Zdnet publiceert een verklaring van Adobe aan ontwikkelaars waarin staat: "We zullen Flash Player voor mobiele apparaten niet langer beschikbaar maken voor nieuwe browsers of nieuwe versies van besturingssystemen." Adobe richt zich voortaan op het stimuleren van Adobe AIR voor de grote appstores. Flash-content is te bundelen in een Adobe AIR-app.

Steve Jobs

Adobe blijft wel de huidige Android en Playbook-configuraties ondersteunen met security-updates en belangrijke bugfixes. Ook kunnen licentie-afnemers volgens Adobe hun eigen implementaties van Flash voor mobiele apparaten blijven ontwikkelen.

Flash werkt op meerdere mobiele besturingssystemen, waaronder Android, Symbian, Palm OS en Web OS. Op Apple's iOS werkt Flash niet, doordat Steve Jobs vond dat Flash te onstabiel en onveilig was en te veel energie verbruikte. Adobe betwiste dit, maar lukt nu toch te capituleren. Overigens werkt Flash op IE8 en IE9 in Windows Phone ook niet.

Oplossingen voor iOS

Het stopzetten van de mobiele versie van Adobe Flash zou uiteindelijk het gelijk van Jobs betekenen. Adobe kwam eerder al met oplossingen om toch Flash-content op iOS-apparaten beschikbaar te maken. Adobe Air-apps zijn sinds vorig jaar wel welkom in Apple's App Store. Ook introduceerde het bedrijf in maart de tool Wallaby die Flash-programma's waar mogelijk omzet naar HTML5-code, een alternatief voor Flash. Ook is Flash-video, verstuurd vanaf Adobe Flash Media Server 4.5, via http dynamic streaming of http live streaming te bekijken op iOS-apparaten.

Adobe moet het einde van de mobiele versie van Flash zelf nog officieel bevestigen. Het bedrijf maakte deze week bekend 750 mensen te ontslaan in het kader van een reorganisatie, maar kwam nog niet met nadere details.