De voornaamste eigenschappen van de onthulde smartphones en tablets zijn dat ze groter, sneller of goedkoper zijn. Grote fabrikanten als HTC en LG Electronics proberen verloren terrein terug te winnen door hun producten te voorzien van krachtige quadcore-processors en grote, high-definition schermen. Zij volgen enkele van de vijf voornaamste trends op mobiel gebied.

Quadcore

Als je in 2012 serieus wilt meespelen in de markt voor high-end Android-smartphones dan is een quadcore-processor een must. LG heeft vorige week zijn Optimus 4X HD-smartphone gelanceerd en die deze week geshowd op Mobile World Congress (MWC) in Barcelona. Zondag heeft HTC op zijn beurt de One X gepresenteerd en maandag heeft fabrikant ZTE zijn Era onthuld. Alle drie deze apparaten gebruiken de quadcore Tegra 3-processor van Nvidia.

De Chinese telecomgigant Huawei Technologies heeft zijn eigen quadcore-processor ontwikkeld, de K3V2. Het gebruikt die in zijn Ascend D Quad- en Ascend D Quad XL-smartphones, waarmee het hoopt te kunnen concurreren aan de bovenkant van de mobiele markt.

Het gebruik van quadcore-processors geeft wel betere prestaties voor taken die rekenintensief zijn, zoals video games met full-motion animaties. De rekenkracht van quadcore is echter niet altijd nodig. Dus kunnen die processors ook terugschakelen naar energiezuinige standen, om de batterijduur van het mobiele apparaat te verbeteren. De Tegra 3 heeft bijvoorbeeld een extra processorcore aan boord die wordt gebruikt voor eenvoudige taken, zoals telefoongesprekken, e-mail en het afspelen van muziek.

Grote HD-schermen

Naast een krachtige processor is een groot scherm ook haast verplicht, afgaande op de high-end apparaten die zijn aangekondigd op MWC. De Optimus 4X HD van LG en de One X van HTC hebben allebei 4,7 inch schermen met een resolutie van 1280 bij 720 pixels. Voor mobiele telefoons zijn dat grote schermen met een hoge beeldresolutie.

Huawei heeft besloten voor een iets kleiner scherm te gaan met zijn Ascend D Quad en Ascend D Quad XL. Beide smartphones hebben een 4,5 inch scherm, maar de resolutie is nog altijd 1280 bij 720 pixels.

De 0,2 inch extra breedte van het One X-scherm kan echter niet verklaren waarom die telefoon 70 millimeter breed is. De Ascend D Quad is namelijk slechts 64 millimeter breed.

De trend van steeds grotere schermen treedt ook 'buiten' de smartphone. Een groeiend aantal leveranciers probeert voorzichtig uit of consumenten interesse hebben in mobiele producten met nog grotere schermen. Naast de al bestaande tablets zijn dit dan tussenvormen, zoals de Optimus Vu van LG die een 5 inch scherm heeft met een beeldverhouding van 4 bij 3. Dat apparaat is dus niet breedbeeld, maar heeft de verhouding van ouderwetse tv's, en van de iPad.

NFC

De doorbraak van mobiel betalen via NFC (near-field communications) wacht op consumentenkeuze uit een groot aantal compatibele telefoons. Die toestellen komen nu langzaam maar zeker op de markt. Op Mobile World Congress hebben Acer, Huawei, LG, Nokia, Orange, Samsung en ZTE allemaal smartphones aangekondigd die standaard zijn uitgerust met NFC.

De beschikbaarheid van meer telefoons zal het aantal NFC-applicaties stimuleren. Volgens Gartner-analist Sandy Shen zijn dat aanvankelijk simpele apps die niet voor betalingen dienst doen, maar voor bijvoorbeeld marketing, adverteren en kortingscoupons. Later volgen er meer NFC-apps voor betalingsdiensten. De grootste horde voor NFC-betalingen is het wijzigen van consumentengedrag, wat veel langer duurt dan het uitrollen van de benodigde infrastructuur en de mobiele apparaten.

Volgende pagina: LTE en goedkope smartphones

LTE

Net zoals NFC begint LTE steeds gewoner te worden. Nieuwe producten die die snellere netwerktechnologie gebruiken, zijn twee toestellen van ZTE (de N910 en de PF200) en twee van LG (de Optimus Vu en de Optimus LTE Tag). LG wil in 2012 de aanbieder zijn van de grootste variëteit aan LTE-smartphones.

LTE is voor sommige smartphones echter geen optie, vanwege de processors die zij gebruiken. Zo krijgen toestellen met Nvidia's Tegra 3 quadcore-processor aanvankelijk geen LTE. Hierdoor heeft bijvoorbeeld de Amerikaanse uitvoering van de HTC One X een dualcore-processor. Processorproducent Nvidia gaat hier verandering in brengen. Het heeft hiervoor samenwerkingen opgezet met mobiele chipmakers als GCT Semiconductor en Renesas Mobile.

Terwijl LTE aan lijkt te slaan in de Verenigde Staten is dat in Europa nog lang niet het geval. Fabrikanten zijn niet zo geneigd telefoons te lanceren in het handjevol markten waar LTE-netwerken commercieel beschikbaar zijn. In veel landen zijn het nog slechts proefprojecten, zoals ook in Nederland. Duitsland pakt het wat voortvarender aan, maar ondertussen verstoort fragmentatie qua gebruikte frequenties het internationaal aanslaan van LTE. LG heeft aangekondigd dit jaar LTE-smartphones te lanceren voor de Europese markt.

Goedkope smartphones

De aandacht gaat vooral uit naar de high-end smartphones, met een flink prijskaartje. Maar er woedt ook een grote strijd over de consumenten die zich dure toestellen niet kunnen of willen veroorloven. Zij zijn niet uit op smartphones met quadcore-processors en 4,7 inch high-definition schermen.

Nokia heeft op Mobile World Congress dan ook zijn nieuwste Windows Phone-instapmodel aangekondigd: de Lumia 610. Dat toestel kost 189 euro en komt in het tweede kwartaal op de markt. De Finse telefoonfabrikant concurreert daarmee met de ZTE Orbit, die ook een goedkoop alternatief is voor gebruikers die een Windows Phone willen.

Ook pc-processorreus Intel wil een stuk van de taart, aan de onderkant van de markt, die in potentie heel groot is. Het bedrijf heeft zijn Z2000-processor aangekondigd die draait op een bescheiden kloksnelheid van 1 GHz. Smartphones met die chip moeten volgens Intel-ceo Paul Otellini minder dan 150 dollar kosten, zónder dat operators het toestel subsidiëren. De eerste lichting van deze goedkope smartphones komt begin 2013 op de markt.