We zagen al eerder Android One als versie voor budgetmodellen, maar Android Go is een heel nieuwe categorie. In dit artikel leggen we uit wat het verschil is met Android One en hoe het anders functioneert dan regulier Android. Zo kun je zien of Android Go voor jouw doeleinden geschikt is, mocht je zelf interesse hebben in een smartphone van rond de 100 euro.

1. Wat is Android Go?

Android Go (of diens volledige naam 'Android Oreo - Go Edition') is een plan van Google om een uitgeklede, alternatieve versie van het mobiele besturingssysteem te bieden die van de grond af aan opnieuw is gebouwd, speciaal om soepel te draaien op toestellen met weinig hardwareresources. Het is specifiek gemaakt voor apparaten met 1 GB RAM of minder. Het doel is om de perceptie tegen te gaan dat goedkope Android-apparaten slecht presteren en een matige software-ervaring leveren.

Als je elk jaar een nieuw vlaggenschip aanschaft, lijkt Android Go waarschijnlijk een oninteressant probeersel. Maar met de enorme markten die worden aangeboord in India en Afrika (waar goedkope apparaten veel meer voorkomen en populairder zijn) gaat Android Go een grote rol spelen in de groei van de smartphonemarkt.

Hierna: Maar dat deed Google toch al met Android One?

2. Wat is het verschil met Android One?

Hier wordt het een beetje verwarrend, want op bepaalde fronten is Android Go een opvolger van het eerdere Android Go, maar het is ook een apart project. Android One werd bijna vier jaar geleden geïntroduceerd met min of meer hetzelfde doel: het veroveren van de low-end markt voor smartphones.

Op dat moment concurreerde Google onder meer met Microsoft en Mozilla om die markt te bezitten. Een belangrijk aspect was dat onder Android One hardwarepartners overeen kwamen om regelmatige beveiligingsupdates te geven, het OS vaker bij te werken, om de kern van Android mét Google-apps heen te bouwen, en enkel hardware gebruikten die was goedgekeurd door Google.

Android One was dan ook een set van richtlijnen en regels waar fabrikanten zich aan moesten houden om Google controle te geven over de kwaliteit van goedkopere Android-systemen. Android Go daarentegen, is een eigen besturingssysteem.

De grote overeenkomst is dat beide methodes Google meer controle geven over low-end Android-telefoons. Ook worden de hardware-eisen ten opzichte van Android One versoepeld, waardoor het in theorie makkelijker omarmd zal worden door producenten dan onder het eerdere programma het geval was.

Lees verder: Wat kun je ermee?

3. Wat kun je ermee?

Android Oreo: Go Edition kan ongeveer alles dat regulier Android ook kan, maar begint met andere elementen. Go bevat herontworpen Google-applicaties, zodat ze de helft minder opslag vereisen en minder CPU-kracht en werkgeheugen vergen dan hun broers op het reguliere Android-platform. Ook heeft Go een speciale versie van Google Play met naast alle gewone Android-apps een speciale sectie met apps die speciaal goed draaien op het lichtgewicht platform.

4. Wat kun je er niet mee?

Op dit moment is nog niet helemaal zeker wat de beperkingen zijn - we hebben de apparaten op een telefoonbeurs in Barcelona gezien - maar we moeten de praktijk nog even afwachten. Maar het ligt voor de hand dat er beperkingen in de functionaliteit zullen zijn. Zo heeft Google al gewezen op een paar verschillen met browser Chrome op Android Go. De feature om data te sparen werkt niet op beveiligde pagina's en werkt ook niet met incognito-tabbladen.

Daarnaast geeft Google aan dat afbeeldingen in Chrome mogelijk wazig zijn en dat sites die zijn beperkt tot bepaalde gebruikersgroepen - bijvoorbeeld het intranet van je bedrijf of de portal van de provider - mogelijk helemaal niet laden. Dat zijn details die nogal belangrijk zijn en voor sommige Europese gebruikers zeker dealbreakers zullen zijn.

Op de laatste pagina: Welke toestellen heb je in Nederland?

5. Welke apparaten draaien Android Go?

We kregen meerdere apparaten met Android Go te zien en daarvan is er alvast één in Nederland uitgebracht en dat is de Nokia 1. Maar het ligt voor de hand dat we meer van deze apparaten in Europa gaan zien. In meerdere regio's buiten opkomende landen wordt bijvoorbeeld ook Alcatel's 1X uitgebracht, zoals Australië, dus het is ook niet onwaarschijnlijk dat je die hier kunt kopen.

De Nokia 1 bevat een chipset van MediaTek (MT6737M) en heeft een 5-megapixelcamera en verwisselbare achterkantjes met de naam Xpress-On. Het apparaat is in Nederland voor 89 euro te krijgen. De Alcatel 1X is (nog) niet verkrijgbaar, maar werkt met een quadcore MediaTek MT6739 en 16 GB opslagruimte.