Vermijd onveilige publieke Wifi-netwerken

Het is natuurlijk superhandig dat je op veel plekken gratis verbinding kan maken met draadloze netwerken (zonder wachtwoord). Trap er niet in. De prijs die je betaalt voor dit gratis netwerk is waarschijnlijk stukken groter dan je denkt.

Beveiligingsbedrijf Wandera onderzocht vorig jaar 1.000.000 zakelijke mobiele telefoons en ontdekte dat 24 procent regelmatig verbinding maakt met onbeveiligde op Wifi-netwerken. 4 procent van deze apparaten is prooi gevallen aan een man-in-the-middle-aanval in november dit jaar.

Het beveiligingsbedrijf adviseert om gebruik te maken van een VPN-dienst. Ook kan het installeren van een beveiligingsapp (die malafide websites en onveilige hotspots herkent) helpen en het automatisch verbinden met open Wifi-netwerken uitschakelen.

Schakel schermvergrendeling in

De makkelijkste manier om Android te beschermen is via schermvergrendeling. Zo kunnen kwaadwillenden niet meteen je toestel leeghalen als zij deze van je ontvreemden. Gebruik een PIN-code, patroon, wachtwoord of (als je apparaat het ondersteunt) een vingerafdruk, gezicht of iris. Ga naar je instellingen, kies "beveiliging" en druk op "schermvergrendeling".

Vergrendel individuele apps en media

Je kan een extra beschermlaag toepassen op je apps door ze af te schermen voor andere gebruikers met een tool als AppLock. Deze app zorgt ervoor dat je een extra pincode moet opgeven als je bepaalde apps wilt openen, daarnaast heeft deze app een eigen virtuele kluis waar foto's en video's worden opgeslagen buiten je galerij om. Zo weet je zeker dat nieuwsgierige aagjes niet bij je gevoelige media kunnen komen als zij een keer je telefoon in handen krijgen.

Sommige smartphone-fabrikanten bouwen deze functionaliteit standaard in Android waardoor je geen extra app nodig hebt. Lenovo en BlackBerry zijn bijvoorbeeld fabrikanten die deze feature standaard aanbieden.

Houd Android en apps up-to-date

Deze tip zal wat dubbele gevoelens opwekken omdat deze misschien wat tegenstrijdig kan zijn en in sommige gevallen gewoonweg onmogelijk. Het up-to-date houden van Android bijvoorbeeld, lang niet elke fabrikant doet dat. Gelukkig is er een gigantische Android-community die zelf roms uitbrengt waardoor het toch nog mogelijk is jaren lang helemaal up to date te zijn door je toestel te flashen, maar de gemiddelde huis-en-tuin-gebruiker zit daar niet op te wachten en weet niet eens dat dat mogelijk is.

Google is wel druk bezig het updatebeleid wat meer naar zich toe te trekken. Project Treble maakt het mogelijk updates te pushen en het fabrikanten makkelijker te maken. Helaas is deze feature pas geïntroduceerd in Android 8 (Oreo). Daarom zal het dus nog jaren duren voordat de gemiddelde gebruiker op deze manier z'n toestel up to date kan houden.

Ook het updaten van apps is niet altijd handig. Het komt helaas nog te vaak voor dat een app-update een app juist slechter laat presteren, features uitschakelt of niet meer werkt. Deze frustratie staat op de achtste plaats in onze app-irritatie-lijst. Wacht daarom even met het updaten van je app en lees wat reviews om te zien of een app nog goed werkt. Wacht echter niet te lang, het kan ook zijn dat een update juist wordt doorgevoerd omdat er een beveiligingslek is gevonden.

Download geen apps buiten de Google Play store om

Het kan soms zo verleidelijk zijn. Die ene grappige superhandige app die niet te vinden is in de store of gewoonweg "niet compatibel" is met je toestel toch installeren op je smartphone. Zeker nu apps als Netflix en games als Pokémon Go en Fortnite gebruikers in sommige gevallen zelfs aansporen apps buiten de store om te downloaden.

Het is mogelijk en niet eens moeilijk. Je zal wel wat stappen moeten ondernemen om het voor elkaar te krijgen en Android zal je meermaals waarschuwen en vragen of je het zeker weet. Het risico is gewoonweg te groot dat je ellende op de hals haalt. Bijna alle grote enge Android-malware-nieuwsberichten gaan over apps die buiten de store om zijn binnengehaald.

En als je het dan toch moet doen omdat Netflix niet meewerkt, vergeet dan vooral niet de blokkade voor apps buiten de store om weer in te schakelen als je klaar bent.

Werk met meerdere accounts

Tegenwoordig is het mogelijk meerder gebruikersaccounts aan te maken op je tablet of smartphone. Dit is handig als je je tablet deelt met anderen of niet wilt dat anderen in je telefoon gaat snuffelen als je ze even je toestel leent. Ga naar je instellingen en navigeer naar "Gebruikers" en kies de optie "Gebruiker toevoegen". Je kan zelf bepalen tot welke onderdelen en apps deze gebruiker toegang heeft. Ook is het mogelijk een speciaal kinder-account aan te maken zodat jouw kroost zich veilig kan vermaken met jouw apparaat.

Beheer je App-machtigingen

Elke keer als je een app downloadt zal de Play Store je melden tot welke onderdelen deze app toegang heeft. Veel gebruikers klikken dit scherm weg zonder te lezen wat je app allemaal mag doen, gevaarlijk! Sommige apps gaan daarin namelijk veel te ver en pakken elk stukje informatie dat ze maar kunnen krijgen. Wat moet een simpele zaklamp- of print-app met je volledige contactlijst bijvoorbeeld? Nergens voor nodig. Wat doet het bedrijf achter deze app met de verzamelde informatie? Deze frustratie staat op de vierde plaats in ons app-irritatie-artikel.

Toch zijn er ook gevallen waar het vragen van een machtiging misschien niet altijd logisch lijkt, maar dat wel is. Sommige games vragen bijvoorbeeld om toegang tot je contacten zodat je makkelijk kan spelen tegen anderen en/of ze kan uitdagen. Sommige chat-apps vragen om toegang tot je camera en microfoon (om te kunnen videobellen). Mocht de functionaliteit van zo'n app echter niet overeenkomen met de machtiging waarom wordt gevraagd, weiger deze dan. Begin daar al mee voordat je deze installeert en kijk of je in de Play Store een alternatief kan vinden.

Vanaf Android Marshmallow is het mogelijk zelf te bepalen welke machtigingen een app nodig heeft. Je kan zelfs gegeven machtigingen op een later moment ook weer intrekken. Deze optie kan je vinden in je instellingen > Apps > App-machtigingen.

Zo moet het dus niet, een print App hoeft helemaal niet te weten welke andere apps er op je toestel staat en wie jij allemaal in je contactenlijst hebt staan

Remote tracking en wissen op afstand

Google geeft gebruikers tegenwoordig de mogelijkheid hun toestel op afstand te laten volgen en eventueel te wissen als het toestel wordt gestolen. Mocht jouw apparaat dat niet ondersteunen, kan je altijd nog terecht bij een 3rd party-app als Device Manager.

Maak een back-up van je systeem

Veel gebruikers maken zich zorgen over het kwijtraken van hun data door diefstal, maar als je toestel kapot valt ben je net zo ver van huis. Maak daarom regelmatig een back-up van je gegevens. Google heeft tegenwoordig goede ondersteuning voor het back-uppen van data en apps, maar je kan dit uiteraard ook zelf doen met verschillende apps als Titanium Backup of My Backup Pro.

Versleutel je Android

Steeds meer smartphones geven je de mogelijkheid het apparaat te versleutelen als deze in gebruik wordt genomen. Mocht je dat niet hebben gedaan, kan je dat later alsnog doen. Houd er alleen wel rekening mee dat dat proces een aardige tijd in beslag kan nemen. Doe dit daarom alleen als je de tijd hebt en de accu vol genoeg is.

Deze optie kan worden ingeschakeld door naar je instellingen te gaan, te kiezen voor "Beveiliging" en "Apparaat versleutelen".