Microsoft is gemarginaliseerd in de markt van mobiele besturingssystemen. Windows Mobile is uit de ranglijstjes gezakt en telt niet meer mee op smartphonegebied. En het nieuwe Windows Phone is nog niet eens in diezelfde lijstjes van meest gebruikte mobiele besturingssystemen verschenen.

Ook ceo Steve Ballmer gaf toe dat Windows op mobiel gebied op dit moment niet eens een deuk in een pakje boter slaat. Dat moet allemaal gaan veranderen. De eerste Windows Phone Nokia's liggen net in de schappen en beide bedrijven hopen door die samenwerking weer mee te gaan doen op mobiel gebied.

Maar het geluk moet een handje geholpen worden. Dus is Microsoft een kruistocht gestart tegen Android. Dat besturingssysteem is op dit moment de gedoodverfde winnaar op de smartphonemarkt, en een kentering is niet in zicht. Om toch nog wat te verdienen aan de mobiele markt en het de tegenstander zo lastig mogelijk te maken, klapt Microsoft zijn omvangrijke patentportfolio open voor de neuzen van Android-uitbaters. Dat deed het ook tegenover boekhandel Barnes & Noble (B&N).

Die firma weigert te tekenen en ligt nu in de clinch met Microsoft. Anders dan andere Android-fabrikanten laat het zich de mond niet snoeren. Het doet een boekje open over de wat B&N betreft wel erg triviale patenten die worden ingezet om Android te tackelen. Deze vijf zet Microsoft in tegen Barnes & Noble.

Tijdelijk statusicoon

Microsoft verwijt B&N inbreuk te maken op zijn gepatenteerde techniek om een statusicoon te tonen in het browserdeel dat content weergeeft. Of zoals Microsoft het zelf noemt: "Loading status in a hypermedia browser having a limited available display area." Het patent is gericht op draagbare computers met minimale schermruimte.

Op het moment dat op een dergelijke machine content in de browser wordt geladen, kan de browser een tijdelijk "geanimeerd grafisch element" laten zien. Dat gui-element wordt dan gelegd over het gedeelte van de browser waar de content wordt getoond. Een soort icoon dus waarmee het laden van een pagina wordt weergegeven.

Uiteraard wordt die afbeelding weer weggehaald als de pagina geladen is voor "een ongehinderd zicht" op de geladen content. De patentaanvraag op deze techniek is ingediend in 1997 en goedgekeurd in 2002.

Achtergrondplaatjes in de browser

In essentie gaat het hier om het snel laden van documenten vanaf het internet. Als een browser een elektronisch document ophaalt, wordt dat bestand in eerste instantie geladen zonder achtergrondplaatje. Dit versnelt het laden van een document via een "remote computer netwerk".

Daarnaast heeft Microsoft een techniek in het patent verwerkt waarmee de browser dynamisch nieuwe netwerkconnecties maakt. Die nieuwe verbindingen dienen om via internet andere informatie op te halen die dan opgenomen wordt in het elektronische document. De patentaanvraag is in 1996 ingediend en in 1998 goedgekeurd.

Tabs voor alle apps

Barnes & Noble omschrijft dit patent als volgt: "Het plaatsen van bekende tab-bediening in een besturingssysteem voor gebruik door alle applicaties, in plaats van het aanbieden van tabs op applicatie tot applicatie basis."

Het is onderdeel van het Microsoft-patent met de naam "system provided child window controls". Uit de afbeelding is af te leiden dat het gaat om een patent op de weergave van meerdere tabs in een systeemvenster. Dit patent is in 1994 ingediend en in 1999 goedgekeurd.

Cursor voor tekstselectie

Dit vierde patent is op een zogenaamde "selection handle", een tool die wordt gebruikt voor het markeren en selecteren van elementen in elektronische documenten. Iets wat, zo blijkt uit de bijgevoegde afbeeldingen, lijkt neer te komen op een cursor die tekst kan selecteren.

De "handle" van Microsoft heeft ook de mogelijkheid om een groter of kleiner deel tekst te selecteren door de cursor heen en weer te bewegen. De patentaanvraag is in 2001 ingediend en in 2005 verleend.

Aantekeningen bij document

Nummer vijf is ook een tekstpatent. Deze keer gaat het om "het vastleggen van annotaties voor een onaanpasbaar document". Hiermee kan de computergebuiker een aantekening maken in een document dat hij niet kan bewerken.

Die aantekening wordt dan bij - in plaats van ín - het document opgeslagen. Daarbij zorgt de gepatenteerde techniek voor een koppeling aan het betreffende deel van de tekst in het eigenlijke document. Microsoft heeft dit patent in 1999 ingediend en in 2005 toegekend gekregen.