3G Watchdog (Pro)

Deze applicatie is er in twee smaakjes: Een gratis versie en de betaalde Pro-versie. De gratis versie van deze applicatie biedt enkel de belangrijkste informatie: hoeveel dataverkeer is er tot nu toe gebruikt. De app kan dat meten per periode die de gebruiker zelf kan instellen. 3G Watchdog maakt dat zichtbaar via een statusmelding. Het is ook mogelijk om een widget te installeren, zodat de app direct op het home-scherm van Android is te zien.

Handig is dat beide uitvoeringen de gebruiker informeren over hoeveel procent van het toegestane dataverkeer hij (of zij) nog overheeft. Komt dat boven een zelf in te stellen percentage, dan waarschuwt de app. 3G Watchdog rekent bovendien je internetgedrag door om te laten zien wanneer je datategoed op zal zijn of hoeveel er aan het eind van de maand gebruikt zal zijn.

De betaalde variant van de app gaat voor 2,25 euro over de digitale toonbank. Daarvoor krijgt een gebruiker veel extra's. Zo is het mogelijk om alle gegevens over het dataverbruik te exporteren naar een spreadsheet. Ook kun je in één oogopslag zien hoeveel je bij moet betalen als de datlimiet overschreden is en er per MB bijbetaald moet worden. Tot slot maakt de betaalde uitvoering inzichtelijk welke applicaties nu precies de meeste bytes opsnoepen.

3G Watchdog 3G Watchdog Pro

Track your 3G

De maker van Track your 3G noemt zijn app een alternatief voor 3G Watchdog Pro, maar dan gratis. De app lijkt dat qua features behoorlijk waar te maken. Het is mogelijk om zelf je datalimiet in te stellen en de dag dat die limiet weer gereset wordt. Ook kan de applicatie vertellen hoeveel een gebruiker bij moet betalen wanneer hij (of zij) de datalimiet overschreden heeft.

De applicatie meet daarnaast ook het WiFi-verkeer op de telefoon en laat in een heel eenvoudig overzicht het verbruik per applicatie zien. Het is op die manier dus inderdaad een goede vervanging voor de betaalde versie van 3G Watchdog. De app ontbeert slechts één functie van die app: Het doet geen voorspelling voor de verbruikte data aan het einde van de maand.

Track Your 3G

PhoneUsage

Ook de applicatie PhoneUsage is er in zowel een gratis als een betaalde versie. Hier is de betaalde versie met een prijs van 74 cent een stuk goedkoper dan die van 3G Watchdog. De gebruiker krijgt daar dan ook minder functies voor: widgets die het gebruik aangeven en waarschuwingen als een gebruiker boven de limiet dreigt te komen.

Deze extraatjes komen bovenop de basisfuncties van PhoneUsage. Die zijn precies wat je verwacht van een app als deze. PhoneUsage meet het dataverkeer maar ook het aantal minuten dat de gebruiker gebeld heeft en het aantal sms'jes dat hij deze maand al verstuurde. Bij PhoneUsage is het ook in de gratis versie mogelijk om te zien welke app veel data verstookt en welke niet. Toch is die informatie niet helemaal betrouwbaar, PhoneUsage neemt daarin namelijk WiFi-dataverkeer mee.

PhoneUsage

Mobile Counter

De gratis app Mobile Counter heeft heel wat mogelijkheden. Behalve het bijhouden van het verbruikte dataverkeer, waarschuwt de app bijvoorbeeld ook wanneer de gebruiker door zijn bundel heen dreigt te gaan. Handig daarbij is, dat de app af kan ronden op dezelfde eenheid als de telco van de gebruiker. Als iemand per MB moet bijbetalen dan rekent de app automatisch een MB meer als een gebruiker slechts een kilobyte meer gebruikt. Handig voor accuraat rekenen.

Verder geeft de app een aantal handige statistieken en is het erg licht in het gebruik. De app schakelt zich op de achtergrond namelijk automatisch uit als de telefoon niet in gebruik is. Bovendien is de applicatie nog geen 500 kilobyte groot.

Mobile Counter

Twee simpele apps

De hierboven besproken apps bieden, met uitzondering van de gratis versie van 3G Watchdog, ontzettend veel opties. Soms meer dan nodig. Het doel is namelijk het eenvoudig meten van het gebruikte dataverkeer in een maand (of week, of jaar). Gelukkig zijn er ook voldoende applicaties die niets anders dan dat doen.

Data Watcher Widget bijvoorbeeld. Dat doet precies wat de naam zegt. Die hele app bestaat uit één widget van 1x1 schermblok groot die simpelweg het dataverkeer op 3G, WiFi en roaming voor die maand laat zien. Deze app ziet er erg gelikt uit maar kost wel 1,12 euro.

NetCounter is volledig gratis maar biedt dan weer geen eenvoudige widget. Een gebruiker moet hier specifiek naar zijn verbruik kijken. Dat verbruik staat dan weer wel netjes uitgesmeerd over het totaal, maandelijks, wekelijks en dagelijks verbruik.

Data Watcher
Widget
NetCounter