Acer onthult nu zoals al eerder verwacht acht toestellen op het Mobile World Congress dat deze week plaatsvindt in Barcelona. Die gebruiken Windows Mobile van Microsoft, al wil Redmond van die term af, ten faveure van Windows Phone.

Acer-toestellen met de nieuwe versie 6.5 van Microsofts mobiele besturingssysteem volgen eind dit jaar. Het bedrijf kijkt nog naar Android, het op Linux gebaseerde besturingssysteem van Google.

“Wij zijn heel serieus over het betreden van deze markt”, zegt Acer-topman Aymar de Lencquesaing, die hoofd is van de gloednieuwe smartphone-divisie. Hij zegt dat het bedrijf binnen vijf jaar wil behoren tot de wereldwijde top vijf van smartphone-fabrikanten. Daarvoor moet het meer toestellen aan eindgebruikers verkopen dan de huidige nummer vijf, Sharp. Die heeft volgens onderzoeksbureau Gartner in het derde kwartaal vorig jaar 1,3 miljoen stuks verkocht aan eindgebruikers. Acer is bereid flinke verliezen te incasseren, aldus manager De Lencquesaing.

Groeimarkt

Het Taiwanese bedrijf verwacht tegen 2012 zo’n 10 procent van zijn omzet te halen uit mobiele telefoons. De verwachting is dat er op de smartphone-markt – ondanks de drukte - nog flink terrein valt te veroveren. Acer begint dan ook een marketingcampagne om zijn imago van pc-producent om te vormen. Eerder zijn elektronica-concurrenten als Asus al voorgegaan met eigen mobieltjes.

Relatieve nieuwkomers zijn ook Google met zijn Android-besturingssysteem en Apple met de baanbrekende iPhone. Laatstgenoemde heeft niet alleen een grote verandering gebracht voor smartphone-bediening, maar vertegenwoordigt ook een omwenteling in de verhouding tussen toestelmakers en telecombedrijven.