Dat zit grotendeels in de ondersteuning van drukgevoelige digitale stylus Apple Pencil. Dit is een optionele losse accessoire die 99 euro kost - hij is dus niet inbegrepen bij de standaarprijs van 359 euro voor de nieuwe iPad 9.7. Met deze stylus kun je schrijven en tekenen als met een potlood, net als we eerder zagen op iPad Pro-modellen.

Met dezelfde features van drukgevoeligheid en kantelen heeft Apple zijn goedkoopste tabletmodel omgetoverd in een apparaat dat erg dicht bij de iPad Pro van 10,5 inch komt, terwijl die meer dan twee keer zoveel kost. Daarom kijken we naar de voordelen die het model van 359 euro biedt als je hem vergelijkt met die van 738 euro.

1. Apple Pencil werkt op allebei

Tot deze week was de Pencil hét sellingpoint van de iPad Pro, maar hij werkt hetzelfde op het goedkopere model als op de high-end pro. Beide modellen ondersteunen ook dezelfde accessoire - er is geen aparte versie voor het nieuwe model - dus je kunt hem gebruiken als je eventueel toch nog een iPad Pro gaat kopen in de toekomst.

2. Hij is net zo snel

De processor in de nieuwe iPad 9.7 is nu een A10 Fusion, dezelfde chip als uit de iPhone 7. Dat is niet dezelfde chip als de A10X die Apple gebruikt in de iPad Pro. Toen die verscheen, vertelde Apple dat de nieuwe processor 30 procent sneller qua CPU is dan zijn voorganger A9X en 40 procent snellere GPU-kracht.

Vergelijk dat met de A10: de CPU is 40 procent sneller en 50 procent meer qua grafische prestaties dan de A9. Tel dat bij elkaar op en het verschil tussen de iPad Pro met A10X en de iPad met A10 Fusion is verwaarloosbaar.

3. Je kunt nog steeds een toetsenbord gebruiken

De nieuwe iPad is niet uitgerust met de connector waarmee je het Smart Keyboard die we kennen van de iPad Pro kunt koppelen. Hoewel een Apple-toetsenbord niet wordt ondersteund, kun je natuurlijk nog steeds een standaard Bluetooth-toetsenbord gebruiken in combinatie met een Smart Cover om hem in een hoek te positioneren. De software is hetzelfde, dus je kunt dezelfde sneltoetsen gebruiken.

4. Hij is goedkoop genoeg voor kinderen

Hoewel de nieuwe iPad met 359 euro niet zo spotgoedkoop is als eerder gehoopt (onderwijsinstellingen krijgen overigens wel korting) is het nog steeds een heel goede prijs voor een tablet van Apple. De iPad mini 4 bijvoorbeeld, heeft verouderde specs (een A8-CPU onder meer) en kost 439 euro. Mocht je later alsnog besluiten om een nieuwe iPad Pro te kopen als deze uitkomt, is het niet eens zo vreemd om het goedkope model aan je kind of jongere broer/zus te geven.

5. Het is net zo'n goede multitasker

Met iOS 10 en iOS 11 heeft Apple een heel nieuwe manier om te navigeren en multitasking op tablets geïntroduceerd, die meer macOS-achtige eigenschappen hebben gekregen. Je hebt geen iPad Pro nodig om gebruik te maken van het Dock en de navigatiefeatures om meerdere schermen tegelijk te bedienen. Daarnaast zorgt de nieuwe chip ervoor dat het schakelen tussen apps snel en soepel is.

Welke moet je kopen?

De iPad Pro heeft dus een iets betere chip, een groter scherm (10,5 of 12,9 inch) en betere schermweergave met ProMotion en TrueTone. Als dat verschil je 379 euro waard is, moet je vooral voor een iPad Pro gaan. Zo niet, dan kun je het geld in je zak houden of zelfs twee iPad 9,7's kopen voor het geld dat je kwijt zou zijn aan de kleinste iPad Pro.