Want hoewel Google I/O bekend staat als een evenement dat is gericht op de ontwikkelaars, doet het bedrijf traditiegetrouw veel aankondigingen van producten en tools.

Vorig jaar werd de openingskeynote overigens meermaals onderbroken door protesten, waarbij ook Google-advocaat Jack Halprin het publiekelijk moest ontgelden. Of de protesten ook dit jaar terugkeren weten we nog niet, maar hierover kun je wel nieuws verwachten.

1. Verse Android-versie

Bij de aanstaande Android-versie met de codenaam Android M (wat intern zou staan voor 'Macademia Nut Cookie', maar wie zal het zeggen) komt Google in tegenstelling tot vorig jaar bij Lollipop niet vooral met visuele veranderingen in de interface. Nee, Android M is gericht op functionaliteit.

Tot dusver is uitgelekt dat de nieuwe Android-versie na de zomer uitkomt en sowieso nieuwe spraakbesturing introduceert met 'Voice Access', dat ook op app-niveau meer spraakopties toevoegt. Verder kun je ook een grotendeels aangepast notificatie-menu verwachten, naast de jaarlijks terugkerende bug fixes, verbeterde batterijduur en prestatieverbeteringen natuurlijk.

2. Biometrische identificatie

Jazeker, Google heeft een eigen Touch ID a la Apple in de pijplijn zitten, aldus BuzzFeed. Ga er dus maar vanuit dat je straks op Android veel meer kan doen met biometrische identificatie zoals de vingerafdrukscanner zoals we die bijvoorbeeld al kennen van de Samsung Galaxy S6.

Onder meer eigen Google-applicaties als Google Drive en Gmail krijgen daarmee meer opties op het gebied van authenticatie. Zo moeten fabrikanten verleid worden om straks allemaal zo'n vingerafdrukscanner te bouwen op hun Android-smartphones en tablets.

3. Google Glass-visie

Zoals we hier al eerder schreven heeft Google het nog niet opgegeven met zijn veelvuldig verfoeide wearable Google Glass. Het is daarnaast niet de eerste keer dat Google een project herziet om daarna met iets beters te komen. Dus alle Glassholes opgepast, de Google Glass is terug van de tekentafel en het zou ons niets verbazen als je dit jaar op I/O hoort wat ervan geworden is.

In menig vakgebied is een augmented reality-bril immers een uitkomst en de concurrentie, denk onder meer aan Microsofts HoloLens, staat niet bepaald stil. Eén ding is zeker, een nieuw imagoprobleem moet ten koste van alles worden voorkomen.

4. Chrome OS

In 2014 is de samensmelting van Android en Chrome OS echt begonnen, toen het Google lukte om de eerste Android-apps native te laten draaien op Chrome OS. Sindsdien heeft Google natuurlijk niet stilgestaan en werkt het verder aan het nieuw Chrome OS, dat veel meer wordt dan alleen een cloud-OS.

Het platform moet namelijk transformeren van cloud-only tot een besturingssysteem dat het beste combineert van aan de ene kant het web en aan de andere kant lokale (Android-)applicaties. Hierover meer op I/O, waar we erachter komen hoe ver Google hiermee precies wil gaan.

5. Nieuwe Chomebooks

Zoals onze collega's van PCWorld terecht opmerken: wordt het niet eens tijd dat Google met Chromebooks in het middensegment komt? De goedkope, kleine Chromebooks kennen we al en dat geldt ook voor de peperdure Pixel gemaakt door Google zelf.

Maar om de volgende stap te maken met de Chromebook als echt serieus Windows-alternatief moet Google een nieuwe lijn presenteren met meer keuze in schermgrootte en krachtigere processors. Wij denken dat Google dit begrijpt en dat ook doet.

6. Een eigen IoT-OS

Hetzelfde geldt voor het Internet of Things, waarvoor eigenlijk nog geen Google-OS is afgestemd. Maar dat zal niet lang meer duren, want op I/O presenteren de heren uit Mountain View een besturingssysteem dat speciaal ontworpen is voor IoT-apparaten. Het OS staat voorlopig bekend als 'Brillo' maar de kans is aannemelijker dat dit nieuwe OS een aparte Android-versie omhelst. Volgens The Information richt 'Brillo' zich op internetapparaten met slechts 32 MB of 64 MB aan werkgeheugen.

7. Virtual Reality

Google wil natuurlijk ook meedoen op het gebied van virtual reality. De eerste stapjes die het maakte met Google Cardboard zijn allemaal leuk en aardig, maar nu is het tijd om met een echt indrukwekkend platform op de proppen te komen.

Sommige analisten denken dat het gaat om een nieuw gespecialiseerd OS, maar wij denken dat Google op de virtual reality-sessie op I/O met veel meer komt dan dat: een concurrent voor de Oculus Rift, Samsung Gear VR, HTC Vive en Sony Morpheus.

8. Robots

Wist je dat Google de afgelopen paar jaar zeker 8 robotica-bedrijven heeft overgenomen? Is dat allemaal bedoeld voor de ontwikkeling van Google zelfrijdende auto of staan er nog een paar andere autonome machines op het programma. Eén ding is zeker, op I/O zal Google dit onderwerp dit jaar niet mijden en zijn verdere plannen uit de doeken doen. Wij voorspellen, zeker in het licht van de overname van Boston Dynamics, een robot in de lijn van dit circus:

9. Android Pay

Tot slot gaan we zeker meer horen over Google's eigen betaaldienst Android Pay. Daarmee hoopt Google eindelijk op een betaalmethode die wel breed aanslaat bij zowel consumenten als ontwikkelaars, die toegang krijgen tot een API voor Android Pay.

Dat moet Google Wallet uit 2011 doen vergeten en tegelijkertijd een serieus alternatief voor Apple Pay gaan vormen. Dat kan onder meer doordat bedrijven, winkels en kleine ondernemers straks via Android Pay betalingen met de creditcard kunnen accepteren via de app. Daarnaast kun je er als eindgebruiker in fysieke winkels mee betalen.

Krijgen we gelijk? Kijk vanaf 18.30 uur hier live mee met de openingskeynote van Google's topman Sundar Pichai.