Qualcomm heeft Android-liefhebbers alvast een kerstcadeautje gegeven in de vorm van een blik op de nieuwe SoC Snapdragon 855, een chip die veel van de vlaggenschepen van 2019 zal aansturen. We weten al dat ie sneller en energiezuiniger is dan de 845, maar de chip betekent meer dan een betere accuduur en hogere snelheid. We noemen vijf dingen om naar uit te kijken.

1. 5G-modem en Wi-Fi 6

Je zult veel horen over 5G komend jaar en Qualcomm voert de revolutie aan met zijn X50-modem. Maar deze nieuwe chipset heeft zijn eigen verbeteringen voor de technologie die we nu gebruiken met een direct geïntegreerde 3 Gbps LTE-modem. Ook is de chipset klaar voor de nieuwe generatie draadloze netwerken Wi-Fi 6 (voorheen: 802.11ax) voor 14 Gbit/s, bijna 5 keer zo snel dan de 3 Gbps die je nu hebt.

Lees meer over de komst van 5G in 2019 in Praktijkdemo: hoe snel is 5G eigenlijk? en 4 redenen om 5G-smartphones nog even te negeren.

2. Nieuwe beeldverwerking

Qualcomm heeft een nieuwe image-processor ontwikkeld voor de Snapdragon 855 genaamd Spectra 850. Deze geeft een hoop ferme verbeteringen voor video-opnames en foto's van je smartphones. Een belangrijke verbetering is de dieptemeting op 60 Hz waarmee 4K HDR-opnames in portretmodus kunnen worden gemaakt.

Dat betekent namelijk dat je kunt opnemen en bewegende objecten kunnen worden gedetecteerd om de achtergrond te vervagen, net zoals bij foto's. Maar wat écht cool is: volgens Qualcomm kun je met deze hardware mensen uit het beeld knippen en ze in een andere omgeving neerzetten, net als met een groen scherm.

3. Foto's nemen minder ruimte in beslag

Fotoalbums nemen behoorlijk wat opslagruimte in beslag, maar de Snapdragon 855 volgt Apple's voorbeeld in iOS 11 en schakelt over naar ondersteuning voor HEIF (High Efficiency Image File Format) in plaats van JPEG. Dat betekent dat foto's half zo groot zijn als vroeger. Android Pie en Google Foto's ondersteunen dit formaat ook en met de standaard in de Snapdragon gaat HEIF een vlucht nemen.

4. Strakkere games

De Razer phone, ASUS ROG-telefoon en andere toestellen hebben laten zien dat games geen ondergeschoven kindje meer zijn op mobiel en de Snapdragon 855 gaat mee met de trend. De nieuwe GPU, Adreno 640, geeft de SoC volgens de chipfabrikant een boost van dertig procent in vergelijking met zijn voorganger en maakt HDR-gaming mogelijk, geeft 10-bit kleur en het kleurenspectrum van Rec. 2020. Je ziet hoe objecten anders worden gerenderd en er is ondersteuning voor dertig verschillende texturen om elk detail weer te geven. Dus Fortnite is nóg cooler.

5. Ontgrendelen met geluid

Dit was een goed jaar voor AI en met de digitale signaalprocessor (DSP) Hexagon 690 wordt dat naar een hoger niveau getild. De chip kan nu bijvoorbeeld een "oké Google" verwerken zonder de accu zwaar te belasten en het wordt sneller en beter beveiligd. Maar de DSP schittert vooral met sonic sensing waarbij geluidsgolven worden gebruikt voor de vingeradruklezer in plaats van licht. Dat maakt nieuwe vingerafdruksensoren in het scherm zelf mogelijk.