdje te negeren. Maar na diverse beveiligings- en privacy-issues worden updates tegenwoordig afgedwongen. Dus volgende week zit ook jij met de blauwe vinkjes te kijken.

Bonustip: Stap over op een dumbphone. Want we hebben tóch allemaal zo'n gigantische sms-bundel waar we niks mee doen, nietwaar?