Hoewel een deel van de downloads in de App Store gratis beschikbaar is, verwacht Apple in een jaar zo'n 360 miljoen dollar te verdienen, zo zegt Jobs in een interview met de Wall Street Journal.

Mobiele toekomst

Het succes van de vorige maand geopende online Apple-softwarewinkel lijkt Steve Jobs te verrassen. "De App Store kan uitgroeien tot een markt van 1 miljard dollar. Zoiets heb ik nog niet eerder meegemaakt in mijn carrière", aldus de Apple-topman. Eerder noemde een Gartner-analist de softwarewinkel App Store al van groot belang voor Apples 'mobiele toekomst' en cruciaal voor het succes van de iPhone.

Hobbels

De iPhone-softwarewinkel is onderweg wel hobbels tegengekomen. Zo zijn enkele ontwikkelaars kwaad omdat Apple zonder uitleg hun programma's van de site had gehaald en hebben iPhone-bezitters geklaagd over technische problemen met sommige applicaties. Regelmatige patches moeten dit laatste probleem ondervangen.

Jobs moet toegeven dat Apple rechtstreeks niet veel zal overhouden aan de App Store, aangezien het slechts 30 procent van de inkomsten mag houden. Daarmee zullen vooral de kosten van de winkel worden betaald. De ontwikkelaars van de software ontvangen de overige 70 procent. Toch denkt hij dat hierdoor meer iPhones verkocht zullen worden, net zoals muzieksite iTunes heeft bijgedragen aan het succes van de iPod-speler. "De telefoon van de toekomst onderscheidt zich door de software", meent Jobs.

Hits en 'kill switch'

De ontwikkelaars van software in de App Store zijn onder de indruk van de hoge downloadcijfers. Spelfabrikant Sega zegt in 20 dagen meer dan 300.000 exemplaren van het iPhone-spelletjes Super Monkeyball te hebben verkocht. Een andere iPhone-hit is de geneesmiddelenencyclopedie van Epocrates, die 125.000 keer is gedownload, waarvan 25.000 door dokters.

In totaal hebben de ontwikkelaars in de eerste maand zo'n 21 miljoen dollar verdiend aan de App Store, waarvan ongeveer 9 miljoen dollar naar de top tien ontwikkelaars ging, weet Jobs. In het interview met de Wall Street Journal bevestigde hij het bestaan van ' kill switch' in de iPhone, waardoor Apple ongewenste software van het toestel kan wissen. Dat kan volgens Jobs bijvoorbeeld nodig zijn als via malware persoonlijke data van gebruikers wordt gestolen. "Hopelijk hoeven het nooit te doen, maar het zou onverantwoordelijk zijn om die mogelijkheid niet te hebben", aldus de Apple-topman.