Heel weinig te verliezen

Na ruim drie jaar is Microsoft alleen maar verder afgezakt wat betreft marktaandeel op de smartphonemarkt. Ondanks grote inspanningen, enorme investeringen, diverse en kostbare overnames, dure doorontwikkeling en vervolgens flinke afschrijvingen. Daar tussendoor nog zoethoudertjes als Windows Mobile 6.5 en de taktische tussenoplossing die Windows Phone 7 nu blijkt te zijn.

Het machtige Microsoft zit met een miniscuul marktaandeel. Phone 7 is begin 2010 onthuld en eind dat jaar eindelijk uitgekomen, maar het helpt de Windows-maker niet aan meer bereik. Als dit zo doorgaat, dreigt Microsofts mobiele platform in metingen door analisten zelfs buiten de boot te vallen. Zoals alternatieve desktopbesturingssystemen, en tekstverwerkers als het ooit grote WordPerfect. Dus een Microsoft-eigen smartphone uitbrengen met het eigen Windows Phone 8 kan de zaak niet bepaald verergeren. Een no-brainer.

Partners, shmartners

Het risico van dingen zelf doen, is dat je anderen voor het hoofd stoot. Zeker als je hele bedrijfsmodel erop is gebaseerd dat jij de software doet en een ander de hardware. Alleen hebben die hardwarepartners het krimpende schip Windows Mobile al flink verlaten en zijn ze voor de schuit Windows Phone niet en masse teruggekeerd.

Behalve dan één bijzonder geval: Nokia, dat niet is teruggekeerd omdat het nooit eerder een mobiel besturingssysteem van Microsoft heeft gebruikt. De Finse foonreus die op smartphonegebied een flinke achterloper is, heeft zich met pijn en moeite op Windows Phone gestort. Het heeft zijn lot verbonden aan dat platform en zit eraan vast. Nóg een platformoverstap overleeft het bedrijf van ex-Microsoft-topman Stephen Elop vast niet. Wat voor Microsoft niet eens zo slecht hoeft uit te pakkken.

Blijven over smartphonemakers Samsung en HTC. Zij brengen ook Windows Phone 8-toestellen, maar zijn toch vooral Android-leveranciers. Hoeveel verschillende smartphones bieden deze twee opportune partners voor elk platform? Voor Phone 8 respectievelijk één en twee. Goed, nog wel in verschillende configuraties wat de opslagcapaciteit betreft. Maar vergelijk dat eens met het Android-aanbod. Om verongelijkte of weglopende foon-partners hoeft Microsoft zich geen zorgen te maken. Nog een no-brainer.

Microsoft verdient aan Android

Over Android gesproken, daar mogen de hardwarepartners van Microsoft zich best mee bezig houden. Want de Windows-maker vangt naar verluidt meer aan patentbetalingen voor Android dan het verdient aan licentiegeld voor zijn eigen besturingssysteem. Dus mogen smartphonemakers best bij Android blijven, zolang ze Microsoft maar betalen voor dat gratis Google-platform. Ironisch, toch?

Het valt zelfs voor te stellen dat deze inkomsten de ontwikkeling, marketing en pijs van Windows Phone subsidiëren. En als Microsoft zelf met een toestel komt, kan het daarmee flink gaan prijsstunten. Dankzij de Android-belasting die het int. Vergeet niet dat in tegenstelling tot de pc-uitvoering van Windows het geld bij smartphones vooral naderhand binnenkomt; via de verplichte app-winkelbelasting voor developers. Verkopen tegen of zelfs onder kostprijs werkt hier net zoals bij gameconsoles, zoals Microsofts Xbox.

Oh, en van monopoliemisbruik is geen sprake, juist omdat Microsoft op de mobiele markt zo weinig voorstelt. Geen gevaar voor een overheidsonderzoek dat na verloop van jaren al dan niet een correctie en/of straf oplevert. Geen inkomstenbedreigin én geen antitrustrisico. Kortom, een no-brainer.

Google Nexus-voorbeeld

Aan de andere kant kan het best zijn dat Microsoft met een eventueel eigen smartphone helemaal niet de markt wil veroveren. Misschien dat een toestel uit Redmond slechts een voorbeeldfunctie moet vervullen. Zoals Google al jaren doet met zijn diverse Nexus-toestellen voor Android. Die smartphones hebben de groei van dat mobiele platform niet bepaald gehinderd.

Én zoals Microsoft zelf mogelijk ook van plan is met de twee eigen Windows 8-tablets. Die Surface-apparaten dienen dan als pronkvoorbeeld, voor de consument én voor de diverse pc-partners. Hoewel Google aanvankelijk met zijn Nexus de eindgebruiker vrijheid wilde bieden van de telco's. Het simlock-vrije Google-toestel was namelijk zonder abonnement te kopen, direct bij de maker zelf. Later is het strategische doel geherfomuleerd, zodat alsnog succes kan worden geclaimd.

Microsoft heeft die strategische vrijheid ook, en kan dat op smartphonegebied prima benutten. Weinig te verliezen, veel te winnen. Ook als het ene doel niet wordt gehaald. Dan valt dat altijd naderhand te ontkennen als doel. Een no-brainer dus.

Viva Las Vegas

Microsoft ontkent officieel weliswaar dat de pc dood is, maar het bedrijf beseft op hoog niveau heus wel dat de tijden enorm aan het veranderen zijn. Kijk maar naar de ingrijpende transformatie die het bedrijf doorvoert voor zijn heilige koe Windows. De aankomende versie 8 moffelt de aloude desktopinterface weg, ten gunste van de grote gok op de tablettoekomst. Daarbij riskeert Microsoft ook zijn aloude voordeel van applicatiecompatibiliteit.

Ceo Steve Ballmer en de andere topmanagers van de firma zijn aan het gokken, groots en meeslepend. Ze zetten daarbij het bedrijf en zijn huidige positite grotendeels in als onderpand. Enerzijds omdat ze wel moeten; Microsoft dreigt de mobiele revolutie flink mis te lopen. Anderzijds omdat ze wel willen; de potentiële kansen zijn enorm want tablets en smartphones zijn een veel grotere markt dan de reeds verzadigde pc-markt.

Dus waarom niet een eigen smartphone? Melkkoe Windows gaat al op de schop voor tablets, Microsoft 'bets the farm'. Zie ook de Surface-tablets, in de toch nog altijd grote pc-markt met vele pc-producenten. Als Microsoft daarvoor al bereid is het roer in eigen handen te nemen door zelf hardware uit te brengen en zijn pc-partners voor het hoofd te stoten, dan is dat voor de smartphonemarkt helemaal een no-brainer.

Gaat Microsoft de gok van een eigen smartphone wagen? We komen er eind deze maand wellicht achter: op 29 oktober is de officiële lancering van Windows Phone 8. Misschien dus met Microsoft-eigen Surface-smartphone.